9. juuli 2012

Uus raamat "Joogid. Sahver". Isetehtud kali ja natuke loosimist ka

Sel suvel tundub, et sahvririiulid saavad olema siirupitest-kaljadest-peenematest napsudest lookas. "Süüdi" on selles taaskord vahva juhus, tänu millele õnnestus mul päris aktiivselt kaasa lüüa raamatu "Sahver. Joogid" valmimisel nii retseptide kui ka fotode poole pealt ehk siis raamatu visuaalne pool oli minu kanda. Ülesanne (kogu raamat üles pildistada) tundus muidugi paraja väljakutsena ja samas piisavalt põnevama, et see võimalus rõõmuga vastu võtta.

Selline näeb see raamat siis välja
Kõnealune raamat on järjeks väga sooja vastuvõtu saanud raamatule "Sahver. Lihtsad hoidised" Värskelt ilmunud raamat sai nimeks "Joogid. Sahver". Retseptide poole pealt on see kahasse tehtud Martin Hansoniga, kelle udupeeneid ja intrigeerivaid joogiretsepte plaanin ka ise sel suvel mõnuga katsetada. Või kuidas saaks proovimata jätta, kui raamatus pea puust ette ja punaseks tehtud nii koduste veiniäädikate,  kangemata napside ja ka põnevate siirupite valmistamine.

Esialgu olid pudelid ja kastid tühjad ja pea ideedest paks

Natuke kahju oli sellest, et raamatu piltide tegemine sattus verevaesesse talvisesse aega. Küll oleks tahtnud pildistada kõike purki ja pudelisse talletatavaid rüüpeid praegusel ajal, mil rohelise ja valgusega pillavalt ümber käidud. Samas oli eesmärgiks, et raamat jõuaks lugejani just sel ajal, kui kõike hoidistatavat küllaga jagub ehk suvesse ja seetõttu said pildid ka ehk veidi vähem lopsakamad, kui ise ihaldanud oleks.

Granaatõuna-balsamico siirup on üks neid Martin Hansoni retsepte, mida kindlasti ka ise teha proovida tahaks

 Minu poolt said raamatusse lisatud jookide valikusse:
- siirupite kleepuvast maailmast magusat nii jookide valmistamiseks kui ka toitude tuunimiseks;
- turgutavaid toonikuid ehk lihtsaid nippe, kuidas keha väsimusest turgutada;
- soojendavaid jooke, millega talvel keha kütta;
- minu ema lemmikud joogiretseptid, mis minu jaoks kulla väärtusega (ja mille tarbimisel mäletan ema ja tema sõbrannade mõnusat siristamst);
- toitvaid jooke, mis väiksemat sorti kõhutäiteks;
- jahutavaid rüüpeid, millega palaval suvepäeval ennast jahutada.
Raamatu tegemise üheks suureks boonuseks oli see, et erinevaid jooke läbi tehes õnnestus leida endale nii uusi lemmikuid kui ka taasavastada vanu ja unustusse vajunud mõnusaid rüüpeid.

Odrakruubi jook peaks olema üks iidne jook, millel nii rammu kui ka hapuka mahlaga segades mõnusat maitset. Igal juhul õhatakse kodus nüüd sageli just selle joogi järele
Tomatisiirup on siirup nii patuga pooleks ehk siis tegelikult on selline mõnus magusa alatooniga tomatine kaste, millega saab mitmeid roogi erksamaks muuta

Üheks mõnusaimaks avastuseks, mis raamatut tehes ennast tabas, oli kaljaliste taasavastamine. Peale seda avastust on meil kodus igal juhul nüüd kogu aeg pärmipulk varuks, et kaljaisu peale tulles jälle erinevaid loodusliku vurtsuga jahutavaid jooke valmistada. Üheks hästi maitsvaks rüüpeks on hapukas sidrunikali, mis sobib hästi palavate päevadega ja mille retsepti ka blogi vahendusel jagan. See retsept on pärit, muide, rohkem kui saja aasta tagant.



Sidrunikali
3 sidrunit
4 dl suhkrut
100-200 gr pestud rosinaid
5 liitrit keeva vett
20 gr pärmi
Veidi mett
Keevasse vette pane õhukesteks viiludeks lõigatud sidrun. Pruunista pannil vähese veega 2 dl suhkrut. Suhkur peab jääma helepruuni värvusega. Lisa suhkur sidruniveele. 
Vedelda pärm meega ja lisa jahutatud vedelikule (vedeliku temperatuur ei tohiks olla kõrgem kui 30 kraadi). Samasse lisa ka ülejäänud suhkur. Lase soojas kohas seista mõned tunnid, kuni mahl käärima hakkab. Kurna sidrun välja. Aseta nüüd jook jahedasse, lisa rosinad ning lase 1-2 päeva käärida. Valmis sidrunikali kalla pudelitesse, igasse pudelisse lisa ka mõned rosinad, sulge pudelid õhukindlalt ning hoia jahedas.

Meie kodutehtud kali. Vurtsu ikka korralikult täis täiesti lapsepõlve maitsega

Kaljaliste maailm on aga avastamist väärt. Raamatut tehes ja läbi leivaõlle pildistamise sattusin peale spetsiaalsele Õllemeistri leivale, mille olemasolust mul seni aimugi ei olnud. 

Siin on siis see leivaõlu ja Õllemeistri leib, millest saab edukalt ka naturaalset leivakalja valmistada

Nagu nimigi ütleb, saab sellest leivast teha valmis leivaõlu, aga meie oleme hakanud leival olevate juhiste järgi valmistama hoopis kalja ja, uskuge, see on ikka selline kali, mida mäletad omast ajast. Suhkrukogusega tasub ka katsetada, meile meeldib ca 450 g pakendil soovitatud 500 g asemel, aga see puhas ja õige leivakalja maitse.... Nagu retk lapsepõlve 3- ja 5-kopikaliste kaljavaatide manu. Valmistamine ei ole sugugi keeruline ja vaja läheb 1 ümmargune Euroleiva Õllemeistri leib, mida tuleks murendada marlist kotti, millele tuleks peale valada keev vesi. Tervele leivale kulub seda 10 l. Katta kaanega ning lasta seista mõned tunnid. Siis tuleks leib välja tõsta, lisada suhkur (450-500 g) ja pärm (10 g). Pärmi lisades tuleks jälgida, et vesi oleks käesoe ehk temperatuur ei oleks rohkem kui 37 kraadi. Kalja tuleks hoida 6-10 tundi soojas, siis villime meie kalja pudelitesse ja edasi tuleks jooki juba külmas säilitada. Kui korraga 10 liitrit tundub liialt suur kogus, siis võib teha kalja poolest leivast ja mõne aja pärast teisest poolest leivast. 

Tundub huvitav :)
Lapsed on meil igal juhul selle päris kalja fännid ja iga kell eelistan sellist jooki lastele pakkuda, kui kunstlike värv- ja maitseainetega ning süsihappegaasi lisamisest vurtsu saanud lääget jooki.
Avastamist joogimaailmast jätkub kauemakski. Raamatut tehes on taas ausse tõusnud kuumad šokolaadid (mündiga või tšilliga kuum šokolaad...mmmmm), meelde said tuletatud mitmed mõnusad siirupid (rabarberisiirup on juba sahvris riiulil, mündist ja suveviljadest siirupid ootavad veel keetmist) ja hõrgutavaid napse alates advokaadist, tiigripiimast, kooreliköörist kuni limoncello ja calvadoseni välja leiab ka sellest raamatust kuhjaga. Õllesõpradele veel mitu erineva valmistuskäiguga õlut, kõhutäiteks smuutisid nii talviseks kui suviseks hooajaks.

Natuke aimu raamatu sisust saab ehk selle pildi abil :)
Kogu sisukorra ümberjutustamine läheks veidi pikale, seetõttu viskaksingi palli blogi lugejatele ning kui teil juhtub olema lemmikjooke või mõnusaid ja jagamist väärt avastusi jookide maailmast, siis võite neid selle postituse kommentaarides jagada. Kõigi kommentaari jätnute vahel läheb loosimisele kaks kõnealust raamatut, mille toimetan oma kulu ja kirjadega võitjateni. 


20 kommentaari:

Tiina ütles ...

Jookide isetegemine on üks tänuväärt tegevus - laiskusest poejookide ostmine-joomine on kurjast ja tuleneb suurest mugavusest ja reklaamide ajupesust. Sellise raamatu väljaandmine on peaaegu nagu vastuhakk suurkorporatsioonide poliitikale. Tubli!

Meeli ütles ...

Väga ilus raamat ja meeleolukad fotod, Tuuli.

karin ütles ...

Väga inspireeriv postitus. Rabarberikali hakkabki otsa saama ja ideed, millega seda asendada ei olnud. Nüüd tundub, et sidrunikali oleks suurepärane jätk. Ilmselt linna sattudes tuleb ka raamat omastada, et terveks suveks jaguks katsetamist :)

Udupea ütles ...

Tundub üks tõeliselt põnev lugemisvara olevat...

rebane ütles ...

mm.. pärast selle postituse lugemist vist tänast päeva ilma klaasi kaljata õhtusse ei veereta..

Aga mis ise suviseks joogiks olen (taas)avastanud : lihtne spritzer kellukese ja sidruniga (proovisime korra ka rabarberi ja laimiga, kuid meie mekk on ikka sidrun) - valget lauaveini ja kellukest 1:1 segada ja ohtra jää ja sidruniga serveerida! mm.. eks hispaanlased ise teevad ka oma sangriat sprite'iga (üllatusin, jah ka mina), et miks meie siis seda tuttava ja hea kellukesega ei võiks asendada :)

Ja jääteed on suvel sama väärt.. Omast aiast värske piparmündiga loomulikult eesotsas :)

Maarja ütles ...

Meie pere lemmikud on rabarberimahl ja piparmünt - nii suvel kui talvel. Rabarberimahla saab kasutada nt tordipõhja immutamiseks, eriti sobib maasikatordile:) Ja piparmünt suvel jahedalt ja talvel kuumalt!
Maarja

Doris ütles ...

Kuum šokolaad tšilliga on tõesti ja minu jaoks talveõhtu (ja miks mitte ka jaheda suveõhtu) lemmik. Aga ükskord sel suvel maakoju minnes avastasime, et joogipoolis jäi kaasa võtmata, on ainult puhast vett. Panin aga veekannu lisaks peenralt piparmündi- ja melissilehti ja ausaltöeldes poleks kuumal päeval muud soovinudki- suurepärane värskendaja.
Raamat tundub väga ilus ja samavõrra põnev- jookidele on ju toiduga võrreldes tavaliselt vähem tähelepanu pööratud. Minus tekkis küll nüüd sellise raamatu ilmumisest elevus ja tahtmist poe poole jooksu pista:P.

Unknown ütles ...

Hästi huvitav sooja ilma külm jook on horchata, mis on pärit Ladina-Ameerikast. Olen proovinud teha kodus Mehhiko varianti - riisiga. Tegu on justkui kodus tehtud magusa riisipiimaga, millel maitseks kaneel - juuakse külmalt.

Maria ütles ...

Viimase Unknown'i nimeks Maria :)

ilse ütles ...

Sahver on hea raamat, olen sealt päris palju tarkusi juurde saanud. Joogi Sahver tuleb ka kindlasti hankida:) Juba pildid tunduvad seda väärt olevat. Mina teen igal suvel jõulujooki. Peotäis marju, peotäis suhkrut, klaas viina (kõiki kolme võrdses koguses) ja seda siis niikaua kuni suve lõpuks on kõik oma aia marjadsordid joogi sisse saanud ja 3 l purk pilgeni täis. Vahepeal käin loksutamas ka.Enne jõule kurnan joogi välja ja marjad lähevad mõne eriti hea koogi sisse või peale:) Osa jooki läheb vahel jõuluvanakotti ja osa lauale mekutamiseks;)

egelt.pohjala@mail.ee ütles ...

Uskumatu kui inspireeriv üks blogi olla võib!

Ja minule endale meeldib väga rabarber. Igas varjandis :)

Unknown ütles ...

Tundub põnev raamat.
Seda leivakalja tahaks ise järgi proovida kohe. Ehk mõni vihje, kust leida õllemeistrite leiba?

Tuuli ütles ...

Õllemeistrite leiba olen mina ostnud Prismast, aga arvatavasti saab ka Euroleib firmasse helistades infot, kust veel otsida tasub. Mõnus kaljaalge on see leib küll.

Põnnidega ütles ...

Meie peres käivad asjad nii, et abikaasa teeb lahjemaid jooke ja mina kangemaid napse. Läbi aastate on minu hittideks olnud mustsõstra-vaarika naps - liiter viina, 0,75 kg suhkrut ning 2 liitrit marju. Hea külmal talvel, kui lapsed magama pandud, teleka ees üks tuline jutt sisse limpsida või siis sörtsuke jäätise peale kallata.
Abikaasa aga teeb katsetusi koduveini valdkonnas ning õnneks ei ole need nõuka-ajast meelespüsivad hirmmagusad murdjad vaid korralikud ja maitsvad veinid. Hetkel on mul tema katsetustest lemmikuteks kõrvitsavein, aroonia-õuna vein ning rabarberi-õuna vein. Hetkel on valmimas rabarberi-maasika rosé - eks näis kas see tõukab varasemad lemmikud poodiumilt või mitte!
Aga see jookide raamat näib tõesti ahvatlev ning paneb näpud sügelema ja silmad põlema!

leoola ütles ...

Tundub põnev ja järgikatsetamist vajav raamat :)

Anonüümne ütles ...

Mis puutub jookidesse, siis minu selle suve avastus on bool. Valmistamisel on rohkelt kombinatsioone, mis vajavad veel katsetamist. Igal juhul on see suvemarjane kihisev jook ilusas klaasnõus värskes õhus perele või sõpradele serveerituna mõnusat meeleolu loov, janu kustutamisest rääkimata.

Katrin

Suslik ütles ...

isetehtud jookidest meenub mulle lapsepõlv, kui ema tegi arooniatest mahla ning lisas kirsilehti, mis andsid selle õige (kirsi)maitse, mis senini meelel ja keelel :)

Rael. ütles ...

Meie pere lemmik on rabarber. Natukene kihisevat, ingveri jupp, jääd ja rabarberist mahla on suve alguse märgiks.

Juba ootasin seda postitust. Nägin poes raamatut ja jäin mõttesse, et kummaline, polegi veel blogis selle teemaga postitust näinud. Nüüd on siis kõik otsad seotud.

Kaunis raamat on.

Mazzy ütles ...

Minu suvelemmikuks on õunamahl. Ja raamat tundub väga põnev !

Katrin ütles ...

Õnnitlused järjekordse suurepärase idee realiseerimise puhul! Ning ilmumise ajastuse koha pealt ütleks, et mitte ainult pole suvel rohkem ja paremat toorainet saada, vaid tahaks ju kogu aeg ikka midagi maitseküllast nautida. Ent suvel on kergem tunne ringi lipata, kui panustada rohkem joogile ja vähem söögile (nojah, eks see rannavormi säilimine muidugi sõltub siiski kaloraažist...:)

Eelmine suvi tarbisin mina palju jooki, mis koosnes võrdsetes osades õunamahlast ja külmast kangest piparmünditeest. Jää ei tee ka sugugi paha. Kahjuks sel aastal on piparmünt otsustanud kiduda, mis kiduda; pealegi on ka ilm teadagi milline olnud, nii et pole veel seda lihtsat joogitegu ette võtnudki.

Edu järgmiste raamatute kokkupanekul - kindlasti on neid veel tulemas! ;)