18. juuni 2012

Hiina lainel: Gong Bao Ji Ding ehk kana Sichuanipäraselt

Elamusterohke ja muljetetihe reis Hiinasse on lõppenud. Pikemad reisimuljed kindlasi ka blogisse tulemas, ga aesialgu tuleb mälu- ja fotopilte sorteerida, et oluline ebaolulisest eraldada.
Kaks nädalat ainult pulkadega söömist, ilma igasuguste piima- ja saiatoodeteta, erakordselt vürtsika toidu poolest tuntud Sichuani maakonnas. Toiduelamusi jagus igasse päeva.


Sichuani maakonna üks tuntumaid toite on Gong Bao kana, mis saanud nime ühe Quing dünastia kuberneri järgi. Tänu oma seotusele poliitikaga, oli kultuurirevolutsiooni ajal selle roa nimetus poliitiliselt ebakorrektne, kuigi maitses ikkagi häbematult hästi.  Gong Bao kana häädusest sain aimu kümmekond aastat tagasi, kui sagedamini Prahasse sattusin ning kus meie maja lähedal üks Vietnami tädi oma putkas imemaitsvat Gong Bao kana valmistas. Nii maitsvat, et lasin seda vahel Eestisse tuua, soendasin selle üles ja nautsin.
Seekord maitsesime loomulikult ka kohapeal valmistatud Gong Bao'd, mis oli, muide, tehtud lootosetükkidega. Originaali tagaajamine seega on üsna keeruline ja julgen lubada, et ka see, veidi lihtsustatud variant, on hästi maitsev ja tõenäoliselt võib kohe lisaportsuga arvestada.
Nii, nagu suurema osa wokil valmistatud toitudega, tuleks siin ettevalmistused eelnevalt ära teha, kõik ained kättesaadavasse kaugusesse asetada ja siis kiirelt mõne minuti jooksul lõpptulemus vormistada. Retsept on kohandatud Bobby Chinni Cafe Asia saatest, mis keskendus Chengdu linna kulinaariale (sealtsamast algas ka meie retk).



Vaja läheb:
500 g kanafileed
3-4 küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
peotäis rohelist sibulat
paras sorts maapähkliõli
peotäis kuivatatud tšillisid
1 tl terveid Sichuani pipraid (saadaval nii Piprapoes kui ka Umami.ee lehelt)
75 g röstitud maapähkleid
Marinaad:
2 tl light sojakastet
1 tl Shaoxingi riisiveini (Tallinna Kaubamajas saadaval, sobib asendada ka kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
1 tl kartulitärklist
1 spl vett või puljongit
Kaste:
1,5 spl  suhkrut
1 tl kartulitärklist
1 tl tumedat sojakastet
1 tl heledat sojakastet
3 tl riisiäädikat (võid asendada ka veiniäädikaga)
1 tl seesamiõli
1 spl vett või puljongit
Sega marinaadiained. Tükelda kanafilee ning sega marinaadiga. Jäta ca 20 minutiks marineeruma.
Koori ja lõika viiludeks ingver ja küüslauk. Haki roheline sibul ning tükelda tšilli väiksemateks tükkideks.
Sega kausis kastme komponendid.
Kuumuta pannil 2 spl õli, kuid ära lase liiga kuumaks (suitseda ei tohi). Prae mõned sekundid Sichuani pipraid ja tšillisid, et õli saaks maitsestatud. Liiga kaua ei tohiks praadida, siis kõrbevad maitseained ära.
Lisa kanafilee tükid ning prae läbi pidevalt segades.

Kui kanafilee on muutnud värvi, lisa ingver, küüslauk ning roheline sibul.  Prae, kuni kana on läbi küpsenud.


Kalla peale kaste ning lase pakseneda.


Kui kaste on paksenenud ja läikivaks muutunud, lisa pähklid ja sega.
Serveeri koheselt koos aurutatud riisiga. Ja sööma peaks seda ikka pulkadega, siis on maitse palju õigem.


Kui väga vürtsise toidu sõber ei ole, vähenda julgelt tšillipipra kogust või kasuta värsket tšillit kuivatatud kaunade asemel.

8 kommentaari:

Pille ütles ...

Gong Bao on mõnus - tegime seda Nami-Nami Hiina köögi koolitustel ja mulle ja osalejatele hirmsasti meeldis :) Minu retsept on veidi teine, põhineb suuresti Fuchsia Dunlopi retseptil. Maitsvad kindlasti mõlemad :)
Muide, mulle jäi mitmest kohast silma-kõrva, et kanatükid peaksid olema üsna väikesed, maksimaalselt 1,5 cm - siis on nad enam-vähem samas mõõdud tšillide ja maapähklitega.

Tuuli ütles ...

Pille - tuleb tunnistada, et ka Schizuanis kohapeal pakutud Gong Bao oli üsna väikeste tükkidena tehtud sh lootusejuur oli peeneks hakitud. Mulle samas endale meeldib suuremate tükkidega variant rohkem. Võtsin vabaduse selle koha pealt oma eelistusi järgida :) Kusjuures see retsept peaks olema ka otsapidi Fuschia Dunlopi käest pärit, sest seal saates tegi Bobby Chinn just temaga koos seda mõnusat rooga.

Pille ütles ...

Tegelikult ma sõnastasingi end pahasti. Tahtsin küsida, et kas see raamatuist silma jäänud pisikeste tükkide teema ka kohapeal tõestust leidis või mitte. Loomulikult võib koduköögis neid ka suurematena teha, saab kiiremini valmis ka (hakkimise osa vähemalt :))
Muidu oli sellel tillutükeldusel mingi tore põhjendus veel ka - kuna Mao-perioodil ei tohtinud kuulsatele kindralitele viidata, siis oligi roa alternatiivnimeks midagi stiilis "väikesed praetud kanatükid tšilli ja pähklitega" vms.
Ma soovitan väga lugeda Dunlopi "jutukat" selle Hiina piirkonna kohta, Sulle kui sotsioloogile kindlasti meeldiks. (Ma võin laenata, kui huvi on).

Tuuli ütles ...

Oi, Pille, kindlasti huvitaks mind selle raamatu lugemine. Põgusalt kohapeal käinuna on hetkel küsimusi tunduvalt rohkem kui vastuseid ja hea oleks kellegi, kes meiega sama kultuuriruumi jagab, muljeid ja tähelepanekuid lugeda.

laualamp ütles ...

Mul on see Dunlopi Sichuani "jutukas" ja juba umbes aasta loen ja loen ja loen. Üsna tihe tekst esiteks. Aga hullem on see, et kõht läheb koguaeg niiiii kohutavalt tühjaks...

Tuuli ütles ...

No tundub, et selle info põhjal peaks see Dunlopi "jutukas" ikka kohustusliku kirjanduse hulka kohe kindla peale kuuluma. Esimesel võimalusel võtan ette! Ja toitu hoian lugedes läheduses :)

Kaili ütles ...

Me tulime ka just Hiinast. Peking-XiAn,Datong-Shandong. Hirmsasti meeldis see toit, proovisin ise ka kohe järgi teha, vääga hea tulu :) Tänud!

Tuuli ütles ...

Kaili - Hiina on põnev koht ja avastamist jätkus kindlasti palju. Meie seekordne käik piirdus paraku vaid Lõuna-Hiinaga + üks lisapäev Pekingis. Aga väga vahva on kuulda, et isegi Hiinast tulnuna maitses Gong Bao hästi. Meil endil on see ka üks kindel lemmik Hiina toitudest.