15. mai 2012

Rabarberi-maasika ja toorjuustu täidisega kook


Kaunis värvimäng ei ole selle koogi ainuke tugevus. Silmailule lisaks pakub hõrgutav kevadine kook ka suurepärast maitsekooslust. Täidises kokku saavad hapukas rabarber, magus maasikas ning vürtsine Vana Tallinna liköör vaheldumisi koorese ja täidlase toorjuustuga – vastu panna sellele kooslusele ei ole lihtsalt võimalik ja kohvilaua staari staatus on garanteeritud. 


See geniaalne kooslus jäi silma aprillikuisest Delicious ajakirjast ja tugevalt eestindatud ning veidi lihtsustatud versioon Kalevi küpsiste ning Vana-Tallinna lisamisega nii põhjale kui täidisele saigi teoks tehtud. 
Oli tõeliselt mõnus!


Põhi:
180 g Kalevi vaniljeküpsiseid
50 g võid
50 ml Vana Tallinna kreemlikööri
Purusta küpsised köögikombainis. Sulata või. Sega purustatud küpsised võiga ja kreemlikööriga ning suru saadud mass küpstuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale.  Aseta külma.
Toorjuustutäidis:
600 g toorjuustu (toasooja)
4 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 spl maisitärklist
Sega toasooja toorjuustu sisse suhkur, vaniljesuhkur ja siis ükshaaval munad. Viimasena sõelu sisse maisitärklis ning sega kuni mass on ühtlane
Rabarberi-maasika täidis:
200 g puhastatud ja tükeldatud rabarberit (kevadised noored rabarberid võivad koorimata jääda)
200 g tükeldatud maasikaid
50 ml Vana Tallinna likööri
2 spl maisitärklist
1 dl suhkrut
50 g võid


Tõsta potti rabarber, maasikad, Vana Tallinna liköör ja suhkur. Keeda vaiksel tulel ca 10 minutit kuni rabarber hakkab lagunema. Püreeri saumikseriga. Sega paar lusikatäit saadud massi maisitärklisega ning kalla saadud segu siis potti tagasi. Pidevalt segades kuumuta, kuni segu pakseneb. Sega juurde või. Kata toidukilega ning lase jahtuda.
Kalla koogivormi küpsisepõhja peale vaheldumisi toorjuustutäidist ja rabarberi-maasika täidist. Sega mõne liigutusega täidised omavahel segamini.
Küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni kook on kuldne ning kergelt veel võbelev. Lase jahtuda paotatud uksega ahjus. Serveeri jahtunult.

Retsept sündis koostöös Liviko ja Vana Tallinnaga

19 kommentaari:

Merka ütles ...

Ohh, kui ilus kook!:)

Tuuli ütles ...

Merka - tänud! Ja tulgu keegi veel ütlema, et ilu ei sünni patta panna, eks :)

Anonüümne ütles ...

Kook näeb ikka väga ahvatlev välja!

Vana Tallinna sõber ma aga pole ning pole ka kodus ühtegi tilka antud jooki. Kas võib Vana Tallinna ka välja jätta? :)

Kersti

Tuuli ütles ...

Kersti - ikka võib välja jätta. Kook peaks väga maitsev ka niisama jääma.

oks ütles ...

uuh, peab kiiremas korras järgi proovima :)

Anonüümne ütles ...

Maasikad ja rabarberid on turult juba koju toodud ja ootavad potti panemist...Mis läbimõõduga koogivormi on kasutatud?

Tuuli ütles ...

Edukat katsetamist :) Koogivormiks oli 24 cm läbimõõduga vorm.

armazkati ütles ...

Mul jäi suu lahti. Nii ilus ja ahvlatlev kook. Mees selle peale "Millal siis mulle seda kooki tehakse?" :) Järgmine kook, mida proovin kindlasti!

Anonüümne ütles ...

Tere, mina proovisin täna ära. ilma vana tallinnata, mida nagu selgus-enam polnud. panin apelsinilikööri,midagi ehk andis juurde. Kook tuli väga maitsev ja hea, jääb reprertuaari:-). Kyll aga ei muutunud mu rabarberi-maasika-maisijahu segu kuidagi läbipaistvaks,kuigi oli ypris kena paksuke juba. kibelesime kooki lahti lõikama ja algul oli maasikasegu vedel ja voolas, aga kui oli jahtunud, siis oli täiesti hangunud ja ühes tykis. Koogilõhna peale tulid meie majja ka külalised ja kõik said õnnelikuks:_)
Aitähh ja soovitan kõigile.
Signe

Karolini-nimeline piiga ütles ...

Kui ahvatlev! Nüüd tean kindlalt, mis kooki emale sünnipäevaks teha. :)

Ennike ütles ...

Proovitud. Mina ei saanud ka seda maasika-rabarberi segu läbipaisvaks. Mitte kuidagi. Muidu tegin kõik õpetuse järgi ja maitseb väga:)

Anonüümne ütles ...

Väga hea kook oli (tegin küll ilma Vana Tallinna liköörita)! Sünnipäevalised samuti kiitsid! Aitäh! :)

Keili

Tuuli ütles ...

Ennike - teagi, mis viga see on. Aga kui paksenes, tärklisemaitset tunda ei olnud ja kook maitses, siis ju kõik hästi :)
Keili - hästi tore, et koogitegu õnnestus ja külalistele maitses.

Anonüümne ütles ...

Aga mis nipp selle moosiga siis on? Mul tuli ka selline hägune ja vanaroosa :(

Tuuli ütles ...

Anonüümne - ei oskagi muud arvata, kui et see moosi värvus ja olek sõltub toorainest ja selle erinevusest. Segaduste vältimiseks muudan postituse teksti veidi ja jätan alles ainult moosi paksenemise koha ning korjan läbipaistvaks muutumise ära. Paksenemisega probleeme ei tohiks olla ja maitse peaks ka värvusele vaatamata ju hea olema :)

Gerta ütles ...

Tere!

Mina tegin seda kooki kaks korda sellel suvel. Väga hea sai, küsiti isegi retsepti :) Moos nii punane ja läbipaistev ei jäänud kummalgi korral- oli selline vanaroosa. Ja kuidagi koogi peale ei tahtnud ka jääda (nagu siit pildilt näha võib), kippus kooki sisse vajuma. Ei teagi, kas siis keetsin liiga paksuks moosi? Kui kaua umbes seda moosi keeta tuleks? Aga maitse muidu super! Igaljuhul järgmisel maasika-rabarberi hooajal on kindlasti jälle plaanis :) Suurimad tänud!

Tuuli ütles ...

Gerta - suur tänu tagasiside eest ja tore, et kook meeldis :) See reibas roosa värvus on kardetavasti siis rabarberi sordist tulenev, sest olen ka enne täheldanud, et minu aia rabarber annab hästi erksa roosa tulemuse. Miks see moos aga põhja vajus, ei oskagi öelda. Pigem võib see olla sellest, et toorjuustu kreem on liiga vedel ja ei kandnud. Ehk olid suuremad munad, mis toorjuustu liialt vedelaks muutsid või vedelamat sorti toorjuust (ise kasutan kas Farmi või Philadelphia toorjuustu). Aga no x-faktor jääb alati igale toiduvalmistamisele lisaks, seepärast maitsevadki sama retsepti järgi erinevate perenaiste käe alt tulnuna erinevalt :)

Gerta ütles ...

Hei!

No muidugi- kasutasin koogis "tõsiseid" kodukanade mune. Need olid üpris pirakad jah. Õnneks koogi maitset see sugugi ei muutnud, et täidis koogis sees oli. Suurimad tänud retsepti jagamast. Järgmisel aastal proovin teha vanaema aia rabarberitega. Nii ilus on lihtsalt Sinu pilt koogist, tahaks saada sama tulemuse ;)
Edu edaspidiseks!

Kairit ütles ...

Ilusa punase värvuse saamiseks võiks maasika-rabarberivõidesse lisada 2 spl grenadiinisiirupit, nii nagu algne retsept ka ette nägi. Kook tuli hea, midagi ei vajunud põhja ega läinud tükki. Küpsetasin küll hulga madalamal temperatuuril ehk 160 kraadi juures ja 1 h, nii on ka väga sile ja pragunemata tulemus tagatud. Retsept on super ja teen seda kooki kindlasti veel! Aitäh!