12. aprill 2012

Šokolaadi-toorjuustukook Vana Tallinna likööriga

See on nüüd selline hõrgutav kook, mille puhul tuleks pere noorimatele esmalt mahlane kohupiimakook marjadega sisse sööta, siis pikk pai teha ja teise tuppa mängima saata. Et emmed-issid saaksid maiustama asuda :)
Sest Vana Tallinna toorjuustu-šokolaadikook ei ole kohe kindlasti laste kook. Küll on ta aga mahlane, rikkalik, mõnusalt vürtsikas ja hullutavalt šokolaadine. Tuleks vist veel hoiatada, et sõltuvust tekitav.


Kook moodustub kolmest kihist, küpsistest põhi, toorjuustune vahekiht ja siis šokolaadi ja Vana Tallinna kreemlikööriga viimistletud pealispind.
Vaja läheb:
1 pakk Kalevi kakaoküpsiseid
50 gr võid
250 gr tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
400 gr toorjuustu
2 dl suhkrut
3 spl naturaalset kakaopulbrit
4 suuremat muna
0,5 dl Vana Tallinna likööri
100 ml vahukoort
150 gr tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
3 spl Vana Tallinna kreemlikööri
Riivitud šokolaadi
Purusta köögikombainis kakaoküpsised. Sulata või. Sega või ja küpsisepuru ning vajuta 24cm-se läbimõõduga lahtikäikva koogivormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures ca 5 minutit. Jahuta.
Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning sulata veevannil. Sega omavahel toorjuust, suhkur, kakaopulber kuni ühtlase massi moodustumiseni. Klopi ükshaaval sisse munad, lisa sulatatud šokolaad ning Vana Tallinna liköör. Kalla eelküpsetatud põhjale ning küpseda 170-180 kraadi juures ca 1 tund. Jahuta täielikult (vähemalt paar tundi kuni üleöö).
Katte jaoks kuumuta vahukoor, lisa tükeldatud šokolaad ja Vana Tallinna kreemliköör. Sega ühtlaseks, lase veidi jahtuda ning kalla koogile. Lase kattel külmas korralikult kalgenduda.
Tõmba koogi ääred vormi serva küljest lahti ning libist suurema noa või spaatli abil kook koogialusele. Kaunista riivitud šokolaadiga, granaatõuna seemnetega ja värskete mündilehtedega.
Selle koogi võib ka mõni päev varem valmis teha, mahlasena püsib kook pikalt. 

11 kommentaari:

Silja ütles ...

Tume šokolaad ja alkohol ühes koogis koos (eriti veel õhukese põhjaga juustukoogis) tundub tõesti sõltuvust tekitav kombo olevat:) Ja see katte idee on väga hea, mida peaks kindlasti proovima ise ka teha, aga palju Sa sinna šokolaadi paned? Lihtsalt tunde järgi riivid natukene?

Tuuli ütles ...

Silja, tänud tähelepanelikkuse eest. Šokolaadi läheb sinna kattele ikka korralikult ehk ca 150 gr. Mul see teine kogus šokolaadi oligi koostisainetest välja jäänud. PArandan kohe ära. Riivitud šokolaad tuleb veel lisaks peale.

Juc ütles ...

No see pani nüüd küll kohe hommikul suu vett jooksma ja alkoholi ihkama :). Just sellises šokolaadikoogises vormis muidugi. Kuidas Su pea millegi nii ilusa peale küll tuli! :)

Silja ütles ...

Tänud:)

Tuuli ütles ...

Juc - no eks need kodus kapis vastu vaatavad poolikud Vana Tallinna pudelid olidki need inspiratsiooniallikad :) Tegelikult mul ongi Vana Tallinn pigem toidukategoorias - sobib nii kookidesse, trühvlitesse, jäätisele kastmeks ja olen ka jõulupasteedi sisse kasutanud. Alati on mõnusa lisameki andnud.

Juc ütles ...

Jumala õige jutt, Tuuli! Me tegime siin oma osakonnas vabariigi aastapäeva puhul ühe hästi Vana Tallinnase küpsisetordi, kus kõik küpsisekihid said hoolikalt puhtas vanakeses immutatud - kohutavalt hea sai! :)

Tuuli ütles ...

Juc - kõlab hästi! Suurte inimeste küpsisetort võis ikka hullutavalt hea olla :)

Anonüümne ütles ...

kas võiks koorelikööri asemel samuti tavalist vanaka likööri kasutada? või nt kiiu torni või baylise likööri? tahaks väga teha, aga koorelikööri pole kodus ja osta just selle tarvis ei raatsi.

Tuuli ütles ...

Likööriasenduste koha peal võib küll üsna vaba käega teisi likööre kasutada. Sobib nii kooreliköör kui ka mingid muud põnevad maitsed. Iga kord veidi teistmoodi tulemus :)

Anonüümne ütles ...

...eelmisele küsijale lisaks?..aga tavaline vanatas 40% vol´ine, see kooreliks vana tallinalt aga 17%-ne..kas kange ei saa, kui tavalist kasutada? endal kodus just tavaline seismas...mhhh

Tuuli ütles ...

Anonüümne, kui arvestada, et kook küpseb päris pikka aega ahjus, siis selle protsessi käigus kaovad kõik promilli põhjustavad kraadid igast joogist, olgu ta algne volüüm mis ta iganes on :) Seega lühidalt: jah ikka, sobib ka tavaline vanakas.