16. märts 2012

Täiesti patuvaba ja ikkagi häbematult maitsev peedibrownie

See tuli nüüd selline kook, mida võiks isegi apteegis müüa :) Vaadates kõiki komponente, mis retseptis kirjas, ei ole kohe ühegi üle võimalik norida. Ja kui sageli kipuvad kookide puhul määratlused "maitsev" ja "tervislik" olema skaala erinevates otstes, siis seekord tuleks rekordpunktid anda mõlemas kategoorias. Rukkijahu, peet, pruun roosuhkur, suure kakaosisaldusega šokolaad, pähklid ning vaid tagasihoidlik kogus võid teevad sellest koogilisest igati tervisesõbraliku ja täisväärtusliku toidu ideoloogiasse sobituva maiuse.


Idee brownie'des nisujahu rukkijahuga asendada sain Siljalt. Needsamad rukki-brownie'd olid häbematult maitsvad. Röstitud sarapuupähklid olid ka Silja retseptist inspireeritud.
Peet sobitub šokolaadiga imeliselt, andes kogu koogile mõnusa mahlasuse ja kohandudes koogi sisse täpselt nii, et keegi peedipõlgureist ei oska peeti kahtlustada, küll aga nõuab lisaportsu.


Brownie valmistamiseks läheb vaja:
3-4 keskmise suurusega peeti (mina kasutasin ahjus küpsetatud peete, sobivad ka keedupeedid)
100 gr võid
200 gr tumedat vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi nt Odense plokkšokolaad
2 dl pruuni roosuhkrut (kes on suurem magusasõber, võib suhkru kogust veidi suurendada)
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
2 spl kakaopulbrit
100 gr rukkijahu
200 gr sarapuupähkleid



Esmalt purusta saumikseris ahjupeet (või siis keedetud peet). Peeti peaks olema ca 400 grammi.
Rösti kuival pannil sarapuupähklid ja haki need pisut peenemaks. 
Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata potis madalal kuumusel või ja samasse või sisse puista ka hakitud šokolaad. Lase šokolaadil või sees sulada. Võid poti ka tulelt ära tõsta ja šokolaadi või jääksoojusesse sulama jätta. Sega või-šokolaadisegu sisse purustatud peet ja vaniljesuhkur.
Löö suurde kaussi lahti munad ja lisa suhkur. Vahusta mikseriga paari minuti jooksul. Kalla munasegu sisse peedi-šokolaadisegu. Sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi. Puista juurde kakaopulber ja rukkijahu. Sega õrnalt läbi. Viimasena lisa sarapuupähklid.
Kalla segu võitatud vormi nign küpseta 180 kraadi juures ca 25 minutit.

Paleoretsepti puhul kasuta rukkijahu asemel mandlijahu, suhkur asenda meega ning või asenda ka selitatud võiga või sobiva õliga. 

14 kommentaari:

Maris ütles ...

Hurraa ja suured tänud retsepti eest! Nüüd tean kuhu keldris õnnetult passivad ja häbitult krimpsu läinud peedipojud panna! Maitseb kindlasti taevalikult (ehk pisut tervislikultki?!)

Tuuli ütles ...

Maris - täpselt nii, ka meil jäid oma tähetundi ootama veel mõned veidi väsinud kevadiselt krimpsus peedid. Vääristame siis nende pikka iga ja karmi talve üleelamist korraliku brownie'ga. Maitseb isegi lastele (meil on kaks toitu kodus, kus sees kõik kolm last peeti söövad - borš ja nüüd ka brownie'd, nii et üks töövõit ka emal jälle juures :) )

Silja ütles ...

Väga ahvatlevad brownie'd!:) Kui ühes toidus on koos juba peet, 70%-line šokolaadi, rukkijahu ja röstitud metspähklid, siis see peab lihtsalt über-hea asi olema! ja kõige lahedam selle koogi juures on veel see, et koogi kohta on see tõesti tervislik:) niiet teeme varsti järgi ja tänud retsepti eest!:)
PS mul on hea meel, et röstitud sarapuupähklid populaarsust koguvad - ma ise olen neist sõltuvuses ja igal võimalikul juhul üritan neid "promoda" :D

Ragne ütles ...

oehh, minul peeti mittekuidagi üle ei jää. Talvevarud on ammu otsas ning juba pikemat aega on varustajaks poeletid:) Mul on harjumus peeti kangideks lõigatuna niisama toorelt krõmpsutada:)

See peedibrownie näeb Sul aga super hea välja. See rukkijahu on väga hea idee ning ma kujutan selle koogi maitset isegi ette. Minugi harjumus on viimasel aja võimalikult palju asendada nisujahu millegi tervislikumaga.

Merilin ütles ...

Suurepärane retsept, aitäh! Tegin tööle kaasa. Kuuldes peedist, venisid näod pikaks, aga maitstes kooki, läksid samad näod naerule. Väga meeldis, kõigile!

Minu variandis olid sarapuupähklite asemel kreeka pähklid - sobisid ka oivaliselt.

Tuuli ütles ...

Merilin - no suurepärane, et üks väike süütu peedibrownie aitab märkamatult õõnestada peedivihkajate ridasid :)

Anonüümne ütles ...

Võtsin just ahjust välja, maitseb imehästi, peeti pole aimatagi! Priima retsept!
Tegin pooleteise kordse koguse, et tervet plaaditäit saada. Lisasin röstitud maapähkleid (röstides muutub nendegi maitse paremaks) ning piimašokolaadi tükke.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - rõõm minu poolel, et peedi-šokolaadi kooslus ennast õigustas. Pähklid, kuigi sarapuupähklid, röstisin ka mina enne lisamist ja see piimašokolaaditükkide lisamine teeb hea asja ka kindlasti ainult paremaks.

Anonüümne ütles ...

Retsept oli väga ahvatlev ja proovisin õhinaga järgi. Aga kahjuks pidin pettuma, kuna väga tugev peedi kõrvalmaitse kumas selle koogi maitsest läbi. Kuigi keedetud peeti armastan süüa väga. Katsetan šokolaadi-peedikooki kindlasti veel teha, aga siis vähendan oluliselt peedi kogust, nt 200 grammini.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, eks see sobilik "oma pere retsept" tulebki ise parajaks timmida. Olen ise seda brownie´t mitmel korral teinud ja peedimaitse ei ole seni häirima jäänud. Isegi lastele on sobinud. Samas, vahel on peetidel tugevam mullamaitse ja ka peedisort võib erinevaid tulemusi anda. Nii et loodan väga, et leiate ka endale sobiva peedikoguse selle peedikoogi jaoks.

Liis ütles ...

Kas suhkru asemel võib purustatud datlimassi ka magustajana kasutada? Peaks vist ka hää jääma?

Tuuli ütles ...

Liis, suhkru võib datlimassiga asendada küll. See asendus peaks suurepäraselt toimima :)

Enel Kolk ütles ...

Kui või asendada kookosrasvaga, kas siis ikkagi 100g?

Tuuli ütles ...

Enel, ma arvan, et asenduse puhul võiks kookosrasva kogus samaks jääda.