10. märts 2012

Porgand. Leivas, pestos, hummuses

Nonii. Nüüd on ka Eestis oma maffia. Üsna avalik ja üsna .... oranž. Nimelt on alustanud tegevust porgandimaffia ja tegevus on alanud hoopis õilsa idee nimel. Sotsiaalne vastutustunne on see, mis tiivustab ühe porgandimaffia tegevust. Lähemat infot kogu ettevõtmise kohta tasub otsima minna Porgandimaffia Facebooki lehele või ka Carrotmob rahvusvahelist liikumist tutvustavale lehele.


Porgandimaffia avalöök Eestis saab olema 16. märtsil Mamos ja kõik huvilised on oodatud uudistama, kuidas porgandite pealetung Eesti moodi toimuma saab.
Omalt poolt proovisin toetada porganditeemat mõnede porganditeemaliste suupistetega.
Mõeldes porgandile, kargavad pähe...  koriander... ingver.... seesamiseemned .... või ...petersell.... tüümian...balsamico....muskaat.... kõrvetatud suhkur.... kookospiim.... rukis.... kõrvitsaseemned ... päevalilleseemned ... ja siis veel mõned kontrollimist vajavad kooslused :)
Esimestest assotsiatsioonidest kantuna said porgandiseks nii minu iganädalane leivategu kui ka leivale-saiale lisaks tugevalt porgandi poole kaldu pesto ja hummus. Mõnusad tulid välja kõik.


Leivategu on pikem jutt. Kunagi võtan ette ja kirjutan postituse nimega "Minu leib". Leiva juurde juhatas mind aga porgandi ja koriandri kooslus, sest minu leivas on alati ka veidi koriandrit. Porgand aga armastab koriandrit. Linnasejahu täidlane maitse sobitub koriandriga võrratult ja uustulnuk porgand klappis sinna rukkileiba ka veatult. Peale esimest kergitust-kääritust lisasin koos rukkijahuga lihtsalt leivataina sisse kaks riivitud toorest porgandit ja nii minu porgandileib valmiski. Muidu täiesti tavaline leib. Tegevuskäik umbes nii nagu SIIN kirjeldatud.
Aga et leib kurku kinni ei jääks, sai juurde meisterdatud ka paar leivamääret kahe klassiku ainetel ehk porgandine pesto ja porgandine hummus.

Porgandine pesto...
.... ja porgandine hummus koriandriseemnetega
Mõlema määrde jaoks algas protsess porgandi röstimisest. Lahtiseletatuna tuleb kooritud porgandid kaheks-kolmeks-neljaks kitsamaks ribaks lõigata, siis oliiviõliga piserdada, veidi soola ja pipart peale ka.  Mina panin porganditele kaissu veel koorimata küüslauguküüsi ning terveid koriandriseemneid. Siis ahju seni kuni porgand pehme ja kergelt pruunistunud.


Porgandipesto jaoks lisasin purustajasse:
2 röstitud porgandit koos röstitud kooritud paari küüslauguküüne ja mõne koriandriseemnega
50 gr parmesani
peotäis röstitud päevalilleseemneid (väga hästi sobivad ka röstitud kõrvitsaseemned või ka maapähklid)
peotäis peterselli (kui oleksin sel päeval leidnud värsket koriandrit, oleks sellega proovinud)
oliiviõli
sidrunimahla
soola ja pipart
Kõik kiiresti segamini suristada ja mõnus määre ongi valmis. Kontrolli kindlasti maitset ja vajadusel lisa haput, soolast jne, et kogu kooslus enda jaoks täpselt paika timmida. Serveerimiseks sobib hästi oliiviõliga röstitud sai või ka röstitud leivaviil. Kaunistada võib värske peterselli või koriandriga.


Porgandihummus oli meil selle katsetustevooru kindel hitt. Isegi 1/3 lastest sõi väga hea meelega ehk siis vanem poja küsis lausa lisaportsu!
Hummus sündis aga järgmistest koostisosadest:
2 röstitud porgandit
2-3 röstitud ja kooritud küüslauguküünt
lusikatäis röstitud koriandriseemneid (võib asendada ka jahvatatud koriandriga)
2 spl tahhiinit ehk seesamiseemnepastat (sobib asendada ka maapählkivõiga)
veidi sidrunimahla
veidi tumedat siirupit
oliiviõli
soola ja pipart
Tahhiinile omaste vürtsköömnete asemel  kasutasin jahvatatud koriandrit, kuigi ka vürtsköömned sobituksid komplekti igati veatult. Nii et katsetamist erinevate lisanditega tasub ette võtta küll. Kõik koostisosad saumikseriga peeneks, maitsed üle kontrollitud ja mõnus-maitsev päikeseoranž määre ongi valmis. Peale võib saputada veel koriandriseemneid ja hakitud värsket peterselli või koriandrit.

Mõnusaid hetki porgandiga ning kõik porgandihuvilised kohtuvad 16. märtsil Mamos.
Porganditeni!

Porganditoite veel:
Keelesalat porgandi ja hernestega
Magushapu kana porgandite ja paprikaga
Päikeseline porgandimarmelaad
Porgandikuklid
Köögiviljatäidisega plaadisai
Brie-juustu ja köögiviljadega quiche
Päikeseline porgandi-apelsini püreesupp 

Paleoretsepti puhul jäta pestole juust lisamata ning magustajana kasuta mett. 

5 kommentaari:

Juc ütles ...

Oi see porgandine hummus pani praegu mahlad tööle! :) Imeilus, kas pildid juba uue masinaga klõpsatud? Väga ilusad igatahes. Porgand ja koriander, nii seeme kui värske, on üks ütlemata vägev kooslus!

Anonüümne ütles ...

Aii noo porgand- see ju tuntud tegija. Ma paljundan (annan mahtu ja nö lahjendan, sest ülekaaluine majas) sellega kõike, alates pasteedist ja lõpetades pirukasisuga. nüüd olen vahest asendanud porgandi muskaatkõrvitsaga või neid koos kasutanud. Eelduseks muidugi see, et porgandi magusus ikka meeltmööda on. Röstitud porgandeid annab sisse sööta ka kõige veendunumale lihasööjale.
Aga määretest.. ma lisadn veel natuke röst pastinaaki. See annab asjale uue ja täiuslikuma nüansi/vürtsi. Muidu see porgand on minu jaoks kuidagi ühekülgne ja iseloomutu. Ka juurselleriga saab hää.

Maie

Tuuli ütles ...

Juc - tänud! Katsetan siin õhinaga jah uut aparaati ja eriti kena koostöö on uuel aparaadil 105mm objektiiviga. Makrovõtted olid juba enne lemmikud, aga nüüd sobitub aparaadiga objektiiv superhästi. Naudin täiega :)
Maie - pastinaagi lisamine on ka kindlasti hea mõte ja see porgandi lisamine kuhu-iganes tundub tõesti mõnusa ideena. Vähemalt innustavad minu katsetused porgandiga neid jätkama ja tuleb välja, et ei ole sugugi mitte esimene (ega ka tõenäoliselt viimane). Porgand üksi tõepoolest ehk veidi lääge, aga igasuguste toetavate maitseainetega annab teda ikka mõnusaks tuunida küll. Umbes sama tänuväärne materjal nagu kõrvits :)

Anonüümne ütles ...

No näeds', kasu ei mingit, jälle "hummus", kus pole tegelikult sees "hummust" ehk kikerherneid.

Tuuli ütles ...

Kulla anonüümne! Vaadates postituse kuupäeva, siis on tegemist rohkem kui aastataguse postitusega ehk siis diskussioon hummuse teemal oli ajaliselt oluliselt hiljem kui see postitus.