27. veebruar 2012

Kanamaksaterriin ürtide, kardemoni ja õunaveiniga

Kanamaks on üks väärt tooraine. Valmib kiirelt ja vajab üsna vähest vaeva, et toorena suhteliselt eemaletõukava välimusega maksast saaks valmis midagi, mida saab hõrgutiseks nimetada.
Seekordne tõeliselt kauni lõpptulemuse andnud köögikatsetus algas sellest, et Rannamõisa ja Santa Maria andsid oma tooteid katsetada, et leida kana + maitseaine uusi kooskõlasid. Pasteedilisted kuuluvad minu lemmikute hulka, seetõttu läks kanamaks ka pikemalt mõtlemata seekord veidi pidulikumaks pasteediks ehk, kui soovite, terriiniks. Minu jaoks oli üllatuseks, kuivõrd maitsva ja teistlaadse maitsenüansi andis ürtide, kardemoni ja magusa õunaveini kasutamine. Tulemus jääb kindlasti üheks lemmikuks.



Vaja läheb:
500 gr jahutatud kanamaksa
piima kanamaksa leotamiseks
200 gr võid (sellest 100 gr selitatuna)
1 suurem sibul hakituna
2 küüslauguküünt peeneks hakituna
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuivatatud salveid
1 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud Santa Maria Tellicherry pipart (või tavalist musta pipart)
1/2 tl jahvatatud kardemoni
tubli sorts (ca 0,5 dl) Põltsamaa Kuldset


Esmalt alusta sellest, et leota kanamaksa piimas kas mõned tunnid või ka üleöö. Tõsta piimast välja, nõruta ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks.
Sulata pannil keskmisel kuumusel 100 gr võid ja prae selles sibulat ja küüslauku umbes 5 minutit. Lisa ürdid, sool, pipar, kardemon ja kanamaks ning hauta, kuni maks on pealt küps ja seest veel veidi roosakas. Selleks kulub ca 8-10 minutit. Kalla pannile Põltsamaa Kuldne ja tõsta pann tulelt.
Püreeri kogu mass köögikombainis. Kui tahad eriti siidist tulemust, võid massi läbi sõela ajada. 
Kalla mass kas purki, kaussi või terriinivormi.
Sulata ülejäänud või väikeses kastrulis või pannil madalal kuumusel. Tõsta pann tulelt ning lase paar minutit, seista. Koori või pinnale tekkinud "vaht" ära ning kalla või maksamassile ettevaatlikult peale (et terriinile peale satuks vaid ühtlane ilma tükkideta või).


Lase jahtuda. Jahtunud terriinile tõmba peale toidukile. Maitseb kõige paremini 1-2 päeva pärast.
Serveeri röstsaial.

6 kommentaari:

Kätrin Maidla ütles ...

Alateadvus möllab - mul on sama projekti raames kapis maksapakk, ostetud koju õunavein ja ürdid ka :) Tuleb siis nüüd uuesti nuputama minna, et mida ja kuidas.
Mis muidugi ei tähenda, et ma nüüd ja kohe just seda Sinu rooga endale röstsaiale ei imustaks.

Tuuli ütles ...

See alateadvus on jah üks müstiline lisafaktor :) Aga no väikeste variatsioonidega kanamaksast pasteediline - terriiniline on ju nii mõnus klassika, et loodetavasti jääb mänguruumi sulle ka piisavalt. Õunavein sobitud komplekti küll suurepäraselt, seda olen ise eelnevalt kasutanud, lisasime kanamaksapasteedile saates Üllega ja iga kord toimib ideaalselt.

ilse ütles ...

Kasutasin kuivatatud tüümiani ja külmutatud salveilehti ja alkoholiks lisasin Cointreau likööri. Või segasin sisse Kardemoni veel ei julgenud panna:D
Kodused teatasid, et nii hea pole veel pasteet olnudki:)

Tuuli ütles ...

Ilse - Sinu (ja koduste, kes ka üht-teist heast toidust teavad :) ) suust kõlab selline kommentaar ikka tõeliselt meeliülendava kiitusena. Mingil kummalisel kombel kõlasid mul kodus umbes samad hinnangud.
Seda Cointreau'ga varianti tahaks küll päris proovida ja teinekord pane kasvõi väikesele kogusele kardemoni ka lisaks. Minu jaoks oli just kardemon seekord suurim üllataja.

Anonüümne ütles ...

Otsisin kõik suuremad kauplused läbi ja mitte kuskilt ei leidnud kuivatatud salveid...Kust seda leida? Mehele igatahes pasteet meeldis(ilma salveita siis seekord).Väga mõnus retsept! Kindlasti kasutan seda ka edaspidi.

Triin

Tuuli ütles ...

Triin - vahel on ikka olnud kuivatatud salveid müügil, aga tõepoolest, see on pigem juhus. Apteekidesse tasub veel vaadata, salvei ju ravimtaim ka. Või siis sobib väga hästi värske salvei, seda on ürdiriiulil vahel ikka liikunud. Aga ega midagi katki pole ka salveita :) Tore, et retsept meeldis.