17. jaanuar 2012

Kana tomatikastmes ja parmesanikatte all

See on hästi mõnus ja lihtne argipäevaroog, mis maitseb imehästi vaatamata sellele, et väga suurt pingutust toidu valmistamine ei nõua. Samas on tomati ja juustuse kastme sees küpsenud kanaliha lausa sõltuvust tekitavalt maitsev.


Tavaline on see, et hiljem riisutakse ka ahjuvorm saiatükkidega puhtaks, kuna kogu kaste on lihtsalt liiga maitsev, et ennast korrale sundida. Ja minu jaoks on jackpot ka see, et seda toitu söövad kõik pereliikmed (uskuge, kui kolm erineva maitseelistustega last vahel ühel nõul on, siis on see toiduvalmistaja jaoks ikka suurpäev küll!)


Vaja läheb:
6 kondita ja nahata broilerikintsu
2-3 küüslauguküünt
500 gr tomatikastet
1 tl soola
1 spl suhkrut
Peotäis värskeid basiilikulehti
100 gr mozzarella juustu
50 gr parmesani juustu
Oliiviõli
Musta pipart
Kui soovid tugevamat tomatimaitset, lisa paar supilusikatäit kontsentreeritud tomatipastat
Kuumuta keskmisel kuumusel oliiviõli. Lisa hakitud küüslauguküüned ja hauta kiirelt läbi. Lisa tomatikaste (võid kasutada ka purustatud tomatikonservi, seda arvesta siis 400 grammine purk), tomatipasta, sool, suhkur ja jahvatatud musta pipart ning hauta vaiksel tulel aeg-ajalt segades ca 15 minutit, kuni kaste on paksenenud ning maitsed intensiivistunud. Sega juurde värsked hakitud basiilikulehed.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Samal ajal kuumuta teisel pannil veidi oliiviõli ning prae broilerikintsusid paar minutit mõlemalt poolt. Tõsta ahjunõusse. Kalla kanakintsudele peale tomatikaste, pudista peale mozzarella ning puista peale riivitud parmesan. Nirista peale veel oliiviõli.



Küpseta umbes 20 minutit, kuni juust on sulanud. Valmis vormile puista peale veel värskeid basiilikulehti

Retsept ilmus ka Rannamõisa blogis.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub imeline ja proovin kindlasti järele aga miks kana ilma nahata?

tervitades
D.

Kristel ütles ...

nii ilus pott, olen ka sellist otsinud aga tulutult. kana seal sees on ka kena:)

Anonüümne ütles ...

kas küpsetama peaks kaane all või ilma?

Anonüümne ütles ...

Tundub ime hea. Reedel proovin ära. :)

Tuuli ütles ...

Küpsetada võib ilma kaaneta, väike kuldkollane jume ei tee juustukoorikule paha :)
Tegelikult võib teha ka nahaga kintsudest, aga kuna mul oli lastele vaja pakkuda, siis tegin nahata variandist. Muidu oleks jälle taldrikuservad "mittesöödavaid" osi täis olnud :)
Kristel - see väike sinise äärega ahjuvormike on kunagi leitud Maksimarketist ja siis tükiks ajaks kapi tahaossa unustatud. Küll on hea vahel kappe kraamides selliste leidude peale sattuda :)

Anonüümne ütles ...

tundub hästi armas retsept. ilus vaadata ka! võib-olla veidi rumal küsimus, aga kust tänapäeval parmesani saab üldse? olen vaadanud rimist, selverist. mitte ei hakka silma. kõikvõimaliku kõvadusega ja välimusega juuste on, aga parmesani ei leia. kunagi olid müügil topsikud riivitud kraamiga, kas kasutasid selliseid?
aitäh ette vastamast:)

Tuuli ütles ...

Sellise roa puhul aitab ka Valio Forte juust. Selveri kohta ei oska öelda, aga valmislõigatud sektoritena ning vaakumisse pakendatud kujul Parmigiano Reggianot on Prismas ja Rimis ikka olnud. Üldjuhul eelistan värskelt riivitud varianti valmisriivitule.

Anonüümne ütles ...

Juba täna proovin järgi - nii isuäratav tundub! Aga mida sobiks juurde pakkuda - riisi, salatit? Või sobib niisama ka süüa????

Tuuli ütles ...

Anonüümne - esimene valik oleks kindlasti riis, aga kannatab ka köögiviljade või lihtsalt kartuliga pakkuda (meile väga meeldib kartul tomatipõhiste kastmetega)

Anonüümne ütles ...

Tegin, pakkusin koos riisi, salati ja ciabattaga (kes-mida eelistas). Kartuliga hästi ei kujuta ette, aga miks mitte proovida... Maitse oli hea ja kana pehme ning mahlane. Natukene oleks võinud tugevama maitsega olla - millegipärast tekkis mul vormi lõpuks liiga palju vedelikku (kas kanast?) ja seega mõnus tummine tomatikaste läks liiga lahjaks!
Aga sellest saab kindlasti meie pere uus lemmik!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - tore, et kana maitses. SEda liigset vedelikku (kanamahl, mis küpsemisel eraldus?) saab ehk nii vältida, et kana enne pruunistamist kergelt jahu sees keerata. Siis peaks jahu kogu vedeliku endasse imema. Ja kui tomatimaitset liiga vähe, võib tomatikastmele lisaks paar lusikatäit kontsentreeritud tomatipastat lisada (seda paksu, mis on tuubides või siis Keskturul lahtistes potsikutes kaaluga müügil). Seda tomatipasta nippi kasutan just siis, kui tahan tugevat tomatimaitset toidule.

Anonüümne ütles ...

Tehtud. Serveerisime pastaga. Tomatikastmeks kasutasin Pomi Passatat. Ja väga maitsev oli :) Aitäh!

Anonüümne ütles ...

kuigi kaste tuli hea, siis kana jäi minulgi kuidagi vesiseks ja maitsetuks:( ometi panin veel mõlemaid juuste topeltportsu. kasutasin küll naha ja kontidega tükke, aga vaevalt see rolli mängis... halb ei olnud, aga pildil näis parem:D

Tuuli ütles ...

Anonüümne - kahju, et roog ootusi ei õigustanud. Äkki oli viga ka tomatikastmes - mõned on kehvema maitse/koostisega kui teised ja ise eelistan ainult Itaalia päritolu konserve (nt Annalisa). Need on magusama tomatimaitsega. Aga kirjutan igaks juhuks tegevuskäiku juurde, et maitset võiks intensiivistada kontsentreeritud tomatipasta lisamisega.
Pildil olev toit sai muidu täpselt sama retsepti järgi valmistatud :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - natuke uurisin seda nahata/kondita ja nahaga/kondiga broilerikintsu teemat ja vahe võis tooraine erinevusest tulla küll. Kui nahata ja kondita kintsu on alusel 6 tk ja tegemist on õhukese lihakihiga (kust kont eemaldatud), siis kondiga ja nahaga kintse on alusel ainult 2 tk, ehk siis lihatükk on 3x suurem ning tänu sellele ei pruugi kaste liha korralikult läbi maitsestada http://www.linnuliha.ee/tooted/
Kas võis äkki selles probleem olla?

Anonüümne ütles ...

ooo, milline põhjalikkus! ma olen tänulik ja meeldivalt üllatunud! kui sa nii ütled, siis ma hakkan mõtlema, et ilmselt võis küll... ehk peaks lähiajal uuesti ära proovima! aga eile tegin su punast suppi ja see oli imehää! (olgugi, et ajanappusel olin sunnitud ise puljongitegemise ära jätma...:( noh, kurvastasin hetke, aga tõesti - selletagi mmmõnus!

Anonüümne ütles ...

Retsept sai üleeile ära proovitud - mitte tahes alahinnata sind, on ju kooslus basiilik-tomat-küüslauk-alati täiuslik, kuid selles retseptis tuli see veel eriti selgelt välja. Seega imehea ja -maitsev, ilus ka - lisapunktid sulle muidugi alati ilusate piltide eest:)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - no ausalt, kui saan kellegi roa õnnestumisele kaasa aidata kas inspiratsiooni või siis ka soovitusi jagada, siis on ka minu päev kohe palju päikeselisem. Seega, olen siiralt rõõmus, et see lihtne roog õnnestus. Tänud heade sõnade eest!

Anonüümne ütles ...

Mina tegin seda kana eile! Suuuper maitsev! Aitäh retsepti eest!

Kersti

Tuuli ütles ...

Kersti - mul on siiralt hea meel, et kana maitses!

ilse ütles ...

Väga maitsev, sai sooja vastuvõtu osalisteks. Kuna värsket basiilikut ei olnud parasjagu käepärset ostsin poest Felixi Panni kastme basiilikuga (380 g) ja sobis ka suurepäraselt. Natuke raputasin kuivatatud basiilikut ka veel juurde ja tomatipastat läks ikka ka sutsakas:

Liis ütles ...

Retsept, näed, juba nõnda vana, aga leidsin selle alles äsja! Ja tegin eile õhtul ära . sest jõudsin hilja koju ja oli vaja midagi suhteliselt kiiret ja lihtsat, no nagu "comfort food" või umbes nii, aga et ei oleks mingi makaron või ebatervislik kraam eksju. :) Broilerikintsusid praadisin õlis kuumutatud kollases karris, nii et kuidagi vesised või maitsetud nad küll ei olnud. Ning koosluses selle mõnusalt intensiivse küüslauguse-terava- tomatiga + maheda mozzarellaga ja pikantne parmesanilisand peal = kokku sai jube mõnus õhtusöök! Serveerisin köögiviljadega. Abikaasa, kes muidu ALATI mu toitudele soola juurde lisab, ütles sedapuhku, et pole vajagi ja kiitis väga. Oi ma olin uhke:) Tänan väga retsepti eest!