18. detsember 2011

Rikkalik šokolaadikook viigimarjade ja mandlitega.

Üks tõeline hõrgutis, mis on pärit 2003. aasta maailma parimaks šokolaadiraamatuks tunnistatud "Green & Black's Chocolate Recipes" ja koogi juures on märge, et seda kooki on retsepti autor teinud aastaid just jõuludeks.


Rikkalikku sisu ja mahlast olemust arvesse võttes kvalifitseerub jõulukoogiks see viigimarjaselt krõmpsuv ja mandliselt rikkalik šokolaadine maius küll.


Eriti mõnusaks teevadki selle koogi just viigimarjad ja mandlid, mis annavad nii tekstuurile kui maitsele tõeliselt hõrgu maitsenüansi. Valmistamiskäik ei ole keeruline ja meie kogemus näitas, et õhukindlalt suletud karbis muutub see kook päeva-paari pärast ka aina mõnusamaks.


Vaja läheb:
150 gr pehmeid mahlaseid kuivatatud viigimarju n
3 spl Vana Tallinna likööri
250 gr võid
200 gr muscovado vm pruuni suhkrut
100 gr jahvatatud mandleid (kooreta)
100 gr jahu
4 muna
200 gr tumedat suure kakaosisaldusega (70%) šokolaadi. Odendse 200-grammine tume plokkšokolaad sobib hästi
2-3 kuhjaga teelusikatäit kakaod


Lõika viigimarjadelt kõva ots ära ning haki ülejäänud osa peeneks. Võid seda teha ka köögikombaini abil. Kalla peale liköör ja pane mõneks ajaks seisma.
Sega pehme või suhkruga kuni see on ühtlane ja vahus. Sega jahvatatud mandlid jahuga. Klopi munad lahti ning lisa jupphaaval või-suhkru segusse. Iga kord sega eelmine munakogus korralikult massi sisse kui järgmise koguse lisad. Mikserit kasutades lülita see kõige aeglasema kiiruse peale. Lisa umbes kolme osa kaupa jahu-mandlisegu segamist pidevalt jätkates. Nüüd lisa kas vesivannil sulatatud või siis hästi peeneks hakitud šokolaad ja viigimarjad koos likööriga.
Määri segu ca 24 cm läbimõõduga kas võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale.
Puista peale 2spl kakaod. Soovi korral võid peale puistata veel terveid mandleid. Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit.


Lase koogil jahtuda ning soovi korral võid veel ühe lusikatäie kakaod läbi sõela peale puistata. Tuhksuhkrut ka lisaks

 Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

6 kommentaari:

Merlin ütles ...

Tegin ka seda kooki, praegu ahjus. Ma ei leidnud valmistamise käigu kirjelduses millal shokolaad tuleb lisada ja mis kujul. Mina sulatasin ja lisasin ülejäänud taigna hulka. Tervitades, M.

Tuuli ütles ...

Merlin - tänud tähelepanu juhtimast. viisin paranduse tegevuskäiku sisse.

Anonüümne ütles ...

Kas sellel pildil olevale koogile on viimaks puistatud peale veel lisaks ka hakitud kuivatatud pohlad/jõhvikad?

Tuuli ütles ...

Sinna koogile sai veidi Taarapõllu mustsõstrakrõbinaid peenestatult peale pudistatud küll. Andis veel lisaks mõnusa hapuka maitse.

Gerta ütles ...

Tegin selle koogi jõululauale. Ääretult maitsev ja mõnus. Teen lähiajal kindlasti veel õige šokolaadiga (ostsin esimene kord kogemata liiga vähese kakaosisaldusega šokolaadi. Kuid kook tuli sellegipoolest väga maitsev). Tänan retsepti eest! Ilusat vana aasta lõppu!

Tuuli ütles ...

Gerta - tore, et maitses. Meile on ka meeldima hakanud see viigimarjaselt krõmpsuv šokolaadikook. Kaunist ja maitserohket pühadeaega ka minu poolt!