30. detsember 2011

Pardifilee granaatõunakastmes

Pardifilee sobib imehästi pidulikuks söömaajaks, kuna nõuab vähest vaeva ning valmib kiiresti. Maitseb samas luksuslikult.


Pardifilee valmistamine on jõukohane kõigile, ainuke oht võib olla filee üleküpsetamine. Pardifilee peaks olema seest mõnusalt roosakas ja mahlane. Pardifilee valmistamist samm-sammult võid vaadata SIIT. Maitsestamiseks piisab vaid soolast ja piprast. Samas võib fileele erinevaid nüansse anda lisades liha juurde põnevaid kastmeid. Üks võimalus on valmistada kaste granaatõunamahlast ning –kontsentraadist. Hapukasmagus kaste on ideaalne lisand mahlasele pardifileele. Luksuslik ja lummav!


Kuivata pardifilee majapidamispaberiga ning lõika ära väljaulatuvad rasvakihi osad. Tee nahapoolele naha ja rasva sisse ruudukujuliselt sisselõiked nii, et liha sisse ei lõikaks. Maitsesta filee värskelt jahvatatud soola ja pipraga. Aseta filee külmale pannile nahapool allapoole. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks ehk ca 7 minutit mõlemalt poolt. Suuremate fileede puhul võid järelküpsetada fileed ka ahjus. Väiksema filee puhul piisab fooliumis järeküpsetamisest ja mahlade „rahustamisest“. Peale küpsemist veidi aega rahunenud liha lõika terava noaga soovitud suurusega viiludeks.
Granaatõunakastme jaoks läheb vaja:
250 ml granaatõunamahla
1 tl mett
1-2 hakitud küüslauguküünt
1 peeneks hakitud šalottsibul
1 tl peeneks hakitud värkset rosmariini
2 spl kuiva šerrit või brändit
2-3 spl granaatõunakontsentraati (Naršarab)
1 tl maisitärklist
Võid
Värskelt jahvatatud musta pipart
Soola
Hakitud murulauku
Granaatõunaseemneid
Kuumuta pannil või ning prae keskmisel kuumusel peeneks hakitud šalottsibulat ja küüslauku mõned minutid. Lisa rosmariin ja mesi. Kuumuta läbi. Kalla peale granaatõunamahl ning lase vaiksel tulel veidi kokku keeda. Lisa šerri ning granaatõunakontsentraat, sool ja pipar. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa vajaminevaid maitseid lisaks.


Sega maisitärklis vähese hulga veega ning kalla tärklise-vee segu kastme sisse ning kuumuta, kuni kaste pakseneb. Võid viimistleda kastet veel võiga ja soovi korral ka läbi sõela kurnata.
Kalla kaste pardifileele, peale puista värskeid granaatõunaseemneid ja hakitud murulauku.
Kui juhtub, et pardifileed jääb aga järele (paraku üsna vähetõenäoline), siis võid maitsva salati teha sel moel: salatipadjale laota õhukesteks viiludeks lõigatud pardifileed, granaatõunaseemneid, kirsstomateid, röstitud kõrvitsaseemneid. Nirista peale granaatõunamaitselist balsamico kastet ja veidi oliiviõli. Soola ja pipart ka. Leonardo balsamicod toodi mulle maitsemiseks ning tuleb tunnistada, et just granaatõunamaitseline palsamikreem on saanud üheks lemmikuks.



Erksa hapuka maitsega kaste ei olegi nagu päris balsamico perekonnast, küll on aga hästi tabatud hapuka-magusa mõnus tasakaal ja sellist maitsekombinatsiooni armastab üks pardike väga.

Retsept ilmus ka Rannamõisa blogis.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, kust on võimalik osta granaatõunakontsentraati (Naršarab)?

Tuuli ütles ...

Naršarabi leiab kindlasti Kesturult ja Balti jaama turult, samuti olen näinud Stockmannis ja Prismas. Ja kui tõesti ei õnnestu leida, siis saab ka naturaalset granaatõunamahla kokku keeta (nii et alles jääb ca 1/3 ja seda siis kasutada)

Anonüümne ütles ...

Maailma parimat granaatõunabalsamicot saab osta Juustukuningatest.