10. detsember 2011

Jõulud Erikaga ehk vana hea tuttav pehme piparkoogina

On kaks aegumatut klassikut tordipulbrit, mis on riigikordade vaheldumisele ja turumajandusliku kaubakülluse pealetungile vankumatult vastu pidanud. Need on vanad head tuttavad Juubeli ja Erika. Esimene kogunud kuulsust kihilise kohupiimakoogi koostises ja teise puhul on saanud ajalooks kohupiima kirsikook. Mõnusad mõlemad.


Erikale on aga võimalik väikeste lisanditega kaunis jõulurüü anda. Tegelikult on see pehme piparkook lihtsaimast lihtsaim. Kokkusegamise ja ahjulükkamise vaev. Tulemuses samas pettuma ei pea, korralikult vürtsikas ja mahlane pehme piparkook on igati pühedeaja vääriline tulemus. Minule meeldib neile tordipulbritele alati sisse segada ka kohupiima - tulemus saab mõnusalt mahlane.


Vaja läheb selle lihtsa pehme piparkoogi valmistamiseks:
1 pakk Erika tordipulbrit
2 tl piparkoogimaitseainet
1 tl pomerantsi maitseainet (Meiral on olemas)
300 gr kohupiimapastat
2 spl kakaod
1 dl õli
1 dl vett või piima
Sega kõik koostisained kokku. Moodustuma peaks paks, kuid segatav tainas. Kui tainas tundub liiga paks, lisa veel vett. Kalla tainas õliga määritud keeksivormi ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 35-40 minutit.
Küpsust kontrolli tikuga - kooki lükatud tikk peaks jääma puhtaks.
Võta pehme piparkook ahjust välja ja lase jahtuda.


Glasuur sega kokku ca 150-200 grammist toorjuustust, mis hõõru esmalt pehmeks. Lisa sinna 1 tl vaniljesuhkrut ja paar supilusikatäit suhkrut. Pehmenda kas hapukoore või paksu Kreeka tüüpi jogurtiga. Määri jahtunud koogile. Peale saputa nonparelle, strössleid, hakitud pähkleid või muud meelepärast.


Naudi jõuluküünalde valgel ja parimate seltskonnas.


9 kommentaari:

Juc ütles ...

See Sinu pehme piparkook näeb välja väga sarnane minu viimase postituse Prantsuse pain d´epicega. Tea, kas see Sinu variant ka sobiks juustude või foie gras juurde või on siiski liialt magus selleks?

Tuuli ütles ...

Juc - see sinu fois gras teemalina piparkook-leib oli muidugi täiesit vastupandamatu. Ma arvan, et tibake ehk liiga magusaks jääks see minu pehme piparkoogike soolaste kaaslaste jaoks, kuigi mine võta kinni. Jõuluvürtsid ja mõruapelsin tõmbavad tegelikult päris korralikult seda magusat maha. Nii et ega enne ei tea, kui järele ei proovi. Aga sinu postitus on tõeliselt kaunis!

Voisula ütles ...

Minagi mäletan Juubeli tordipulbrit, Erikat ei mäleta. Pehmet piparkooki mäletan ka ja se oli mônus süüa. Sul on väga ilusad ônnestunud pildid.

Anonüümne ütles ...

Minul ka Erikat mälestustes pole ja üllatus oli suur, kui täna poest ostes selgus,et sellest tuleb pruun tort. Otsisin põhjalikult,et ehk on ikka hele erika ka olemas:-). Pärast maitsestamist ja ahjust väljavõtmist tundus asi õige olevat:-). Eriti hea oli glasuuri määrida viilude peale. Igati sobilik jõululauale.
Signe

ilse ütles ...

Tahaksin seekord hoopis sellele pildil paistvale lillekimbule osundada, see on niiiiiiiii ilus, et ma kohe ei oska midagi muud öelda:) Olen seda siin juba mitu korda piilumas käinud ja alati läheb meeleolu kuidagi helgemaks. Eraldi need kaks lille jätaks võibolla kuidagi ükskõikeseks aga see kimp.... Need kes ilu loovad on ikka tunnustust väärt inimesed :)

Tuuli ütles ...

Voisula - tänud! Uurisin veidi ja see Erika on tõepoolest veidi noorem kui Juubeli. Aga ikka aastaid juba meie poodide lettidel küll.
Signe - see Erika on meil jah selline veidi tõmmumat laadi pulber. Aga idee, et glasuuri peale määrida, on väga vahva. Jagub ikka korralikumalt ja mis saab mõnusa kreemise glasuuri vastu olla :)
Ilse - see lillekimp on ka mulle tähenduslik: nimelt kinkisid väga armsad sõbrad selle kimbu mulle blogijate raamatu esitlusel. Ja õhkasin seda kimpu vaadates minagi,et see kooslus on hingematvalt kaunis. Seetõttu oligi hea võimalus see ilu pildile sättida ja jäädvustada koos koogiga

Pesukaru ütles ...

See on nii hea, raudselt teen veel ja glasuuri ikka kindlasti soovitan teha vähemalt 200 grammist toorjuustust :D
Kuna ma pomerantsi maitseainet kohalikust poest ei saanud, siis panin hapuks-mõruks glasuuri peale jõhvikaid - suurepäraselt sobisid!

Anonüümne ütles ...

Kui palju peaks koguseid suurendama, kui teha 26 cm koogivormis?
aitäh!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - põhimõtteliselt võib teha ka sama kogusega, siis tuleb selline mitte väga paks kook. Aga kui soov on ikka paksu ja rikkalikku kooki teha, siis ca 1,5 kordne kogus peaks olema paras.