10. november 2011

Siidiselt koorese täidisega kanapirukas porru ja paprikaga

See on nüüd selline kanapirukas, mis meil levinud pirukafilosoofia taustal on justkui tagurpidi. Kreemjas koorene kanatäidis laiutab ahjuvormi põhjas ning tainas on sätitud pirukale kaaneks peale. Selline pirukavalmistamise moodus on tegelikult väga levinud ja eelkõige ingliskeelses maailmas.


Soolase täidisega erinevaid pie-tüüpi küpsetisi süüakse põhitoiduna meie mõistes prae asendajana. No ja tegelikult ongi siin rikkalik kana-köögiviljakaste ju täidiseks, mis igati toitev ja korralik roog. Tainast valmistatud kaas aitab küpsemise ajal mahlasust hoida. Lisaks sellele annab see võimaluse näiteks eelmise päeva ahju- või grillkana jäägid mõnusalt ja maitsvalt uuele elule äratada. Koostisainete osas võib olla üsna loominguline: kes soovib, lisab köögivilju, kes erinevaid ürte. Porru ja paprikalisandiga kaste on aga kui loodud kana jaoks ning singi ning koore toel muutub ka muidu üsna kuiv kanafilee väga nauditavaks. Kanapiruka võib edukalt valmistada ka väikestes portsjonvormides, kus igale sööjale siis oma väike vormitäis pirukat on ette nähtud.
Vaja läheb:
2 keskmist broilerifileed tükeldatuna
150 gr peekonit ribadena
Suurem porru (valge ja heleroheline osa) ribadena
1 suurem või 2 keskmist paprikat ribadena
1 sibul hakituna
2 küüslauguküünt hakituna
Võid ja õli praadimiseks
2 spl jahu
200 ml 35%-list koort
2 spl sinepit
Hakitud ürte (tüümiani, tilli, rosmariini)
500 gr lehttainast
Muna määrimiseks

Hauta keskmisel kuumusel sibul õli või õli/või segus klaasjaks. Lisa küüslauk ja peekoniribad ning kuumuta läbi. Järgmisena lisa pannile porru ja paprikaribad, hakitud ürdid, sinep ning tükeldatud kanafilee. Kuumuta kergelt läbi mõne minuti jooksul. Lisa jahu ja prae kergelt läbi. Kalla peale koor ning lase pidevalt segades keema tõusta, et kaste pakseneks. Vajadusel reguleeri kastme paksust vedelikku (puljongit) lisades. Kaste peab jääma kreemjas ning mitte paksema konsistentsiga kui hapukoor (kaste peaks valguma ise laiali).
Kalla kana-köögivilja kaste ahjuvormi. Rulli lehttainast ahjuvormi suurune plaat. Lõika plaadi keskele auk, et küpsemise ajal aur välja pääseks. Soovi korral nikerda ülejäänud tainaribadest ka kaunistused. Määri ahjuvormi ääred munaga ning aseta tainast koorese kanakastme peale. Suru taina ääred kahvli abil ahjuvormi äärte külge, aseta tainale kaunistused. Määri tainas lahtiklopitud munaga ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni tainas on kuldpruun.
Retsept ilmus ka Rannamõisa linnuliha blogis.

5 kommentaari:

H ütles ...

Olen mitu korda seda pirukat teinud ja teen ikka veel. Hästi mõnus! Tuuli, anna nõu, kust võiks neid portjonivorme vaadata/osta?

Tuuli ütles ...

H - minul on kasutuses kunagi mingist postimüügikataloogist ostetud portsjonvormid (vist oli Hobby Hall), aga olen näinud suurema läbimõõduga vorme nii Home&Gourmet, Home Decori, Kaubamaja toidumaailma või siis ka näiteks Koduextra ja Novaluxi poodides.

Anonüümne ütles ...

Tere!

Olen kaks korda seda pirukat teinud täpselt antud retsepti järgi ning sisu on alati õnnestunud (mis siin saakski valesti minna, eks), kuid mõlemal korral on tainas vajunud sisu peale, seega muliseb kõik äärtest välja ning tainas ei saa korralikult läbi küpseda, vajub segu peale ja jääb seest toores. Huvitav, milles asi võiks olla - ehk selles, et kasutan klaasist ahjunõud? Proovin küll kahvliga suruda ja taigna õhukeseks rullida, kuid miski ei aita. :(

Meie pere on aga mitmeid lemmiktoite- ja kooke leidnud just siit blogist, nii et suur tänu!

Tuuli ütles ...

Ei oskagi arvata, miks see tainas nii käitub. Kas õhuaugud taina keskele sai ikka tehtud? Nendest peaks tekkiv aur välja pääsema ja siis ei tohiks küpsemise käigus äärtest üles kiskuda. Aga see on muidugi teooria, mis minu piruka puhul on toiminud. Äkki aitaks ka see, kui sisu sättida nii, et suuremad tükid moodustavad justkui silla s.t. tainas otseselt kastmega kokku ei puutu ja siis ei tohiks ka tainas väga läbi vettida. PEaks kohe ise ka jälle läbi proovima, ehk tegemise käigus tuleb veel soovitusi, mida praegu ei oska välja mõelda.

Anonüümne ütles ...

Jah, tegin mõlemal korral augu keskele... mõtlesin ise, et ehk aitaks see, kui jätaksin taigna veidi üle vormiääre nö "rippuma", et ääred küpsemise käigus lahti ei tuleks ja sisu sisse ei vajuks. Kindlasti katsetan veel. :)