12. november 2011

Mõnusalt õhuline banitsa fetajuustuga

Banitsa on üks imeline küpsetis. Oma krõbedate tainakihtidega ning soolaka fetajuustu täidisega on tegemist tõelise pidupirukaga. Kihilisus on banitsa firmamärk ja seetõttu sobib Bulgaaria päritolu banitsa niisama nautimiseks kui ka peolaua kaunistamiseks.


Vaja läheb:
500 gr filotainast
500 gr fetajuustu
4-5 muna
Õli
Veidi maitsestamata jogurtit
Klopi munad lahti, pudista munamassi sisse fetajuust ning vajadusel, kui segu jääb liiga paks,  lisa maitsestama jogurtit.
Määri ümmarguse vormi põhi ja küljed õliga. Kortsuta 3 lehte filotainast ja täida nendega vormi põhi. Sinna peale nirista veidi õli ning tõsta lusikaga fetajuustu-muna segu. Nüüd kortsuta jälle 3 lehte filotainast ja kata nendega alumine kiht. Korda sama protseduuri – piserda õliga ning tõsta muna-juustusegu – iga kihiga. Pealmisele kihile  kalla peale ülejäänud muna-juustu segu ning küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni piruka pind on korralikult pruunistunud. 


Banitsa valmistamist saab vaadata SIIT (video on küll algeline esimese osas valepidi ning üsna lohisev, kuid töövõtted näeb ära).
Banitsa maitseb kõige paremini soojalt ja värskena ning tegelikult kipub ta kohe peale ahjust võtmist otsa saama niikuinii.
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta novembrinumbris.

8 kommentaari:

Red Whortleberry ütles ...

Minu bulgaarlasest ämm laotab pool pakki võid ka filotaigna peale:)))Fetat ostes vaataks balkani valge juustu poole, Eestis vist kreeka juustu leidub. Saksa ja rootsi tooted ei anna sama efekti. Endale meeldib spinati ja juustuga banitsa.

Kata ütles ...

See kommentaar käib siia postituse alla küll vaid kuupäeva pärast, aga täiesti juhuslikult panin täna teleka just õigel ajal õige koha pealt käima - Werner on kahtlemata üks lemmikumaid kohti Tartus. Ja eelkõige ajasid järeleproovimise isu peale trühvlid, nii et varsti katsetan. Aitäh mõnusa hommiku eest! :)

Tuuli ütles ...

Red Whortleberry - siinkohal tahaks vaid ohata. Üks õige bulgaarlasest ämma banitsa kõlab kui helesinine unistus ja kindlasti ei tee see pool pakki võid üldse mitte paha :) Juustudest eelistan ka ise alati Kreeka fetajuustuga, need fetalaadsed tooted on ikka suhteliselt omapärased. Spinati ja juustuga banitsa kõlab juba kui Kreeka spanakopita ja on kindlasti supermaitsev.
Kata - tänud! Werneri kohvik ja kondiiter Õie olid muidugi täiesti omaette kategooria ja Õie elurõõm ning energia andsid tunda veel ülejärgmisel päevalgi, kui suunurgad aina ülespoole kiskusid. Werneri supermaitsvatest küpsetistest-trühvlitest rääkimata! Nägin ise oma silmaga, et kõik need tunnid, mis me saadet filmisime, oli Werneri leti taga üsna pikk järjekord ja samas ei saanud värske kraam otsa, vaid köögist toodi aina küpsetisi lisaks. Väga sooja auraga koht on Werner.

Käsnakalle ütles ...

Kas kõikides suuremastes poodides müüakse filotainast ning kas seda peaks siis otsima külmutatud asjade letist?

Kertu

Tuuli ütles ...

Kertu - minu meelest on praegu küll igas korralikumas poes filo juba saadaval olnud ja hind on ka palju mõistlikumaks muutund ehk siis kunagi pidi ühe paki eest ca 100 EEK välja käima, nüüd saab 2-3 EUR-iga paki juba kätte. Ise olen varunud Rimist, Stockmannist ja Prismast ja varustusauku ei ole täheldanud. Müügil on sügavkülmutatud tainaste reas.

Anonüümne ütles ...

Super, siis läheb see hõrgutis varsti tegemisele :) Ja üldse tänud mõnusate retseptide eest :)

Kertu

Anonüümne ütles ...

Tundub ülimaitsev, ja õnneks ka väga lihtne küpsetis.
Vidoest on näha, et kokk tainakihte lisaks õlile veel millegagi piserdab. Mis see on? Vesi? Mida see vesi head teeb?

Tuuli ütles ...

See piserdatav ollus peaks olema lihtsalt vesi ja eesmärk on tainakihte veidi niisutada. Mina piserdasin munaga segatud juustu tiba rikkalikumalt (retsepti kogusest jagub üsna lahke käega piserdamiseks), seega vett ei pidanud enam vajalikuks lisada. Aga loomulikult võib proovida ka videos näidatud moel banitsat teha. Tõenäoliselt on selle küpsetisega ka see, et igal perenaisel on oma meetod. Videos oli hästi näha, kuidas filotainast tuleks õhuliseks kortsutada.