12. november 2011

Kohevad pretzelid. Enne keeda, siis küpseta


Pretzel on Saksa päritolu kringliks keeratud küpsetis, mis on väga sageli kohalikel laatadel ja rahvapidustustel müüdav kaup. Pretzel võib olla nii krõbedast küpsisetainast ja soolahelvestega väike või suur küpsis, kuid samamoodi keeratakse kringliks ka pärmitainas ja tulemuseks on kohev sai.



Hästi põnev on pretzelite valmistamise moodus – pärmitainast vormitud kringlid keedetakse esmalt soodaga vees ja alles siis antakse ahjus küpsetistele kuldkollased põsed ja krõbe koorik. Tulemuseks on mõnus kohev sai, millele saab viimase lihvi anda kreemise brie-juustu, singi ja rohelise salatilehega.
Vaja läheb:
350 ml sooja vett
1 spl suhkrut
1,5 tl soola
1 pk kuivpärmi või vastav kogus presspärmi
600-650 gr jahu
60 gr võid
õli
1 munakollane vähese veega lahtiklopituna pretzelite määrimiseks
Vett pretzelite keetmiseks
1 dl söögisoodat
Soolahelbeid
Sega soe vesi, suhkur, sool, jahuga segatud kuivpärm. Sega kuni hakkab formeeruma ühtlane tainas ning lisa siis osade kaupa pehme või. Sõtku kuni tainas muutub läikivaks ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Tõsta tainas kausist välja ning määri õliga kas sama kauss või tõsta tainas teise, õliga määritud kaussi. Kata tainakauss kas kile või köögirätiga ning jäta kerkima umbes 1 tunniks, kuni tainamass on kahekordistunud.
Lõika tainas 8-ks võrdseks osaks ning rulli veidi õlisel laual igast tükist ca 30 cm pikkune „vorstike“. Keera see kringliks ning kinnita korralikult taina otsad (need võid üksteise ümber põimida), et need küpsedes lahti ei lööks.
Aja laiapõhjalises potis või kõrgete äärtega pannil keema ca 2-2,5 l vett. Puista sinna sisse sooda ning keeda pretzeleid ükshaaval ca 20-30 sekundit. Aseta veest läbi käinud pretzelid küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud ahjuplaadile, määri pealt munakollasega ning puista peale soolahelbeid. 


Küpseta ahjus 200-220 kraadi juures kuni pretzelid on kuldselt pruunid ca 12-14 minutit. 
Jahtunud pretzelid lõika keskelt horisontaalselt pooleks, määri saia pind kas võiga või majoneesiga, aseta saiale roheline salatileht, sinna peale singiviilud, laota singile ohtralt brie-juustu viile ning kõige peale aseta kas tomat, kurk või muu meelepärane köögivili. 

Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta novembrinumbris

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Bretzel on saksa keeles see õige kirjapilt.
Süüakse neid Saksas tavaliselt kas paljalt või siis ainult võiga.
Tiina

Ülle ütles ...

Leidsin juhuslikult eelmise Eesti Vabariigi aegseid kokaraamatuid sirvides, et samal põhimõttel valmistatud küpsetised olid siis ka täitsa olemas, vesikringlite nime all. Ajas kaugemale polnud seekord mahti kaevuda:)

Tuuli ütles ...

Ülle - me vist sirvisime sama raamatut, ma leidsin samalaadse retsepti justnimelt vesikringlite nime alt proua Tannenbaumi raamatust :)
Tiina - tänud täpsustava info eest. Ingliskeelses maailmas on kirjapilt moondunud pretzeliks jah ning täitmine on ka pigem komme, mida küpsetise rõõmsalt omaks võtnud maades (eelkõige siis üle lombi) innukalt harrastatkse. Saiad olid hästi mõnusad ahjust tulnuna niisama või viis ka võiga, tõepoolest. Samas oli selline rikkalikult täidetud variant tõeline hitt minu laste seas. Nii et loodetavasti on andestatav klassika töötlus :)

Ülle ütles ...

Tuuli, minu allikas oli seekord Elisabeth Sild:)

Tuuli ütles ...

Ülle - seekord vedas siis alateadvus alt :)