12. oktoober 2011

Volovanid juustu-trühvlifondüü ja martsipani-pohlatäidisega

Algas see volovanindus kahe asja kokkulangemisest - esmalt tegime Lusika saates koos Tammuri talu Erkiga sibulamoosiga täidetud volovane. Juba siis mõtlesin, et miks mulle see lihtne ja mõnus suupiste küll kunagi siis meelde ei tule, kui külaliste ootuses oma peas jälle erinevate suupistete ideid läbi lappan. Teiseks otsisin Veneto maakonnast pärit retsepte, et teiste samasuguste kokkamishullude entusiastidega üks nimetatud maakonnale pühendet õhtu läbi viia ja silma hakkas retsept, kus volovan täidetud juustu-trühvlifondüüga. Tegelikult tuli lisaks veel  ka kolmas kokkulangemine ehk siis on mul kodus Horvaatiast pärit purgikesed naturaalse valge ja musta trühvliga (Eili, olen sulle väga-väga tänulik!).


Nii see mõnus, kreemine ja üsna luksusliku olemisega soolane suupiste valmis meisterdatud saigi. Kuna volovanide vormimisel sain käed parajalt soojaks, siis tuli sama hooga lisaks veel magus versioon ka ning loomulikult hooajalistest marjadest ehk pohladest, mil martsipan kaaslaseks sätitud.


Tegelikult on volovan üks mõnus variant suupistest, mille täitmise puhul saab lasta oma fantaasial lennata. Täita võib seda lehttainast pesakest täpselt oma eelistuste järgi valitud täidisega.
Volovani põhja ehk "kausikese" tegemise jaoks on vaja lehttainast ning kahe erineva suurusega klaasi või ümmargust vormi (näiteks veini- või joogikaas ja pisike pits). Esmalt tuleks tainas rullida veidi õhemaks, nii 3-4 mm paksuseks. Ühe volovani valmistamiseks tuleks lõigata suurema vormiga (veini- või joogiklaasiga) kaks ühesuurust ümmargust ketast ning ühel kettal keskkosa veidi väiksema vormiga (pisikese pitsiga) keskelt auk välja lõigata, et moodustuks ümmargune raam. Siis tuleb auguga tainas asetada auguta tainaketta peale. Soovitan kahe kihi vahele ka lahtitklopitud muna määrida, sest siis kleepuvad kaks kihti paremini kokku. Täita võib volovani kas enne või pärast küpsetamist. Ahjus tuleks volovan küpsetada võimalusel pöördõhuga ning eelkuumutatud 220 kraadi juures.


Magusa martsipani-pohla volovani puhul täitsin ma taina juba enne küpsetamist ehk siis valmis vormitud volovani põhja lõikasin sama vormiga (väikese pitsiga), millega volovani ülemisele kihile augu sisse lõikasin, martsipaniratta. Selle asetasin volovani põhjale. Sinna peale puistasin pohlasid ja pohladele veid suhkrut. Peale ahjust väljavõtmist puistasin marjadele peale veel pärlsuhkrut.

Veneto maakonnast pärit volovani täitsin juustu-trühvlifondüüga aga alles peale küpsetamist.


Juustu-trühvlifondüü valmistamine ei ole liiga keeruline, küll nõuab ta aga veidi keskendumist ja tähelepanu. Trühvlimaitse võib saada ka trühvliõlist või proovida teha ka ainult juustukreemiga või asendada mõne muu põneva ja juustuga sobituva lisandiga (kuivatud seenepuru, tšilli, juustule võib alati muskaatpähkit lisada, viigimarja või ahjuõuna lisandiks sättida vms)
Originaalretsept on aga selline:
150 gr Fontina juustu (asendus kas Gouda, Provolone, Edam vm)
250 ml piima
2 munakollast
1 spl jahu
musta trühvlit
veidi peeneks hakitud punast radicchio'd ehk salatisigurit
soola maitse järgi
Haki või riivi jämeda riiviga juust. Klopi munakollased mõne lusikatäie piimaga lahti. Lisa ülejäänud piima sisse jahu ja juust. Aseta piima-jahusegu pliidile ning keskmisel kuumusel pidevalt segades lase juustul ühtlaseks sulada. Lisa munakollased ja pidevalt segades lase mõned minutid kreemil ühtlustuda. Maitsesta soolaga ning lisa must trühvel või sorts trühvliõli. Võid lisada ka veidi võid, kui soovid rikkalikumat ja läikivamat kreemi. Lase kreemil veidi jahtuda.
Enne volovanide täitmist soojenda veidi juustufondüüd, lisa veidi hakitud salatisigurit ja aseta kreem volovanide täidiseks. Juurde paku peeneks hakitud salatisigurit, mis on üks toidu päritolupiirkonna ehk Veneto toitude puhul laialdaselt kasutatav.
Maitseb meeldivalt luksuslkult :)

9 kommentaari:

Voisula ütles ...

Mmm.. mulle meeldib sellise sôrmetoidu valmistamine ja söömine. Väga kaunid suupisted. P.S. Sul on ilusad pildid.

Marju ütles ...

Ma oleks arvanud, et volovan pärit kust iganes, aga mitte Itaaliast, kuidagi liiga peen. Väärt suupiste tõesti!

Tuuli ütles ...

Marju - kindlam võib olla ehk selle fondüü-trühvikreemi peale, see kõlab rohkem Itaalia. Kuigi raddichio on küll puhas Veneto, Fontina tuleb jällegi Valle d'Aostast. Võib-olla on see siis Itaalia idee multikultuurses kastmes. Igal juhul leidsin selle retseptivihje siit http://ricette.pourfemme.it/articolo/ricette-antipasti-vol-au-vent-con-radicchio-e-fonduta/3129/

Juc ütles ...

SInu volovanid on tõeliselt ilusad ja isuäratavad. Meil on siin volovanid päris tihti sööklas praeks - suur volovan, üle valatud paksu kana-seene jahukastmega. Kogu see ilu ja peensus on kadunud, mis Sinu postituses kõik kuhjaga olemas on. Ja see mõte, et magusa volovani põhja martsipaniring panna on samuti suurepärane!

Juc ütles ...

Aa, ja wikipedia arvab, et see korvike on prantslaste "oma" http://en.wikipedia.org/wiki/Vol-au-vent

Tuuli ütles ...

Juc - kui arvestada, et volovani sisse tuli Fontina juustufondüü teha, siis viivad jäljed üsna selgelt üle piiri Prantsusmaa poole. Seal Prantsuse-Šveitsi piiril ongi itaallaste köök üsna fusion juba ja naabrite mõjutusi päris palju toidus sees. Oleme ise sealkandis suusatamas käinud ja imestanud, kuivõrd teistsugune on Alpide Itaalia köök. Aga miks see toit lõpuks Veneto maakonna alla liigitatud on, see on küll hämmastav, aga eks siis tuli keegi hea idee, prantsuse korvikese ja Fontina juustuga Valle d´Aostast Venetosse külla ning jättis oma kulinaarse jälje :)

Juc ütles ...

Päris naljakas lugu tõesti. Aga toitudega on ju tihtipeale nii, et kõik rahvad peavad enda leiutiseks ja keegi ei tea, mis see tõsi on. Ju seal piirialadel on see konflikt eriti hull. Ja tegelikult, vahet pole, kust ta kunagi alguse sai, peaasi, et on ilus ja maitsev! :)

Mari-Liis ütles ...

Nagu ma aru saan, olid need ahvatlused laual meie Veneto õhtul? Mnjah, siin on vist paslik tuletada meelde, et kes hiljaks jääb see ilma jääb..:)

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - selle lookas laua ja toitude ülekülluse seas oli kusagil ka vaagen nendesamade fondüütäidisega volovanidega. Paar tükki jäi kindlasti alles, nii et ilma ei oleks sa küll pidanud jääma. Aga no eks järgmine kord tean siis, mida karbikesega kaasa võtta :)