28. oktoober 2011

Lemmik kanamaksapasteet. Must ploom ja kõrvitsaseemned lisaks

Pasteet on selline universaalne kraam, mida võiks ikka kodus olla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitab vajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjus röstitud saiadel seda serveerida). 


Kanamaksast tehtud pasteet jääb hästi meeldivalt magus ning eriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kaval komponent on värskelt jahvatatud rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veidi teistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas on tegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuid mulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomi magus maitse harmoneerub maksaga ideaalilähedaselt, samas kui kuivatatud jõhvikad annavad mõnusa magus-hapu nüansi. Pähklite, seemnete, ürtide jm kraamiga võib julgelt katsetada ja nii on tulemuseks iga kord uue mekiga mõnus leivamääre.
Vaja läheb:
500 gr jahutatud broilerimaksa
2 dl piima
100-150 gr võid
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 tl rohelist pipart
2 loorberilehte
2 tl värkset hakitud tüümiani
1 tl soola
½ tl värskelt jahvatatud musta pipart
50 ml konjakit või brändit
Lisandiks võid soovi korral pasteedi sisse segada:
- musta ploomi ja röstitud kõrvitsaseemneid
- päikesekuivatatud tomated ja piiniaseemneid
- kuivatatud jõhvikaid ja päevalilleseemneid
- seeni, oliive, peterselli, kappareid vm meelepärast

Siin minu üks lemmikkooslusi - röstitud kõrvitsaseemnete ja musta ploomiga pasteet

Eemalda maksalt kelmed ja sidekoed. Leota esmalt maksa piimas vähemalt paar tundi kuni üleöö. Kurna maks piimast välja ja patsuta köögipaberiga  kuivaks.
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel mõni lusikatäis võid ning hauta esmalt sibulaid mõned minutid. Kui sibul on pehme, lisa küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile maks, roheline pipar, tüümian ning loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga ning prae, kuni maks on pruunistunud, kuid väldi üleküpsetamist. Maksa praadimiseks kulub umbes 5 minutit. Lisa pannile konjak või brändi ning hauta, kuni vedelik on aurustunud ning maks läbi küpsenud.
Eemalda loorberilehed, lase maksal veidi jahtuda ning püreesta köögikombainis lisades ülejäänud või.
Kui soovid lisandeid maitsete mitmekesistamiseks juurde, siis lisa need nüüd. Ploomid, päikesekuivatatud tomatid jm haki enne lisamist väikesmaks. 


Maitsesta lõpptulemus soola ja pipraga ning kalla purki või kaussi ning aseta külma. Tarvitamiskõlbulik on pasteet kohe peale mahajahutamist, parim aga alates järgmisest päevast.
Sama retsept on ka Rannamõisa blogis.

6 kommentaari:

Juc ütles ...

Oi Tuuli, see kõik kõlab nii hästi, et õpi või vanas eas maksa sööma :). Must ploom, kuivatatud jõhvikad ja kõrvitsaseemned tunduvad pasteedi ja sügise juurde nii hästi sobivat. Lausa kahju hakkab, et ma pasteedisõber pole :)

Mari-Liis ütles ...

midagi hingele:) Mari-Liis, maksa(pasteedi)sõltlane.

Tuuli ütles ...

Juc - see on küll üllatav, et leidub veel mitte pasteedisõpru (kui lapsed, kelle veidrustega ma harjunud olen, välja arvata). Aga kui ohtralt musta ploomi ja kõrvitsaseemneid lisada, siis võib ju vaikselt sõprusega harjutama hakata :)
Mari-Liis - minu hing on ka igati pasteedine :D

Merit ütles ...

Tuuli, palun aita:) Oleks vaja homme kanamaksapasteeti teha, kuid ainus maks, mida näinud on Talleegi sügavkülmutatud. Kas see kannatab kasutada? Või on Sul soovitusi kust osta? Aitäh!

Tuuli ütles ...

Merit - loodan, et vastusega liiga hiljaks ei ole jäänud aga kindlasti peaks olema jahutatud kanamaksa Prismades Rannamõisa kaubamärgi all. Ise olen just seda kasutanud.

Merit ütles ...

Super, aitäh! Tormangi Prismasse:)