21. oktoober 2011

Kõrvitsatort vahtrasiirupise vahuga

Kui kõrvitsale noa sisse lööd, siis järgmisel nädalal pere kõrvitsatoitu sööb
/Järveküla 2011/
Kõrvits on kõrvits on kõrvits. Hetkel raudselt inspiratsiooniallikas ja tooraine number üks. Esmalt seepärast, et täiesti tänuväärne vili ja teiseks seepärast, et ühe kõrvitsa ärasöömine on üks põhjalik ettevõtmine. Õnneks on kõrvits univeraalne algaine ja soovi korral saab sellest nii supi, prae kui magustoidu.


Võib teha lihtsat ahjukõrvitsat. Selleteemaline postitus kusjuures blogipidamise esimesest päevast :)
Või aasiapärast vürtsikat kõrvitsasuppi.
Kõrvitsasupi kõrvale võib haugata kuldkollast kõrvitsasaia.
Imemaitsev kõrvitsaorsotto on kindla peale minek.
Ja siis üks kõrvitsa-toorjuustu kook oma siidise ihuga on alati ahvatlev.
Aga kui siiski peale seda kõike üks kõrvitsajupp sind riiulinurgalt ootavalt põrnitseb, võib ette võtta ka tõeliselt luksusliku kõrvitsatordi, kus maitset andmas nii ingver, apelsinikoor kui Kreeka pähkel ning millele kaunistuseks pähe sätitud õhuline ja õrn vahtrasiirupivahune besee. Hurmav, kas pole?


Inspiratsiooniallikaks oli seekord Sara Lewise "200 Bakes and Cakes" raamat, kus ühe üliahvatleva porgandikoogi retsept mulle ikka ja jälle silma jäi. Porgandi asendasin sujuvalt kõrvitsaga, omapoolse lisandina sai juurde pandud veel ingverit ja nii see mõnusalt mahlane, veidike vürtsine ja tibake teistmoodi tordilaadne valmis saigi. Kõige suurem üllataja oli kogu tegemise juures vahtrasiirupise besee valmistamine. Väga toimiv moodus ja ise ei oleks taibanud kuuma siirupit munavalge sisse niristada.


Tegelikult määrisin korraliku koguse seda vahtrasiirupist vahtu ka koogi vahele, aga kuna kook valmis hommikul ning pildi tegime alles õhtul, siis oli keskmine kiht jõudnud selleks ajaks juba ilusti kihtide sisse sulanduda andes küll maitset ja mahlasust, kuid olles visuaalselt pildistamise hetkeks kadunud.
Põhja jaoks läheb vaja:
150 ml õli
3 muna
150 gr muscovado suhkrut
1,5 tl küpstuspulbrit
175 gr jahu
1 apelsini riivitud koor
1 tl kaneeli
200 gr riivitud kõrvitsat
50 gr hakitud Kreeka pähkleid
5 cm jupp ingverit või 1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit
Vahtrasiirupivahune besee:
150 ml vahtrasiirupit
2 munavalget
1/2 tl soola


 Pane kaussi suhkur, munad ja õli ning sega ühtlaseks massiks. Lisa jahuga segatud küpsetuspulber, apelsinikoor, kaneel ja sega läbi. Kalla juurde riivitud kõrvits, riivitud ingver (võid lisada ainult ingverimahla, pigistades see riivitud massist välja) ning pähklid. Sega ühtlaseks ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 35 minutit, küpsust kontrolli tikuga koogi keskosast (tikk peab puhtaks jääma, kui tainast jääb tiku külge, siis lase veel küpseda).
Lase jahtuda ning lõika siis kook keskelt horisontaalset kaheks võrdseks osaks.
Vahtrasiirupise katte jaoks kalla kastrulisse vahtrasiirup ning kuumuta, kuni see hakkab mullitama. Kuumutamise ajal vahusta koos soolaga munavalged. Kuum siirup kalla munavalgevahtu pidevalt vahustades ühtlase nirena vahu sisse. Mikserda veel mõned minutid. Määri segu koogi põhjale, aseta peale pealmine kiht, määri sinna peale ka ühtlase kihina vahtrasiirupine vaht ning aseta kook külma jahtuma vähemalt paariks tunniks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga mõnus kook. Kuna mul vahtrasiirupit kodus ei olnud, siis kreemiks ja katteks kasutasin kohupiimakreemi ja vahustatava vaniljekreemi segu. Tulemus sai väga hea.

Tuuli ütles ...

Väga tore, et kook meeldis. Mulle sümpatiseeris ka see kooslus ning kindlasti oli kohupiima-vaniljekreemise mütsi all see kook väga mõnus