7. september 2011

Šokolaadikook suvikõrvitsaga. Lastele igaks juhuks ainult šokolaadikook

Blogardite kollektiivne alateadvus tõestas end jälle. Paar päeva tagasi, kui tegin juba mitmendat laari šokolaadi-suvikõrvitsakooki, postitas Ilse oma köögis hõrgutava kabatšoki-šokolaadikoogi retsepti à la Evelin Ilves. Sellest koogist olen ennegi kuulnud ja ainult head.


Minu kook on natukene teistmoodi kui Evelini või Ilse kook ja päris ilma šokolaadita ma läbi ei ajanud. Hea on selle koogi juures see, et suvikõrvitsa mahlasus aitab ka teisel päeval koogil sama muljetavaldav olla. Lastele meeldib ka väga ja võtsin südame rindu ning tulin koogi koostisega laste ees kapist välja. Tulemuseks oli see, keskmine poja riivis mõistvalt järgmise koogiportsu tarbeks suvikõrvitsat ja ei kavatsenudki hüsteeriliseks muutuda tõsiasjast, et ema koogi sisse mingeid rohelisi köögivilju topib. Ju siis oli kook lihtsalt liiga hea!


Minu suvikõrvitsa-šokolaadikook sai selline:
300 gr jahu
1 tl soodat
1,5 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
2 dl (pruuni) suhkrut
60 gr kakaopulbrit
120 ml õli või sulatatud võid (mina tegin õliga)
400 gr riivitud suvikõrvitsat (mõru koorega suvikõrvits koori ära)
1-2 tl lahustuva kohvi pulbrit või üks väike tassitäis kanget espressot
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
100-150 gr tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi (Kalevi 72%-line sobib hästi)
Tuhksuhkrut pealepuistamiseks
Sega kuivained v.a. suhkur. Klopi munad suhkruga kergelt vahule, lisa rasvaine ja riivitud suvikõrvits. Kui on väga mahlane suvikõrvits, võid veidike riivitud massile alla valguvat mahla ära kallata. Ühenda omavahel kuivained ja muna-suvikõrvitsa-rasvaine mass. Lisa šokolaad. Võid hakkida šokolaadi lihtsalt väikesteks tükkideks ning siis taina sisse segada, teise võimalusena sulata šokolaad veevannis ning kalla sulanud šokolaad taina sisse.


Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 45 minutit. Küpsust kontrolli tikuga.
Minu šokohoolikutest lapsed lasid mõnuga veel koogile sulašokolaadi peale kallata. No olgu siis küllus ja tänutundest, et lapsed mu suvikõrvitsatriki puhul ootmamatult mõistvad olid, ei olnud mina kade ka!

Inspiratsioon pärineb Šokolaadi ja tsukiini nimelisest hästi toredast blogist.


14 kommentaari:

ilse ütles ...

Peab selle ka järgi proovima, õnneks on veel suvikõrvitsaid ka:) Mina kõrvitsat ei koorinud ja siis mõni siin täpsustas, et mis rohelised tükid siin koogi sees on:) Sai ausa vastuse ja võtsid uue tüki, niiet toimib tõesti laste peal, kes köögiviljadest lugu ei pea. Ega tegelikult ei teagi, kas see köögivili sellisel kujul niiväga kasulik enam ongi aga ema süda on rahul.. I did it !

Anonüümne ütles ...

120 dl õli?

Tuuli ütles ...

Anonüümne - tänud tähelepanu juhtimast :) Õli on siiski veidi vähem ehk 120 ml.

Ave. ütles ...

Mina olen teinud šokolaadikooki ka hapukapsaga. Väga hea ja mahlane jäi :)

Kat ütles ...

nom, tundub hea. Ma tegin kunagi ühest blogist leitud retsepti järgi suvekõrvitsaga sõstramuffineid, tulid suuerpärased, suvekõrvits annab nii hea tekstuuri. Shokolaadikooki olen kunagi peediga teinud.

Tuuli ütles ...

Ave - see hapukapsaga versioon tundub küll juba midagi sellist, mis on edasijõudnutele. Täitsa hull idee ja äkki peaks tõesti järele proovima :)
Kat - see peediga brownie tüüpi kook on überhää. Üleüldse on vist meie supiköögiviljad ka väga toredad koogilisandid ja nende abil saab konservatiivide eelarvamusi mõnusalt õõnestada.

Liis ütles ...

Juba aastaid teen ühte suvikõrvitsa plaadikooki, millele läheb peale toorjuustu/mandlilaastu kate - see on siiani võitnud kõikide sööjate südamed ;) Nüüd sain siit hea idee lähedasi (eriti shokohoolikust abikaasat) uue huvitava tsukiinikaga üllatada :))

Anonüümne ütles ...

millise vormi jaoks see kogus õige on? kas harilik keeksivorm või pigem tordivorm- ei saanudki aru:-)

Mari-Liis ütles ...

Mina annaks sellele koogile uue nime: kabatšokolaadi kook :)

Tuuli ütles ...

Liis - mandlite ja toorjuustuga kook tundub küll väga mõnus ja hõrk, jaga retsetpi, kui raatsid :)
Anonüümne - kuna ma vahepeal vorpisin seda kooki mitmel korral teha, siis panin kord tavalisse 26 cm läbimõõduga koogivormi, kord tavalisse kandilisse ja kord ümmargusse keeksivormi. Seega, lubatud kõik variandid ;)

Anonüümne ütles ...

Tere! Millist suvikõrvitsat soovitad kasutada? Kas pigem kollast või rohelist või on see ükskõik?

Ka mina tegin just hiljuti peedi-brownie´sid ja nüüd katsetaks seda siin :)

Annika

Tuuli ütles ...

Annika - suvikõrvitsa värv ei tohiks olulist rolli mängida, küll tuleks aga jälgida, et kui on juba veidi tugevama koorega suvikõrvits või kui koor on veidi mõrjkas, siis tuleks kindlasti ära koorida.
Peedi-brownie'd on ka väga mõnusad! :)

Anonüümne ütles ...

Aitäh! Tuli hästi välja, nagu üks mõnus sokolaadikeeks. Meeldis kindlasti peedikoogist rohkem :)

Annika

Tuuli ütles ...

Annika - vahva, et meeldis. Eks see kook natuke kirvesupi põhimõttel ole, sest üks küpsetis, kuhu läheb ohtralt kakaod ja šokolaadi lihtsalt peab hästi maitsema. Kuigi suvikõrvitsast tulenev mahlasus tuleb ainult kasuks.