12. september 2011

Seeneseljanka otse purki

Selle retsepti haarasin kaasa oma suviselt  retkelt Peipsiveerele. Tundus mõnusalt lihtne ja loogiline nagu suurem osa sealtkandi retsepte. Ja nii ongi.
Nüüd, kui seenteuputus kiusamas - hea on teada, et ma ei ole ainuke koriluskiiksuga olend, keda vastupandamatu jõud metsapoole tõmbab ja kes hiljem kodus ahastab, kui kogu see kojutassitud kraam tarvis ka ära hoidistada - on see seeneseljanka üks ülihea moodus talveks varusid tekitada.


Olgu seletuseks mainitud, et minu pere ei ole väga suur marineeritud seente sõber (see kohe kindlasti ei kehti minu kohta), kuid seda seeneseljankat testides sain tulemuseks täistabamuse ehk siis kõik pereliikmed olid nõus sellisel moel seeni ja suppi sööma.
Seega, seened koos köögiviljadega purki ning kiireteks talveõhtuteks on toit purgis olemas.
Tegelikult annab see supipõhi ka võimalust interpretatsioonideks - soovi korral lisa praetud peekonit, keedetud kartulikuubikuid, koort, maitseürte jne. Koorega segatuna ja vett mitte lisades peaks sellest ka seene-köögivilja salati saama ning otse purgist leivale pannes, juustuviil peale ning ahju - mõnus soe võileib jälle olemas.
Aga retsept ise on selline mõnus ja lihtne ehk 1 kg kupatatud seentele läheb vaja umbes 1 kg tomateid, 1 kg sibulat, 1 kg porgandit. Kõik koostisained koorida ja tükeldada. Kalla potti, lisa 200 ml õli (algretseptis oli 500 ml, aga minu meelest tegi see väiksem kogus ka kogu supi mõnusalt tummiseks). Soola (3-4 spl), pipart (2 tl), suhkrut (0,5-1 dl) ja soovi korral ka veidi äädikat (2 spl) maitse järgi, segu peaks olema pigem veidi soolasem kui mage, kuna valmis suppi lahjendatakse 1:1 veega. Maitseainete lisamisel soovitan siiski esmalt oma maitsemeeli, kui retseptis toodud koguseid usaldada.
Hauta vaiksel tulel ca 1,5 -2 tundi.
Mina lisasin veel kohe alguses ka 200 gr tomatipastat (seda, mis Keskturul kaaluga müüakse). Tomatipasta tegi maitse hästi mõnusaks ja annab ka värvi supile juurde.
Aseta valmis supisegu steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
Antud kogusest sai 7 purgitäit seeneseljankat (viis purki 750 ml ja kaks purki 500 ml).
Tarvitamisel lahjenda suppi veega, lisa hapukoort ning maitserohelist.

5 kommentaari:

Juc ütles ...

Oleks endal ka seeneuputus, võtaks kohe ette. Seened on minu suur stiihia ja supid teine. Kas sa hoiad neid purke külmkapis või keldris?

Tuuli ütles ...

Juc - mul on garaaž keldri asemel. Seal talve läbi selline kerge plusskraad sees. Aga muidugi kui pikemalt hoidistada tahaks, siis võiks purgid ka ära steriliseerida (koos purkimineva materjaliga). Mina kavatsen varsti seeneseljankat sööma hakata ja pikalt neid purke ei hoia :)

Anonüümne ütles ...

Sa oleks nagu mu mõtteid lugenud- sain täna järjekordse korvitäie seeni ja oli plaanis uurida, kas neist annab purgisuppi teha. Tuhat tänu! ;)

Anonüümne ütles ...

Mina kasutan natuke äädikasemat ja ilma pastata seljankapõhja salatiks, näiteks kartulipudru kõrvale...

Tuuli ütles ...

Anonüümne1 - no siis läks küll hästi! Mulle ka meeldis see idee lihtsalt marineerimisele vahelduseks ka midagi asjalikumat valmistada :)
Anonüümne2 - eks see maitsete timmimine on igaühe eelistuste küsimus. Tegelikult ei olnud algses retseptis üldse ei suhkrut ega äädikat, aga tomatile tahan mina küll alati magusat maitset tasakaaluks. JA see tomatipasta annab kogu kupatusele sellise mõnusa sügava ja tummise lisamaitse. Igaljuhul mõnus lihtne kooslus, olgu ta siis salati, supi või millena iganes :)