13. september 2011

Magusmahe suvikõrvitsa-paprika-tomatihoidis

Ikka hoidistamise lainel, aga nüüd juba raugevas tempos :)
Kuna sel aastal uputas suvikõrvitsatega ikka päris korralikult, siis olid eriti hinnas kõik sellised hoidised, kuhu saaks võimalikult palju suvikõrvitsat panna. Nii hakkaski silma aastaid tagasi kokaraamatu vahele pistetud Santa Maria retseptivihik, kus oli sees ka suvikõrvitsa-tomati-paprikahoidis.


Proovisin järgi ja sai väga mõnus. Muutsin vahekorda ehk kui algselt oli tomati-paprika-suvikõrvitsa vahekord 1:1:1 siis minu hoidis oli 2 osa suvikõrvitsat, 1 osa tomatit ja 1 osa paprikat. Suhkrut ja äädikat lisasin ka veidi. Tulemus meeldis sel määral, et nüüdseks olen juba mitu korda selle hoidise tegemise ette võtnud ja olen iga kord teinud kahekordse retseptis toodud koguse. Tulemuseks on selline mõnus mahe salat kergelt magusa maitsega.


Tegemine on lihtne ja kiire ning vaja läheb:
1 kg suvikõrvitsat
0,5 kg tomatit
0,5 kg paprikat
1 dl õli
2 spl äädikat
0,5 dl suhkrut
1-1,5 tl soola
jahvatatud musta pipart
soovi korral veid suitsutatud paprika pulbrit
vajadusel vett
Tükelda köögiviljad ja aseta potti. Lisa ülejäänud ained ning kuumuta vaiksel tulel ca 15-20 minutit, kuni suvikõrvits on klaasjas ja pehme. Hoidis peab olema vedelikuga kaetud, vajadusel lisa vett. Aseta steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tuuli, oled jätnud mainimata mitmeprotsendiline peaks äädikas olema:-)

Tuuli ütles ...

Äädikas on siin retseptis see tavaline söögiäädikas ehk 30l%-line. Kui kasutada veiniäädikat või õunaäädikat, tuleks lähtuda sellest, et happelisus on neil tunduvalt väiksem ning sellevõrra peaks rohkem lisama.

Anonüümne ütles ...

Tere,
Mina proovisingi ära poole kogusega,sest kodus oli liiga vähe paprikat. Pean ütlema, et meeldis väga. Kripeldab natuke,et ei tea,kuidas maitseks,kui väheke ka sibulat lisada.
aitähh hea retsepti eest,
signe

Tuuli ütles ...

Signe - sibul sobiks sinna hoidisesse kindlasti hästi ja ega küüslaukki paha teeks :) Ja vürtsidega kannatab ka mängida - nelk, vürts, kaneel jm võiks ka sobida. Nii et edasi juba puhas mängurõõm, aga mullegi meeldis, kuivõrd ilusa trio moodustasid suvikõrvits, tomat ja paprika ka lihtsalt niisama.

ilse ütles ...

Tuuli, Sa võiksid sellele retseptile panna nimeks Emaretsept :) Sain siit inspiratsiooni ja sündis tõeliselt hea, ütleks isegi hõrgutis:)

Tuuli ütles ...

Ilse - Emaretsept on muidugi väga lahe nimi ühele hoidisele :) Mulle see mahe kooslus ka hästi meeldib ja vahva, et ma ainuke ei ole (seda enam, et kodus peale minu seda hoidist jälle keegi eriti ei fänna, s.t. söövad, aga ilma erilise kireta)

ilse ütles ...

Jah, minu Tütar tuli Ema moodi aga ma arvan, et natukse teise iseloomuga:) Ega meil ka on see ainult minu pärusmaa köögivilja hoidiseid süüa. Avastasin aga, et kui talvel purgitäis sellist kraami soojaks lasta ja võibolla tiba lihagi sisse möllida, siis võib nii mõnigi arvata, et tegemist on värske raguuga:) Ja sööb isuga:D

Anonüümne ütles ...

Tere
Kas vett üldse ei lisagi potti? Ainult suvikõrvits-tomat-paprika ja ainsaks vedelikuks 1dl õli?

Tuuli ütles ...

Potti võib alguses panna põhja peale veidi vett, aga tegelikult tuleb nii tomatitest kui ka suvikõrvitsast nii palju mahla välja, et ainuke eesmärk oleks veel põhjakõrbemise vältimine. Sama riski vastu aitab ka see, et algselt kuumutada hästi vaiksel tulel kuni mahla hakkab eralduma.

Sirli ütles ...

Tere!
Proovisin täna samuti seda retsepti. Küll mitte koguste järgi niivõrd, kui maitse järgi.
Aga küsimus selline, kui kaua see hoidis purkides säilib? :)

Tuuli ütles ...

Sirli, kui purgid on korralikult steriliseeritud, siis peaks ta ikka ületalve vastu pidama, kuigi minul on tavaliselt ikka jõuluks juba otsa saanud. Sõltub muidugi ka säilitustingimustest. Soojas toanurgas väga pikalt tõenäoliselt ei säili, samas korralikus jahedas keldris võib rahulikult kuude kaupa säilitada.

Jaanika ütles ...

huvitav, kas seda hoidist külmutada ka võiks?

Jaanika ütles ...

ja kas see hoidis tuleb vaikselt jahutada (rätiku all) või pigem kiirelt külma?

Tuuli ütles ...

Jaanika, põhimõtteliselt võib seda külmutada küll. Ei näe selles probleemi. Hoidist võib rahulikult räti all jahutada, ei pea šokikülma tegema :)

Heidi Kukk ütles ...

Tere! Mina teen seda salatit mõnuga juba paar aastat, ikka 2-3 potitäit talveks. Probleemiks on ikka vedelikupuudus, viimane purk jääb ikka kuivale, kuigi lisan ka vett. Kas tõesti peaks tomatite vedelikust ja õlist piisama?

Tuuli ütles ...

Heidi, huvitav teada, minul ei ole vedelikupuudust tekkinud, aga eks see vedelikukogus sõltub nii tomatite suurusest ja mahlasusest samamoodi nagu suvikõrvitsast. Algne retsept oli ilma veeta ja minul on ka vedelikku jagunud, aga kindlasti võib siis vett ka lisada kui hoidis kipub liiga kuivaks jääma. Lisan selle täienduse ka retsepti. Tänud teada andmast.

Anonüümne ütles ...

Kas tomatid koos nahaga?

Tuuli ütles ...

Mina ei ole koorinud, aga kui koored tunduvad häirivat, siis võib loomulikult koored ka eemaldada