6. august 2011

Shakshouka/Shakshuka

See on üks neist toitudest, mille puhul peale esimest maitsmist tekkis minul tahtmine toolilt püsti karata ja võidukalt tantsiskledes oma leidu tähistada. Maitsekombinatsioon on minu jaoks täiusliku kategooriast.
Shakshouka on VÄGA HEA!
Koostisainetest lähtudes on tegemist mõnusa suvise toiduga, mis maitseb kõige paremini suviste sibulate-paprikate-tomatite koosluses. Korralikult kollase südamikuga munad veel lisaks ja üsna lihtsalt valmiv pajatäis superhead toitu ongi laual.


Põhja-Aafrika või Iisraeli päritolu (igal allikal on shakshouka päritolu kohta oma teooria alates Tuneesiast, Süüriast, Egiptusest, Alžeeriast, Liibanonist, Marokost kuni siis Iisraelini välja ja tõenäoliselt liiguvad head ideed piiriüleselt) shakshouka on just mida sellist, mis minu maitsemeeled nurruma timmib.

Vastavalt valmistaja soovile ja sööjate soole (mehed ehk eelistaksid vahel tugevamat lihaga varianti) võib toidule lisada veel kartulit, hakkliha, feta-juustu või mis iganes meelepärast lisandit. Minule meeldib ta just sellisena, nagu siin retseptis:
3-4 erivärvilist paprikat, sisu eemaldatud ja ribadeks lõigatuna
1-2 küüslauguküünt
1/2 - 1 peeneks hakitud tšillipipart
1 suurem sibul
2 spl muscovado suhkrut
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl (suitsutatud) paprikapulbrit
1 loorberileht
2 spl värsket hakitud koriandrit
2 spl värsket hakitud peterselli
4 hästi küpset tomatit hakituna või 1 purk tomateid omas mahlas
1 - 1,5 dl vett
4 muna
soola, pipart, õli



Kuumuta õli keskmisel kuumusel pannil. Koori ja haki sibul ning hauta pannil mõned minutid kuni sibul on klaasjas. Lisa paprikaribad, hakitud tšilli, küüslauk,suhkur ja hakitud ürdid ning hauta umbes 10 minutit.
Lisa tükeldatud tomat, sool ja pipar ning vesi ning hauta vaiksel tulel veel ca 15 minutit, kuni vesi on veidi aurustunud ning moodustunud on parajalt paks kaste.
Eemalda loorberileht ja jaga saadud kaste kas portsjon-nõudesse või jätka tegevust samal suurel pannil. Tekita neli süvendit paprika-tomatikastme sisse. Löö igasse süvendisse lahti üks muna. Munavalge võid segada ümbritseva kastmega, kuid kollane peaks jääma terveks. Küpseta kas pannil või ahjus ca 10 minutit. kuni muna on kalgendunud, kuid munakollane veel keskelt pehme.
Koos munaga võid toidule peale pudistada veel fetajuustu, mis küpseb koos munaga siis parjalt läbi.
Kui soovid lihaga varianti, siis prae paprika koos hakklihaga pannil läbi.Kartuliarmastaja võib segada kastme hulka keedetud ja tükeldatud kartuleid, tomatikastmeses ümbruses maitseb ka meie oma tuttav kartul suurepäraselt.
Serveeri koos valge leivaga, millega saab puhtaks poleerida ka maitsva kastmega kaetud ahjupanni sisemuse.
Jessas kui hea!

Shakouska retsepti idee pärineb Ottolenghi "Plenty" raamatust, kuid töö käigus sai seda päris palju algversiooniga võrreldes töödeldud.

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

:)
Alati, kui näen kuskil blogis või mujal keerulise nimega toitu, siis tekib mul kohe huvi, et millega küll tegu. Vähemalt 75 % juhtudest on keerulise nimega ja kesteabkust pärit toit tegelikult minu köögist juba mingis variatsioonis läbi käinud ilma, et ma selle päritolust miskit teaksin. Nii ka seekord. Tegelikult sain idee muna säärasel viisil kasutamiseks 80-nendate Moskvast. Seal ühes toredas söögikohas serveeriti muna kohe küpsetusnõus ja valida oli erinevate nö kastmete vahel. Meie lemmikuks sai variant, kus oli kasutatud muu hulgas ka rohelisi herneid. See koht hakkas meile niivõrd meeldima, et kihutasime igal Moskvas veedetud päeval metrooga sinna lõunale. See oli nagu oaas keset pelmeeni- ja kotleti sööklaid. Lisaks kõigele muule oli seal ka meile täiesti võõras, uudne ja huvitav avatud köök. Toit valmis kiirelt ja profilt sööja silme all.

mmm suurepärane, kiire, maitsev, isegi tervislik suvine kiirtoit.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - selles suhtes on küll õigus, et parimad kooslused kipuvad ikka ennast eri maailma nurkades korduma. Kusjuures Moskvas on tõesti sellist toitu üsna ootamatu leida. Vähemalt ei ole endal silma hakanud, et Vene köögis mõni sarnane toit oleks (see võib muidugi ka minu piiratud silmaring olla :) ) Shakshoukaga väga sarnane versioon on ka Mehhiko huevos ranchero, kus munad küpsevad samuti tomati/paprika kastme sees ja siis keeratakse kogu segu veel tortilja sisse.
Kindlasti on siin variantsioone palju - sobiks see kooslus imehästi ka ubade, seente, kõrvitsaliste jpm. Herned on tõesti ka suurepärane lisand. Nii et asume katsetustele, aga soovitan kindlasti ka selle versiooni ära proovida, sest kergelt vürtsikas paprikane ja tomatine kaste koos seest veel vedela kollasega munaga.... on lihtsalt vastupandamatu!

Anonüümne ütles ...

:)
See versioon väikeste puudujääkidega on mu ammune tomatihooaja lemmik kiireks eineks. Jätan ära näiteks värske koriandri, tsilli ja vürtsköömned, sest pole veel nendega sõbraks saada suutnud, kusjuures koriandri seemned käivad päris tihti roogadesse. Viimastel aastatel on lisandunud kitsejuustukuubikud. Nämma.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - :) siis ei pea pikalt seletama, kui mõnusalt see kooslus kokku kõlab. Kusjuures need kolm - tšilli, koriander ja vürtsköömned - on just need, millest mina selle toidu puhul mitte mingil juhul ei loobuks, sest need kõik minu suurimad lemmikud. Aga kindlasti annab mängida erinevate maitsetega üsna lõputult ja kõik versioonid on omal moel väga maitsvad. Meil igal juhul ka täielik lemmik püsimenüüs ja kiusan sellega külalisi ka :)

Piret ütles ...

Supermõnus õhtusöök sai, ikka limpsin veel huuli:) Tänud taas Tuuli! Mina lisasin veel põldube, sutsu kaneeli ja hakkliha pidin sööjate tungival nõudmisel ka lisama. Aga jah, ilma koriandri, tšilli ja vürtsköömneteta ei hakkaks ma ka mitte üritamagi:)

daqua ütles ...

Mmmm, see oli tõesti hea, kindlasti lisandub see nüüd ka meie pere menüüsse.Isegi mu väiksem poeg, kes muidu parikat üldse ei söö, sai toidu ülikiirelt söödud.Täiendasin omaltpoolt vaid sellega et lisasin 200gr hakkliha ja pool suvikõrvitsat. 4muna asemel panin kaks, kuna lapsed muna ei soovinud. Siis saigi muna vaid poolele toidule pandud.Meil jätkus siis kogusest 4-le(2täiskasvanut ja 2last)Kuigi mina oleks veel portsu võtnud juurde kui oleks olnud. Ja muidugi see veidi vedel munakollane oli kogu toidu tipphetk :))Aitähh!

daqua ütles ...

Ja veel..minu mees arvas et kartul võiks ka ikka sees olla.Ise arvan et järgmine kord panengi aga nii et lõikan toore kartuli kuubikud sisse.

Tuuli ütles ...

No mul on siiralt hea meel, et shakshouka endale järjest uusi sõpru leiab!
Daqua - tegin täna ise ka kartuliga varianti ja kartul sobis väga hästi sinna nii maitse kui ka tekstuuri poolest. Nii et eestipärane shakshouka siis kartulilisandiga :)

i. ütles ...

Mina olen seda Smitteni lehelt piilunud pidevalt, et küll ma ühel päeval seda teen, aga ikka pole jõudnud. Oeh, peaks ikka see nädal ette võtma, tundub nii-i hõrk..
http://smittenkitchen.com/2010/04/shakshuka/

Tuuli ütles ...

i - proovi kindlasti järgi. See on tõeliselt mõnus toit. Ja vahva on leida, et minu töötlused Ottolenghi shaksouka teemal on üsna sarnased selle tulemiga, mis smittenkithen lehel olevas retseptis. Ju siis maitseretseptorid töötavad üsna ühel lainel :)

Anonüümne ütles ...

Yks rumal kysimus ka..mis asi on muscovado suhkur ja miks just seda peaks kasutama? Kuna ma ei ela Eestis, siis poodides paraku nii ponevate nimedega suhkruvariante lihtsalt ei ole voimalik saada. Eesti on ses suhtes vaga tubli, et koike leiab :)
Aga tahaks hirmsasti proovida seda retsepti, kolab nii isuaratavalt :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - muscovado on tume rafineerimata suhkur, millel lisaks magusale maitsele ka karamelline ja veidi linnaste maitset. Sobib tegelikult igasugune tume suhkur ja täiesti vabalt võib asendada ka tavalise suhkruga. Suhkru puudumise pärast ei tohi küll nii väärt rooga tegemata jätta ja magusaks sobib isegi mett sinna lisada :)
Tomati happesus lihtsalt küsib veidi magusat maitset tasakaaluks.

karimakene ütles ...

shakshoukasi on tuneesias tàpselt niipalju vist kui palju on erinevaid eresi :) kuid jh pohikoostis osad on yhed tomat,tomatipasta,koomned,cayenne ja erinevad paprikad. vahel nad segavad muna hautisesse, vahel pannakse munad sinns peale:) siin syyakse seda tihti ja ka poissmehed ytlevad,et kui on olemas sai,tomat felfel(paprikad,piprad)sibul ja sai siis nalga ei ole :)

Tuuli ütles ...

Karimakene - täitsa mõistan neid poissmehi, sest just nendest samadest koostisosadest (tomat, paprika, sibul) annab lihtsalt superhäid toite kokku keeta. Ja see shakshouka on küll selline mõnus toit, mille puhul tundub uskumatu, et enne ilma hakkama oli võimalik saada :)

karimakene ütles ...

:) lihtsad asjad ja mega hea sook :)