15. august 2011

Saare naiste tomatiplösö

Moo meelest on see üks mönus plösö.


Olen seda ikka vahel teinud, kui köögikapile on seisma jäänud mõned plekilised õunad ja tomatite pealekasv vajab reguleerimist. Selline mõnus lihtne lihakõrvane käepärastest algainetest.
Algne retsept on pärit "Hoidiste" raamatust (tegelikult ikka pigem Saare naistelt), omalt poolt olen hakanud lisama tšillipipart, kaneelikoort ja koguseid veidi kohendanud. Algne retsept jätab koostisained ka peenestamata, aga meile meeldib just selline täiesti plösöks tehtud plösö.
Valmistamiseks läheb vaja 2 osa tomateid, 1 osa sibulat ja 1 osa õunu. Näiteks 1 kg tomateid, pool kilo tomateid ja pool kilo õunu. Selle koguse peale kulub 1-2 spl 30%-list äädikat, 2 spl õli, 0,5 dl (või rohkem) suhkrut, soola, pipart, 5-7 tera nelki, üks kaneelikoor, 1 tšillipipar, värskelt jahvatatud musta pipart. Kõik maitseaine kogused timmi eelkõige oma maitse järgi sobivaks.
Koori ja tükelda sibul ning õun. Tõmba tomatitele noaga ristlõige nahale ning aseta tomatid minutikeseks keeva vette. Koori tomatid ja tükelda. Aseta sibul, tomat ja õun potti, lisa maitseained, äädikas ja peeneks hakitud tšillipipar. Kuumuta potis kuni kõik koostisained on pehmed. Korja välja nelgiterad ja kaneelikoor (nelgi võid lisada kas marli sees või teesõelaga, siis on lihtne kätte saada, kaneelikoor pese puhtaks, kuivata ja taaskasuta). Purusta kogu mass saumikseriga ning maitsesta lõplikult.
Aseta steriliseeritud purkidesse ja ava purgid siis, kui vajad mõnusat magusvürtsist lihakõrvast.

7 kommentaari:

Voisula ütles ...

Mônus kirjutis ja mônus plösö! Naer tuli suunurkadesse seda lugedes. Meie ema on valmistanud midagi sellelaadset ilma ôunata, aga kindlasti sobib ôun väga hästi selle lisandi sisse.

Tuuli ütles ...

Voisula - minu ema tegi ka sibula ja porgandi hoidist sarnaste maitseainetega, nagu plösö ja siis nimetas seda keedust ketšupiks. Ma olin üsna kindel, et mu ema on pimedusega löödud. Nõuka ajal, kui ketšup (Bulgaaria Globuse oma) oli defka värk, tundus sellise kodutehtud mögina ketšupiks nimetamine ilmselge ketšupi solvamisena. Nüüd olen ka ise mitmel korral seda ema sibula-tomatihoidist teinud ja nagu arvata võiski, siis minu kindel eelistus on ema "ketšup". Selleaastesed esimesed purgitäied on äragi söödud, nii et kui järgmise teo valmis teen, siis proovin blogimiseni ka jõuda :)
Suur tõenäousega on see sinu ema hoidis mingi sarnane minu ema tomati-sibula "ketšupiga". Siis käisid retseptid ju käest-kätte.

Voisula ütles ...

Hei Tuuli, mulle tuli see ema tehtud lisandi nimi meelde: "letsho" vôi "legtsho" ja tema ka nimetas seda "ketsupi sarnaseks" ja sôime ketsupi aseainena. Oli jah, porgandit ka sees. Nüüd kui ôiget ketsupit ja erinevaid tomatikastmeid on müügil, meie peres enam seda letshot hästi ei taheta süüa, aga hea see oli.

Tuuli ütles ...

Letšo on jah üks mõnus salat ka, sinna tuleb tavaliselt veel paprika ja porgand sibulale-tomatile seltiliseks. Ma olen ka ikka seda sageli sisse teinud, selline kerge ja mõnus salat.

Anonüümne ütles ...

Tahan retsepti eest tagantjärgi tänada: tegin üleeile õhtusöögi kõrvale esimese purgi lahti ja eilseks oli see tühi. Isegi minu pirts poeg sõi ja küsis muudkui juurde "seda head asja"! :) Parim lihakõrvane üldse!!

Anni

Tuuli ütles ...

Anni - seda on küll siiralt heameel kuulda, et isegi pirtsud lapsed uusi maitsed tunnistavad. Tean liigagi hästi, milline töövõit võib see ühe ema jaoks olla :)

Anonüümne ütles ...

Üks aps on sisse lipsanud. "Näiteks 1 kg tomateid, pool kilo tomateid ja pool kilo õunu"