2. august 2011

Rohelise sibula ja munatäidisega pirukas. Ikka Peipsi äärest

Järjekordne täiesti vastupandamatu sibulapirukas. Lihtne ja loogiline, kuid vaatamata sellele jalustniitvalt maitsev. Eriti sobib see pirukas just suvisesse aega, kui igal aiamaal vohavad rohelise sibula tihnikud.
Tegelikult tuleb vaid imestada, kuivõrd vähe leiab kasutust meie köögis kõige tavalisem roheline sibul - sellest saab lisaks hapukoorega segamisele või toidule puistamisele teha imehead suppi, pirukaid täita, pannkooke küpsetada, omletti meisterdada jne jne.


Selle piruka tegemisel võid kasutada nii tavalist pärmi-lehttainast või ka lehttainast, aga nobenäpud teevad ise valmis juustu-muretaigna, mis maitseb koos sibula-munatäidisega imeliselt.
Taigna jaoks läheb vaja:
4 dl jahu
150 gr riivitud juustu
150 gr külma võid
1/2 tl soola
1 muna
Sega sool ja jahu, puista jagusegu lauale ja moodusta süvend. Süvendisse pane hakitud külm või ja löö lahti muna. Lisa ka riivitud juust ning haki tainas võimalikult kiirest ja võimalikult vähe mudides ühtlaseks massiks. Lihtsam on seda teha köögikombainiga: aseta jahu ja soola segu kombaini, lisa või ja kasutades "pulse" režiimi moodusta ühtlane puru. Lisa muna ja riivitud juust ning lase kogu mass tainapalliks.
Aseta tainas vähemalt 30 minutiks külmkappi.


Täidise jaoks läheb vaja:
6 keedetud muna
300-400 gr rohelist sibulat hakituna
paar supilusikatäit hapukoort
1/2 lusikatäit soola
(soovi korral võid kogu massi sisse segada veel 2 toorest muna, siis võid ka hapukoort ca 100 gr lisada)



Rulli tainas jahusel laual lahti. Kui teed ühe suure piruka, siis tõsta tainas taignarulli abil kohe ahjuplaadile. Täidetuna on pirukat oluliselt keerulisem transportida. Ahjuplaadil olevale taignale laota ühele poolele täidis ning tõsta teine tainapool täidisele peale. Suru taigaservad hoolikalt kokku.
Võid teha ka väikesed pirukad. Siis lõika tainast ümmargused kettad, täida sibula-munatäidisega ning suru piruka servad hoolikalt kokku.
Määri tainas pealt munaga ning küpseta 200 kraadi juures kuni pirukas/pirukad on kaunilt kuldpruun/id.
Lihtsuse võlu!

11 kommentaari:

tiguteek ütles ...

Tõesti mõnus pirukas. Mu ema teeb umbes sellsit, aga ta paneb veel kala sisse. Haugi-latika-ahvena (mis kalu parasjagu Peipsist saadud on) hakkliha (hakklihaks aetakse muidugi luude pärast) ja siis muna ja roheline sibul.
Kas sul lapsed söövad rohelist sibulat piruka sees? Meil on vennalapsed nüüd majas, kes kõigile üllatuseks teatavd iga nädal, mida nad täpselt ei söö. Minu lapsed kasvasid suvel maal vanaemaga , nad nii peened ei osanud olla :)

Profa ütles ...

Mina oskan täpselt ütelda mida ma ei joo:)

Tuuli ütles ...

Assamait! See kalalisandiga variant võib veel eriti hõrk olla. Hea mõte, kui teinekord värske kala kodus olemas, panen selle ka sibulale lisaks. Aga mis lastesse puutub... siis tahaks küll väita vastupidist, aga kõige väiksem ikka veidi veel sööb, kõige suurem veidi juba sööb, keskmisele tuleb selle asemel ikka pannkook või singipasta valmis teha.

Profa - imetlusväärne teadlikkus :D Kas see kehtib ka koguste kohta? Mul just see viimane vajaks vahel lihvimist ;)

Profa ütles ...

Tuuli, see on nüüd küll pauk ja üllatus et sulle peab hakkama aabitsatõde õpetama:)
Kogus peab olema piisav!:)

Tuuli ütles ...

Noneäd siis, kui targaks inimestega (loe: Profaga) suhtlemine võib teha. Niisiis on kõik senised probleemid seletatavad ebapiisava kogusega :D
Nii lihtne see ongi!

Juc ütles ...

Ah kuidas seda sööks praegu külma valge veini kõrvale. Kristeli välja pakutud Peipsi kalaliha lisand tundub samuti pagana isuäratav. Panen kõrva taha ja millalgi võtan ette. Mul võtab see veidi aega, nagu piprahärjagagi juhtus. Aga tehtud ta saab :). Ilusad olid need sibulakülad ja igal õuel seisis mõni vahva papi või mammi, keda oleks pildistada tahtnud, aga ei söandanud küsida. Mis lastesse ja rohelisse sibulasse puutub, siis mina olen selles suhtes õnnega koos - võtab peenrast, silmad lähvad särama ja kukub vitsutama. Täna käisime Apollos ja mul oli nii suur rõõm vaadata, kuidas ta menüüst kohe kalasupi välja valis ja ei mingit friikartuli juttu ega midagi! Aga eks tal jälle teised asjad, mis sugugi sisse ei lähe! :)

Juc ütles ...

Aa, mina tahaks teada, mida Profa ei joo! Mul ei tule enda kohta suurt midagi meelde... aa, sooja viina ma ei joo! Aga ekstra heas seltskonnas läheks vbl see ka alla :)

Profa ütles ...

Ma ei joo neid vikerkaarevärvides long drinke, mida on poodides tohutu valik. Samas võiks ju teha kõige rõvedama longero valimise, igaüks võtab mingile ühisüritusele paar-kolm purki kaasa, sellist mis kõige totram-õudsam poes tundub:)

Tuuli ütles ...

:))) Arutelu on siin vahepeal arenenud. See Profa väljatoodud kategooria on ka minu jaoks täiesti välistatud. Enne joon iga kell sooja viina kui neid hullu keemiku katsetuste viljana sündinud siidreid jm värve ja kunstmaitseid täis imalmagusaid jooke. Halba, sooja valget ja külma punast (mõnede eranditega) veini ka ei joo.

Anonüümne ütles ...

Tegin täna ka selle sibulapiruka ära!

Maitselt meeldis see teine sibulapirukas rohkem, kuid ka see oli päris hea- oleks võinud natuke mahlasem ja maitseküllasem olla.

Aga teen teinekordki! :)

KERSTI

Tuuli ütles ...

Kersti - olen selles suhtes nõus, et mõnus pirukas, aga see juustukattega praetud sibula pirukas on veel mõnusam :)