19. august 2011

Lugedes venekeelset perioodikat ehk täiesti teistmoodi kihiline õunapirukas

Mul on viimasel ajal uus hobi. Nimelt olen avastanud enda jaoks venekeelsed ajakirjad. Täpsemalt toiduajakirjad. Täitsa vahva lugemine ja mulle meeldib nende ajakirjade totaalne erinevus lääne päritolu ajakirjadest - trükk on vahel kehvavõitu, pildid on mõnikord apetiitsed ja teinekord jälle mitte nii väga, lehepinda ei kasutata suurte kaunite fotode jaoks, vaid ikka palju retsepte ühel lehel ja siis veel see toitude eripära. No mulle lihtsalt meeldib leida eraldi rubriiki Gruusia toitudest (näete! toidumaailmas ei mingit vaenutsemist), teist rubriiki hoidistest (kus alates sissetehtud boršipõhjast-seeneseljankast kuni marineeritud füüsaliteni välja), kolmandat sibulateemalist, neljandat kompottidest jne.


Ja siis see küpsetiste rubriik! Slaavi mõjutustega koogid-pirukad on kohe kuidagi teistsugused. Kui Delicious´t, Good Food'i, Olive'i vm ajakirja lehitsed, siis sageli on nii, et pilt on lummav, toit ise aga selline sama asja ei-tea-mitmekümnes töötlus. Ja siis taban ma ennast silmitsemas venekeelse ajakirja õunapiruka retsepti ja tavapärase reaktsiooni: "ahjah, tegelikult täitsa huvitav, lisame siis sinna kooslusele veel selle väikese nüansi" asemel ei usu ma algul retsepti. Tundub liiga teistmoodi. Et kas nii saama?! Ja tuleb välja, et saama. Saama veel nii, et tulemuseks on selline mõnus pirukas et oh-ho-hoo!


See õunapirukas on lahe pirukas ja täitsa teistmoodi on pirukategu igal juhul. Paras just nädalavahetusel ette võtta, kuna naaatukene on ka mösserdamist (kihtide rullimine), aga tulemus on just selline, et rahulolu nii maitsest kui ka täiesti teistmoodi välimusega koogist on garanteeritud. Lisaks sellele on tõeliselt maitsev karamelliste-võiste õunakihtide vaheldumine üsna askeetliku lihtsa tainakihiga.
Pirukataina jaoks läheb vaja (vat seda kooslust ma silmitsesingi, et kas seal mõõtühikud kuidagi valesti ei ole läinud ja kas ongi SELLINE tainaretsept): *
2 klaasi jahu**
2 muna
4 spl hapukoort
3 spl sulavõid
1/2 tl soola
Vat see või kogus ajas mind ärevaks. Tegevuskäik on selline, et klopi muna lahti, lisa hapukoor, sool ja või ning siis tuleks sisse sõeluda jahu. Ja mis sa kostad! Tulebki täitsa korralik tainas. Pean üles tunnistama, et oma ärevuses lisasin võid veidi rohkem kui retseptis ette nähtud ja siis tuli veidi veel jahu lisada. Tulemuseks peab olema sellise paksema pärmitaina paksusega tainas, mida kannatab rullida ja vormida.


Vormi tainas ühtlaseks massiks ning jaota neljaks osaks nii, et üks osa neljast on teistest veidi suurem (sellest tuleb koogi põhi). Rulli tainast jahusel pinnal neli "pannkooki", millest üks peaks olema veidi suurem kui koogivormi läbimõõt ja teised koogivormiga enam-vähem ühesuurused. Taina kinnijäämist laua külge aitab ennetada korralik jahukogus tööpinnal. Tainast jagub 24-26 cm läbimõõduga koogivormi jaoks.
Täidise jaoks läheb vaja:
6-8 hapukat õuna (Antoonovkad on super!)
1 klaas suhkrut (kui on magedamad õunad, siis võid suhkrukogust vähendada)
100 gr võid
soovi korral kaneeli
Lõika õunad õhukesteks viiludeks. Sulata või.
Nüüd tee nii: määri koogivorm õliga. Aseta koogivormi (ära kasuta lahtikäivat koogivormi, kuna küpsemise ajal sulav või ja suhkur võivad vormist välja valguda ja ahjus kõrbema minna) põhjale kõige suurem tainaplaat nii, et põhi ja osaliselt ka ääres oleksid tainaga kaetud. Sinna peale laota umbes 1/4 sulavõid, 1/3 õunadest ja 1/3 suhkrust. Kui see tehtud, siis aseta õunte peale järgmine tainakiht. Siis jälle sama skeem: 1/4 võist, 1/3 õuntest ja 1/3 suhkrust. Ja nii kuni viimase kihini välja.
Viimasele kihile määri peale lihtsalt sulavõid.


Aseta 190-200 kraadi juurde küpsema ca 40-50 minutiks. Küpsemise ajal kasta pealmist kihti väljasulava või-suhkru seguga, millest moodustub pirukale vastupandamatult maitsev karamelline kiht.
Valmis kook puista üle tuhksuhkruga ning serveerimisel võib lisada vaniljejäätist või -kastet.
Vkusno!

Võid lisada õunakihtide vahele veel kaneeli, pähkleid, (rummis leotatud) rosinaid, ürte vm meelepärast, lõpptulemus muutub kindlasti aina paremaks. 

*  Retseptis toodud koguseid on parandatud 24.08

** Mulle hullult meeldib see nõukaaega meenutav klaasi ja supilusika mõõdumaailm. Tänapäevasemate mõõtühikute viljelejatele teadmiseks, et 1 klaas = 2 dl ja supilusikatäis võid on ca 15-20 gr.

20 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

No palju õnne, Tuuli, taas üheaegse õunapiruka postituse puhul!:)
Mina olen ka venekeelsete kokandusajakirjade lugeja ja leidnud sealt palju mõnusat ja hästi maitsvat. Lemmik on "Gastronom".

Maarja ütles ...

Meite Babi teeb sarnast pirukat. Kui õunad sees, siis käivad tal aamen kirikus ka kreeka pähklid. Ja sarnase taignaga teine hüva kooslus tal kodune kohupiim ja estragon....

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - ei imesta enam, ausalt. Me ikka kohe oskame ajastada :)
Ajakirjadest meeldib mulle seesama Gastronom ka, aga lemmikuks on saanud Vkusno i polezno. Hleb i sol on kuidagi liiga proua Võssotskajat täis ja ei istu mulle see Vene Nigella.
Maarja - ei midagi uut siin ilmas jälle, eksole :) Kreeka pählitega ja veidi teistmoodi õunapirukas oli mul järgmisena samast ajakirjast plaanis läbi teha. Aga see kohupiim ja estragon kõlavad küll väga positiivselt intrigeerivalt

Silja ütles ...

väga lahe, midagi hoopis teistsugust!:) ja antonovkad on minu jaoks ainsad koogiõunad- teen õunakooki ainult siis, kui neid õunu on (jälle üks lapsepõlvest sissejuurdunud harjumus/tõekspidamine) :)

Pille ütles ...

Kook on tõesti teistsugune. Me avasime tänavuse õunakoogihooaja muidugi Kanada õunakoogiga, täna õhtul menüüs Thredahlia martsipani-õunapirukas. Siis võtan selle ette :)

Aga Gastronomi olen ma ostnud juba päris mitu aastat, teisi venekeelseid vähem. Eriti suurt elevust tekitas mullune oktoobrinumber, kus toidublogide rubriigis kiideti eesti gastronoomi Nami-Namit ;)

Britt ütles ...

Venekeelsed ajakirjad on küll üks väga tänuväärne vihje - siiani olen neist sirge seljaga mööda kõndinud, isegi ei tea miks. Ja koogi proovin ka kohe kindlasti ära.

Triin ütles ...

Ma tahaks kohe selle pildi nahka pista, kui isuäratav!
Pean kindlasti katsetama!!!
Aitäh;)

miiu ütles ...

teen praegu ja tainakihid on pea läbipaistvad. kas mind ootab ees läbikukkumine, sest mu koogivorm on suurema diameetriga? :(

Tuuli ütles ...

Miiu - ei kujuta ette, kuidas hästi õhuke tainakiht käitub. Äkki jääb hoopis eriti hõrk see lõpptulemus. Anna teada, siis tean suunavaid täpsustusi retseptile lisada. Hoian pöialt, et käivituks see eriti hea koogi variant versus läbikukkumine :)

H ütles ...

Asjad olemas - proovin järgi teha! Küll on huvitav idee :)

Anonüümne ütles ...

Tere,
proovisin täna seda kooki teha. antud kogusest 4 pannkooki rullida oli võimatu (vahest ma ei valda tehnikat:-). sellepärast tegin ühe koguse tainast veel ja siis sain enam vähem neli plaati.
Kuna mul polnud antonovkaid, vaid puu otsast nopitud toores riia roosa (mis maitselt leebem), siis oleks suhkrut vähem pidanud panema, ca 2/3klaasi ehk. mina paneksin vähem võid ka. iseenesest oli retsept huvitav ja tõesti teistmoodi. Peterburi õunakook meeldis mulle rohkem ja tuli väga hästi välja:-).. aga ma ei kahetse,et proovisin. teistmoodi ikkagi.
Signe

Tuuli ütles ...

Signe - tänud tagasiside eest. Tundub, et tainakogus on retseptis tõesti veidi kriitiline (kuigi mul endal õnnestus hakkama saada). Igaks juhuks parandan retseptis tainakoguse veidi lahedamaks :) Suhkrukogus võib olla üsna õunte hapususest sõltuv ja magedate õuntega tehes võib tulemus veidi lääge jääda. Kasutan asjalikke kommentaare selleks, et väikesed parandused sisse viia. Tänud! Peterburi Nina õunakook on aga puhas klassika ja meie lemmik juba aastaid.

Anonüümne ütles ...

mina panin natuke rohkem jahu , kui kogus ette nägi. st arvestasin klaasi jahu jaoks u. 2,5 dl. ja tainast hoidsin siis u. pool tundi veel külmas, ennem kui rullima hakkasin. nii oli parem tainast töödelda. aga muidu supper hea kook , eriti veel vaniljekastmega. kui nüüd uuesti tegema hakkan , siis teen kindlasti topelt koguse, et kihte oleks rohkem :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - hästi tore, et kook meeldis ja suur-suur tänu kasulike täiendavate vihjete eest. Külmas hoidmine peaks kindlasti taina töödeldavust parandama, kuna siis "rahuneb" jahu maha ja samas aitab tainasse lisatud või tainal taheneda. Lisan retsepti juurde soovitustesse ka selle. Ise olin koogi äraproovimisel nii kärsitu, et hakkasin kohe rullima :)

Anonüümne ütles ...

Tgein taigna täpselt retsepti järgi, ilusti sai rullida 4 kihti, ei tulnud puudu ega jäänud üle, väga hästi rullitav tainas. Ja ma pole tõesti taignarullimises mingi meister, lausa vastupidi. Lihtsalt kannatilikult tuleb rullida ja kõik töötab. Meie pere andis koogile ülivõrretes hinnangu.

Anonüümne ütles ...

See kook on minu kõige suurem ebaõnnestumine ever. Esiteks jäid tainakihid liiga väikeseks (taina tegin retsepti järgi, vorm on 24 cm, rullisin 1-2 mm õhukeseks). Teiseks hakkas vorm läbi ajama nii et või-suhkru segu tilkus ahju põhja. Kui otsistasin koogi teise vormi sisse panna, siis selgus et vahepeal on ahju põhjas olev või-suhkru segu üle kuumenenud ja ahi on suitsu täis. Selle peale hakkas muidugi suitsuandur kisama. Võib-olla oli mul lihtsalt halb päev, aga ma ei ole kindel et tekib soov seda eksperimenti korrata.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - küll on kahju, et kook pettumuse põhjustas. Kusjuures see taina väljaandvus on küll müstiline, sest tegelikult olen blogis juba tainakogust kahekordistanud algsega võrreldes (retsepti juures pildil oleva koogi tegin poole väiksema kogusega ja ka 24 cm vormi). Aga sellest kogemusest tulenevalt kirjutan retsetpi juurde ka hoiatuse, et kuna või ja suhkru sulamine on protsessi sisse kirjutatud, siis ei tohiks lahtikäivat vormi kasutada. Kahju, et koogitegu nässu läks, sest õnnestunult on see pirukas väga mõnus.

Triin ütles ...

Kook tuli ilusasti valja! Jargmine kord peab hapumaid oune kasutama (polnud mingeid hapusid oune kodus, kasutasin magusaid).
Kasutasin lahtikaivat vormi ja panin kupsetusplaadi vormi alla. Ei lainud midagi tossama ega korbema.

Tuuli ütles ...

Triin - tore et meeldis ja et kook õnnestus :) Mulle meeldib see kook ka hapukamate õuntega, mis annavad suhkru-või karamellisele segule mõnusat särtsu juurde.

Maiku ütles ...

Hei!
Minul tekkis selline küsimus, et kas kooki peaks kohe sööma või sobib ta ka järgmisesse päeva? :)