10. juuli 2011

Tšillimoos - tuli, nägi ja võitis!

Meie sellesuvine hitt on tšillimoos. Keedan seda juba vähemalt neljandat korda paari viimase kuu jooksul, kusjuures iga kord olen ikka päris mitu purgitäit valmistanud. Pere meespool on hakanud tšillimoosi tarbima pea iga toidu juurde, hommikupuder ehk välja arvatud.


Olen päris mitu purgitäit ka sõpradele kinkinud või külla kaasa võtnud ja jällegi veendunud, et midagi on selles maitsekoosluses, mis toimib. Oma iseloomult magus-vürtsine erkpunane hoidis sobib ideaalselt nii lihade kui juustudega. Viimane avastus võlgneb tänu Marju soovitusele - ka vaniljejäätisega on tšillimoos uskumatult mõnus. Sama laieneb arvatavasti toorjuustukookidele ja muudele sellelaadsetele dessertidele. Tundub, et see Itaaliast Calabriast pärit retsept on tulnud, et jääda. Kusjuures mul on kodus olemas ka Itaaliast toodud purgitäis sama maakonna tšillimoosi ja no ei ole see nii hea. Puudu jääb nii magususest kui ka maitseerksusest. Tuleb ikka ise valmis keeta :)



Tšillimoos sai tõeliseks hitiks ka Sadamaturu blogardite dessandil ja pea poole tunniga olid minu valmiskeedetud hoidisepurgid läbi müüdud. Nüüd ei jää muud üle, kui et kõik huvilised peavad ise poti tulele tõstma ja selle vürtsise hoidise ise valmis keetma. Õnneks ei ole see keeruline.
NB! Kesksuvised tšillid on võimas kraam ja kasuta tšilliga toimetades kummikindaid. Samuti ole ettevaatlik, et tšilli silma ei satuks (piisab tšillise käega silma katsumisest ja see on väga-väga valus). Pese hoolikalt noad ja lõikelauad peale tšilli hakkimist. Ilma kinnasteta võid saada endale tulitavad näpuotsad - nagu minul õnnestus :)

Vaja läheb:
200 gr tšillipipart (hetkel, ehk 2011 juulikuus on Eestis müügil tšillipartii, mis on väga terav, seega võib toodud moosikogusele piisav olla juba 100 gr tšillisid)
500 gr suhkrut
800 gr punast paprikat
1 dl punast veini
1 tl soola


Eemalda paprikalt ja tsillipipralt seemned ning sisu, haki peeneks, sega suhkru, veini ja soolaga ning kuumuta kaane all hästi vaiksel tulel umbes tund aega. Püreeri kogu mass ühtlaseks ning kuumuta veel umbes pool tundi ilma kaaneta, et mass kokku keeks. Pane tšillimoos steriliseeritud purkidesse.

Kui tahad tšillimoosi pikalt säilitada, siis võib ka purgid veelkordselt steriliseerida. Selleks aseta jahtumise ajaks purgid tagurpidi. Jahtunud purgid tõsta potti räti sisse mähituna (räti idee on selles, et purgid pigal seisaks ja ükteise vastu keedes ei koliseks), kalla peale külm vesi nii, et purgid oleksid kaelani kaetud ning keeda ca 15 minutit. Lase purkidel jahtuda vee sees. Säilita pimedas ja jahedas.

Võid kasutada ka moosisuhkrut, siis muutub moos paksemaks marmelaaditaoliseks. Tšillipiparde teravus on ka hooajati erinev - varakevadel keedetud moosi sisse läinud tšillid oli oluliselt leebema maitsega kui kesksuvised tšillid, mis võitsid isegi näpuotsad peale hakkimist tulitama.

Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta juulikuises numbris.

56 kommentaari:

Britt ütles ...

No seda ma ootasin! Piilusin juba turul, aga kodune tšillikasvandus lokkab ja ootab ärategemist. Meesperega eesotsas palume ka marjase hapukoorekoogi retsepti.:)

Tuuli ütles ...

Britt - kodused tšillid on muidugi juba klass omaette. See moos saab kohe eriti väärtuslik. Mis aga hapukoorekooki puudutab, siis kook ise on minu blogi üks läbi aegade populaarsemaid postitusi ehk lihtne hapukoorekook http://toiduteemal.blogspot.com/2010/03/lihtne-hapukoorekook-killukese.html , kuhu tegin siis lihtsalt juurde marjase katte. Alguses plaanisin marjad želee alla paigutada, aga kuuma ilma tõttu otsustasin hommikul ümber ja marjakaste (suhkru ja sidrunimahla ning vaniljega) sai tärklisega paksendatud. Hästi lihtne kook tegelikult :)

Angelika ütles ...

See tsillimoos läheks mu mehele ka peale ilmselt :)ta alati ootab teravaid elamusi.

Zoozi ütles ...

Mul ema ostis purgi Sinu tehtud tšillimoosi ning sibulamoosi ka. Kui koju millalgi jõuame, siis maitseme:)

Liilia ütles ...

süljenäärmed hakkasid kohe tööle igatahes :D
mul tekkis selline tobe küsimus, et milleks see valmis moosipurkide keetmine hea või vajalik on?

Tuuli ütles ...

Liilia - see kuumas vees keetmine steriliseerib hoidiseid, aga seda on vaja sel juhul, kui tahad tõesti pikemat säilivust. Meil sellega probleeme ei ole, niikuinii süüakse hiljemalt mõne nädala jooksul ära :)

Maarja ütles ...

aitüma retsepti eest.

too kook meeldis meite majas ka :)

a mul tuleb nüüd meelde, et pisikesed purgid on kõik otsa saanud, loodetavasti vanaema keldris on olukord parem, või mine tea, 0,5 äkki pole ka kurjast selle moosi jaoks....

ühesõnaga, moositegu tuleb täna.

Tuuli ütles ...

Maarja - no näed, oleks teadnud, oleks sulle kotitäie väikeseid purke kaasa haaranud. Mul mingi kogumiskirg ja igasugu pisipurgid korjan kõik kokku. Meile ei valmistaks ka muidugi mingit probleemi poole liitri kaupa seda moosi tarbida.
Muide, needsamad armsad reljeefse mustrgiga purgid, milles Sadamaturul tšillimoosi müüsin, on Koduextrast pärit ja tõenäoliselt linna parima hinnaga (0,3 EUR purk + 0,1 EUR kaas).

Ülle ütles ...

Mul tekkis ka just see purgiküsimus, et kust sa sellise hunniku neid ühesuguseid väga numpsikuid purke ära krabasid. Keerutasin eile purki tükk aega käes, püüdes mõistatada, kes mida sellisesse purki paneb ja jõudsin lõpuks järeldusele, et ju hankisid kusagilt tühjalt:).

Marju ütles ...

Ma sõin siis ka täna hommikul jäätist sinu tšillimoosi ja soolapähklitega. Kuigi purk on nii nummi, et ei raatsinud eriti lahti teha. A isu sai võitu :) Nämm-nämm... Kooslus oli väga 5+, mulle üldiselt meeldibki jäätist süüa mõne soolasest klassist asjaga.

Aga mul ka sel aastal kasvuhoones tšillid tulemas, nüüd siis tean, mida nendest teha :) Muidu on mu suur lemmik olnud elu aeg letšo, mis saab alati enne aastavahetust juba otsa.

Tuuli ütles ...

Marju - see sinu idee jäätisele tšilliga särtsu anda oli super! Raudselt lisandus nüüd vähemalt üks variant veel, kuidas seda moosi kasutada. Ja sisetunne ütleb, et toorjuust ning toorjuustukoogid võiksid ka hästi huvitava lisamaitse nüüd kaaslaseks saada. Tänud hea idee eest!

Anonüümne ütles ...

Mul on võibolla rumal küsimus, kuna ma pole elus ühtki moosi keetnud, aga selle õpetuse järgi tahaks proovida:
"Jahtunud purgid tõsta potti räti sisse mähituna, lisa külm vesi nii, et purgid oleksid kaelani kaetud ning kuumuta ja keeda ca 15 minutit."
Kas on nii, et rätikud tuleb enne külma vee lisamist ära võtta, või peab neid leotama?

Tuuli ütles ...

Räti sees tuleb ikka keeta ka, see rätt on sellepärast, et keedes purgid üksteise vastu ei koliseks ja piisab kui poti põhja panna purkide vahele üks köögirätik. Võib tegelikult ka ilma rätikuta, kui on laia põhjaga pott. Ja seda hiljem läbikeetmise protseduuri on tõesti vaid siis vaja, kui on plaanis ikka kuude kaupa säilitada.

Juc ütles ...

seda küll tahaks. Pean tunnistama, et mõte tšillide hakkimisest ei ole mulle väga meeltmööda - ma kipun end unustama ja nina sügama ja silmi nühkima :). Aga tuleb vist ikka ette võtta, ma kujutan juba elavalt päris palju asju ette, millega see suurepäraselt sobiks.

Maarja ütles ...

Õnneks ma vanaema käest sain kotikese purke ja nüüd teen topeltkoguse valmaks.

A nende tšilliste kätega ei tohi teps mitte ka vetsu poole isegi mitte vaadata. Valus kogemus.

Eppppp ütles ...

Asusin selle postituse peale moosi tegema! Nüüd on mul suur probleem, kõik sõrmed kipitavad ja ka need kohad, mida sõrmedega puutunud olen... ja seep seda kipitust maha ei võta... Ma tean, et maitse on imeline, olen saanud, aga et see tükeldamine kipitust tekitab, ei osanud arvata... MIS SELLE MAHA VÕTAKS? Ja kas tasuks kasutada köögikombaini jrg kord?

Eppppp ütles ...

ok, leidsin sellised nipid, ma proovin siis Benadryli, üks usa päritolu sügelusrohi... uhh, teinekord kasutan kummikindaid lõikumiseks, nüüd tean... ma polnud enne kunagi suurt kogust tshillit aktiivselt puutunud. http://faq.gardenweb.com/f​aq/lists/pepper/2003050749​028028.html

Tuuli ütles ...

Tõeliselt vinge partii tšillisid on meile jõudnud - esimesed kevadised tšillimoosikogused ei tekitanud suuremaid vaevusi, aga mul endal oli ka peale kolmekordse koguse juulikuiste tšillide hakkimist paariks päevaks näpuotsad pakitsemas. Kummikindad kätte, mu armsad! Panen selle ka postitusse kirja. Aga lohutagem sellega, et maitseb ka põrgulikult (ja seda otses mõttes) hästi! ;)
Ettevaatust tualetis :)))

Tuuli ütles ...

Eppppp - tänud kasuliku viite eest, lisan hoiatuse ka blogipostitusse. Karm värk see tulega mängimine :)

Anonüümne ütles ...

Võtsin ka moosi tegemise ette. Pärast tsillide lõikamist tundsin kuidas käed hakkavad pakitsema, rumal olin, et kindaid kätte ei pannud. Iga minutiga tekkis kätes selline tunne, et keegi on neile tule otsa pannud ehk siis tekkis nn tsilli põletus, see oli lihtsalt välja kannatamatu valu. Mees otsis internetist, et mis selle vastu siis aitab ja leidiski meetodi, mis tõesti leevendab seda põletust suurel määral. Nimelt, esmaslt hõõruda kätele oliivõli, see peseb selle tsilli nahalt maha, siis pesta käed puhtaks õlist ning siis määrida käed kokku äädikaga ning natukese aja pärast käed taas puhtaks pesta. Mulle aitas see koheselt, see suurem põlemine kadus ära, jäi selline väike kipitus ainult. Isegi täna veel sõrmeotsad annavad aegajalt tunda. Ehk siis inimene õpib oma vigadest :) Aga see oli ikka jube põlemine ja valu. Nii et kõik moositegijad- kindad kättte!!! Esimene vasikas nagu ikka, läheb aia taha, minu moos tuli liiga tsilline, et lihtsalt ei kannatanud seda süüa, järelikult olid vihased tsillid sattunud. Nii et tuleb teine ports ette võtta, vähem tsilliga ja kindlasti kinnastega :)
Teie suur blogi külastaja,
Kertu!

Tuuli ütles ...

Tundub tõepoolest, et meil on poodidesse jõudnud mingi eriti vihase tšilli partii. Olen ise ka kogu aeg tšillisid kasutanud, aga kogesin ka elus esimest korda käte tulitamist peale tšilliga hakkimist. Seega ettevaatusabinõud igati asjakohased ja tänud heade soovituste jagajatele. Kertu - ma ise teeksin nii, et keedaksin teise portsu ilma tšillita moosi ja siis segaksin tulist moosi sekka. Siis ei pea liiga teravaks läinud tegu ära viskama, vaid saab seda leebemaks muuta. Panen igaks juhuks ka retsepti juurde hoiatuse, sest - käsi südamel - esimestel kordadel moosi tehes olid palju leebemad tšillid ja retseptis toodud kogus oli täitsa paras.

Anonüümne ütles ...

Ei tulnud selle pealegi, et selle tulise moosiga nii teha, mina ikka kohe minema viskama. Aga ega see tsilli minust võitu ei saa, üsna pea võtan uue tegemise ette, sest see kooslus on ikka suurepärane ja tahaks seda juba igalepoole panna :) Igatahes suured tänud vapustava retsepti eest :)
Päikest,
Kertu!

Tuuli ütles ...

Kertu - eriti peale neid kõiki kannatusi, mida tšillide ettevalmistamine põhjustas, ei tohi kogu vaeva raisku lasta :) Juba kiusu pärast timmi maitse ja teravus parajaks ja kasuta kõik viimseni ära! Kange tšillimoos sobib ehk samamoodi ka igasugu kastmetele-marinaadidele teravust lisama.

ilse ütles ...

Mul on sel aastal kasvuhoones just rõhk tšillidel ja paprikatel, kindlasti proovin ära kui esimesed punased tšillid tulevad. Rohelisi on juba kuhjaga:)
Aitäh jagamast!

Liisa ütles ...

Minulgi esimene proovipartii moosi valmis. Olin tšillisid hakkides hoolas (kummikindad jm), aga lõpp-produkti maitstes kahtlustan, et need teravad-tulised tšillikaunad pole veel meie linna jõudnud. Kahtlemata proovin veel teha! Ka ei olnud neid ilusaid purke Koduekstras. (Sain sealt küll teised mitte nii ilusad). :S

Tuuli ütles ...

Ilse - oma kasvuhoone tšillid ja paprikad tekitavad muidugi puhast kadedust. Kindlasti on sedavõrd väärt algaine veel eriti hea algus ühele tšillimoosile.
Liisa - nii see paraku on, et kohati on päris riskantne retseptis täpseid koguseid anda. Mulle endale tuleb meelde, et need mahedamad tšillid olid aluse peale valmis pakitud ja sekka oli pandud ka rohelisi kaunu. Need hullult kanged, mis nii minul kui teistel hiljem näppe põletasid, olid ostetud Rimist ja müüdi lahtiselt. Nii et mine sa võta pealiskaudsel vaatlusel kinni, milline see tšilli tulisus siis ikkagi on. Poes ei hakka ju hambaga proovima ka :) Kahju, et need ilusad purgid KE-st on otsa saanud. Endale jõudsin veel mõned varuks tuua.

Marju ütles ...

Tänan jagamast! Tegemist tõesti väga toimiva retseptiga. Proovisin ja kiidan- on osutunud parimaks kaasaks kitsejuustule, maasikatele ja koguni küüslaugustele röstitud marineeritud paprikatele.

Tuuli ütles ...

Marju - tere tulemast siis tšillimoosi sõltlaste klubisse :) Maasikate ja röstitud paprikatega ei olegi veel taibanud proovida. Endal kargas pähe, et ka tumeda šokolaadiga või šokolaadikoogiga võib see tuline lisand väga hästi sobida. Nii et katsetame aga edasi ;)

Anonüümne ütles ...

Tuleb kindlasti ära proovida :) Aga kui kaua see moos toatemperatuuril säilida võiks? Nädalakese ju ilmselt ikka? Või kauemgi, kui moosisuhkrut kasutada?
Kristiina

Tuuli ütles ...

Kristiina - nädal-paar moosisuhkruga tehtud moosil ja toatemperatuuril ei tohiks küll probleem olla. Nii et proovi kindlasti järgi ja jääme ootama uut liiget tšillimoosi klubisse :)

Anonüümne ütles ...

...tnx otsisin seda retsepti taga,oma maitses kunagi oli.Nüüd asun kyll kohe tegema....aga mul üks teine hea soovitus
3-4 tomatit
3-4 erivärvi paprikakauna
kurki
1 avokaado
ja paar tsillikauna
tomatitel ja kurkidel eemaldada seemneteosa et salat liig vesine ei tuleks.see kõik peeneks hakkida,lisada sorts oliivõli ja peterselli ning segada
tuleb hea ja hüva suvine grillikõrvane...Jamie Oliveri idee

Tuuli ütles ...

Anonüümne, tänud põneva vihje eest, tundub lihne ja toimiv kooslus olevat. Proovin kindlasati järgi. Tšillimoosi puhul tuleks muidugi silmas pidada, et talvised paprikad kipuvad vahel hästi vesised olema, siis tuleks lihtsalt kokkukeetmise aega pikendada, kuni korralik tummine moos valmis keedetud.

Anonüümne ütles ...

Tere Tuuli!

Tekkis küsimus, millist veini kasutada?
Ja u kui palju moosi antud kogusest saab?

Tänud ette,

Maris

Tuuli ütles ...

Maris - minu mäletamist mööda sai sellest kogusest veidi vähem kui 1 l moosi lõpuks. Veiniks sobib kuiv või veidike magusa alatooniga punane vein. Võib olla suhteliselt noor vein, mis annab omalt poolt veidi hapet ja värskust (nt lihtsam Chianti või siis ka Uue Maailma Cabernet Sauvignon oma marjase maitsega). Vana, kallist ja väärikat veini selle moosi jaoks ei ole mõtet raisata :)

getter ütles ...

Ma küll muidu paprika fänn ei ole, kuid üüratult suur tšilli fänn siiski, tahaks väga seda moosi ise teha, kuid küsin - ega see paprika maitse väga läbi ei kuma? Antud kontekstis vist ei tohiks :)

Tuuli ütles ...

Getter - mina julgen küll väita, et paprika on seal pigem massi andmiseks ja sellises vürtsikas-magusas koosluses hakkavad hoopis teised maitsed esile paistma. Paljud on üllatunud olnud retsepti nähes, sest ilma eelteadmiseta ei pruugi maitsest paprikat ise üles leidagi.

Mann ütles ...

Tere Tuuli! Sai siis ka eile see moositegu ette võetud. Tulemuseks oli lihtsalt üks magus moos, millel ei olnud muud maitset kui magus maitse. Tegin küll täpselt retsepti järgi ja tśillisid sai isegi rohkem pandud, kuid jah, mitte vähimatki teravust. Kas põhjus võib tõesti olla selles, et tśilli sai poest ostetud? Sest no sai korra lolli peaga keeleotsaga maitstud seda toorest tśillit ja tulemuseks oli oma pool tundi põlev keeleots, kuid moosi sisse läks ta nagu mingi nali kaduma:(

Tuuli ütles ...

Mann, kahju, et tšillimoos mingil põhjusel oma ilu ja võlu ei avaldanud. Ausalt öeldes ei oskagi täpselt arvata, miks need tšillid nii veidralt käitusid. See, et partiid on erinevad ja tšillide kangus varieerub, tuleb alati arvestada, samas nii lahjade viljade peale polegi endal õnnestunud sattuda. Liiga kanget tšillimoosi olen küll keetnud, nii et pärast keedan pool kogust ilma tšillita juurde ja siis segan kaks tegu kokku, et üldse kannataks süüa. Jube kahju, et tšillid niimoodi alt vedasid. Suvel, kui vurtsu ja väge täis kraam jälle liikvele läheb, tasub ehk uuesti proovida :)

i. ütles ...

Tuuli, kas blenderiga suristades tšilli teravus blenderile maitset ei taha külge võtta? Ei tahaks pärast masinat ära visata..

Tuuli ütles ...

i - minu masin on mitmeid kordi tšillisid peeneks suristanud ja ära visata ei kavatse teda sugugi mitte. Seega, ei ole täheldanud, et terav maitse hiljem mujale leviks (või olen terava toidu suhtes juba immuunseks muutunud :) )

Anonüümne ütles ...

Terav ja hea! Teisel korral panin 200 g suhkrut, siiski lööb magus maitse liiga üle.

Anonüümne ütles ...

Olen mitmel aastal teinud ja iga kord erinevalt. Näiteks balsamiäädikaga, kodeveiniga ja nüüd juba kolmandat korda konservananassi vedeliku ning peeneks tükeldatud ananassiga.
Lemmikuks ongi kujunenud ananassilisandiga.

Tuuli ütles ...

Väga põnevad lisandid, ananassi peale poleks ise küll tulnud :) Palsamiveiniäädikas tundub ka väga mõnus maitselisand olevat.Nii et tuleb ka ise katsetama hakata. Tänud vahvate ideede eest!

Pille Teller ütles ...

Kas tšilli ja paprika kogused on siin puhastatult või puhastamata kaal?

Tuuli ütles ...

Pille, tegemist on puhastamata kaaluga ehk siis brutokaaluga :)

Irtsel ütles ...

Huvitav retsept! Ise arvan, et kui mõni ei soovi paprikat sisse siis võiks ju proovida konserv. ananassiga...?

Tuuli ütles ...

Irtsel, konservananass on päris huvitav mõte ja tõenäoliselt tuleks siis suhkrukogust vähendada, kuna ananass on ise päris magus. See on muidugi selline vahetus, mille puhul enne, kui ise järele proovitud, ei julge kommentaare jagada.

Virve ütles ...

Hei, Tuuli! Mina olen see 03.09.2014 kirjutaja.
Täna tegin selle aasta talveportsu valmis. Ikka koduveini ja ananassiga. Soola unustasin...
Võtan oma tšillidelt jälle seemned, et igal aastal saaks kasvuhoonest omad, juba tuttava iseloomuga isendid. Siis teab enamvähem koguseid arvestada.
Seekord otsustasin ka veidike seemneid silmailuks sisse jätta. Ja ananass ka ikka väikeste tükikestena.

Sellest on saamud ka meie pere lemmik marinaad kanale! Rohke suhkur jätab kauni ja maitsva glasuuri.

Tegelikult peaksin tänama oma naabrimeest, kes mitu mitu aastat tagasi mulle rääkis, et netis on tšillimoosi retsept ja seekord siristasin ka tema koduveini potti... 😀

Anonüümne ütles ...

Jõhkralt jõhkralt magus. Sobib vist ainult suurele magusasõbrale pannkookidega söömiseks. Hakkan moosi ümber keetma, lisan sama koguse paprikat ja rohkem chillit (poe chillid).

Getter ütles ...

Ma arvan, et tšillimoosi puhul ei peaks olema esmane valik seda pannkookidega süüa. Pigem ikka erinevate soolaste toitude juurde, et maitsele lisanüanssi anda (juustud, liha, kastmed). Ja seepärast on ta ka tugeva magusa maitsega, et balansseerida soolasust.

Armastan ise väga tšillit, aga tšillimoosi iial pannkookidele ei lisaks. Selleks on mul toormaasikamoos.

Tuuli ütles ...

Eks ta ole maitse asi ja igaüks võib selle tšillimoosi enda maitse jaoks sobivaks timmida. Need traditsioonilised "juustumoosid" on sageli üsna magusad ja asja mõte ongi magusa lisandiga soolaseid maitsed balansseerida. Eks kõik sõltub ka kogustest - tšillimoosi kasutame meie pigem nii, et väike täpike juustule või lihale ehk siis oluliselt väiksemas koguses, kui pannkoogile peale sätitakse.

Anonüümne ütles ...

Tegin esimest korda, eks ta on maitse ja harjumise asi, mulle tundus ülimalt magus, liiga magus see esimene keedus, tehtud täpselt retsepti järgi. Aga proovin kindlasti veel ja vaatan kuidas tuleb välja oluliselt vähema suhkruga. Aitäh ikkagi! :)

Getter ütles ...

Tegin lõpuks valmis :) ootan juba, et saaks juustuga koos maiustada!
Panin aga tšillisid ja paprikaid võrdselt. Ning seemneid pipralt ei eemaldanud, et ikka korralik kick oleks ;)

Tuuli ütles ...

Getter, väga julge lähenemine. Pean muidugi tunnistama, et ise olen ka parandamatu tšillisõber ja isegi pealuu märgistusega tšillipudelid ei ole hirmutanud. Vahel hoian end lihtsalt maitsestamisega tagasi eelkõige kaaskondsete peale mõeldes ;) Igal juhul teravaid elamusi sulle!

Marko ütles ...

Sattusin juhuslikult siia. Aga miks postitan, sest kunagi sai Bollywoodis maitsta chillimoosi mis oli selline nagu mesi, chillirattad ja seemned ujusid sees, kogu kraam oli selline selge, läbipaistev, tumepunane ja kleepjas-zelee. Huvitav kuidas sellist teha?

Tuuli ütles ...

Marko, väga põnev. Tahaks isegi seda proovida. Oletan, et see oli midagi siirupis (ja äkki ka veiniäädikaga) keedetud tšillidega tegemist. See peaks olema päris mõnus magus-hapu-terav kombo. Aga jah, tahaks täitsa proovida seda želeed. Siis oskaks ehk järele aimata :)