21. juuli 2011

Sibulapirukas otse Peipsi äärest

Oma viimasel suurepärasel retkel Peipsi äärde tõin sõjasaagina ära ka külalislahke perenaise käsikirjalisest kokaraamatust parimaid palasid. Ääretult põnevaid retsepte leidis sealt kuhjaga ja mulle tõeliselt meeldib see Slaavi mõjutustega köök, kus osatakse suvikõrvitsast, sibulast, baklažaanist ja muust väärt kraamist lihtsaid ja vahvaid roogi valmistada.
Luban, et jõudumööda hakkan neid retsepte ka blogi vahendusel jagama.
Loomulikult reastab ennast esiritta Peipsiääre ehk Sibulamaa sibulapirukas - rikkalik, mahlane ja hullutavalt hästi maitsev. Jätsin ka kogused selliseks, nagu algretseptis ehk siis vajadusel ikka klaasiga, mitte detsiliitriga. Retsept on pärit Nina külast ja naabrinaise Rita käest, kes oskab väga-väga hästi süüa teha. Lisaks sellele kasvatab veel erakordselt häid tomateid ja sibulaid.


Alusta sellest, et koori ja viiluta pool kilo parimaid sibulaid. Hauta sibulaid õli ja või segus keskmisel kuumusel vähemalt 15-20 minutit. Sibul peaks olema mõnusalt kuldpruun. Maitsesta soolaga. Jahuta sibulasegu.
Põhja jaoks läheb vaja:
1-1,5 klaasi jahu (mina kasutasin 50:50 valget nisujahu ja rukkijahu), 70 gr võid, 3 spl hapukoort, soola.
Haki külm või jahu ja soola sekka, lisa hapukoor ning suru tainas palliks. Pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.


Võta tainas külmast ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud.lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele.
Löö lahti 2 suuremat muna. Sega 3 spl hapukoorega ja hautatud sibulaga. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla segu tainale.
Riivi 100 grammi juustu ja laota juust sibula peale.
Küpseta ca 200 kraadi juures, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.
Maitseb oivaliselt!

Huvitav on see, et kui korraks tekkis mul ka impulss pirukasse mõnd ürti või maitseainet lisada, siis sain kiusatusest võitu ja vahel on hämmastavalt mõnus hästi lihtsate puhaste maitsete kooskõla nautida.

17 kommentaari:

Kersti ütles ...

Enne lõunat pole vist mõistlik toidublogisid vaadata... :)

Igatahes, ükspäev proovin selle ära- sibulapirukas näeb ikka väga ahvatlev välja!

Anonüümne ütles ...

Ooo, Peipsi sibulad ja Peipsi küüslaugud. Paremat maamunal ei ole. Läheme järgmisel nädalal reisile, Peipsi äärde ka. Ostaksin kogu talvevaru sealt, aga mitte ei tea, kuidas küüslauke ületalve hoida. Et ka kevadel oleks veel seda Peipsi maitset, mitte maitsetut Hiinat. Olen infot otsinud, aga praegu pole veel leidnud.
Tuuli, äkki jagad oma tarkusi. Ette tänades Merx

Tuuli ütles ...

Kersti - see sibulapirukas on tõeliselt mõnus, nii et tasub ära proovida küll :)
Merx - ma pean paraku tunnistama, et kevadeni päris mahlast ja suviselt värske maitsega küüslauku ei ole suutnud säilitada. Kevadepoole tuleb ikka läbi ajada tunduvalt vähem aromaatse ja mahlase küüslauguga. Ega ma muud ei oskagi öelda, et ostan healt kasvatajalt, kes on küüslaugu õigel hetkel korjanud, korralikult kuivatanud ja mugulaid hoolikalt kohelnud. Suuremat kogust küüslauku hoian oma "sahvris" ehk garaažis, kus talviti on parajalt jahe ruum.
Praegu aga naudin mahlaseid, nahkse lillaka koorega värskeid küüslaukusid. No küll on ikka head!

Kersti ütles ...

Tuuli, aitäh, et seda retsepti jagasid!

See pirukas on taevalik! Mul ei jätku selle jaoks sõnu, sest see on võrratult hea! Kuna mu elukaaslane suhtus sellesse pirukasse eelarvamusega, siis tegin selle väiksemasse vormi- mingipärast kadus see pirukas aga vormist välgukiirusel! :)

Rukkijahu annab mõnusa maitse juurde, nii et soovitan kõigil seda ka sisse panna.

Igatahes, pai minu poolt sellele perenaisele, kes lubas sul oma kokaraamatusse piiluda! Jään ootama teisi retsepte Peipsi kandist!

Tuuli ütles ...

Kersti - mul on tõeliselt hea meel, et sibulamaa pirukas ootusi õigustas. Minu meelest on sealtkandi retseptide puhul hästi tore see, et tegemist on hästi lihtsate ja loogiliste kooslustega ja samas on tulemus selline, et ikka kohe on! Vahepeal on mul veidi kiired päevad, aga järgmisel nädalal plaanin ette võtta ühe hästi põneva piruka, mida võib teha nii kapsatäidisega kui ka rohelise sibulaga. Seda tegi perenaine meile siis, kui Peipsi ääres tal külas olime ja no oli ikka hää. Pärit samast allikast ehk Nina külast ja naabrinaise Rita käest.

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook, pean ütlema, et minulgi oli eelarvamus, aga asjatult. Kõige paremini maitses kook mulle veel jahtunult. aitähh, selle eest:-)
Signe

Tuuli ütles ...

Signe - hästi tore, et Peipsiääre sibulapirukas eelarvamusi ümber lükkab ja endale fänne kogub :) Mulle maitseb see pirukas ka väga ja eriti praeguste suviste mahlaste sibulatega!

Anonüümne ütles ...

Kas antud retseptis on klaasi mahtuvus 2 dl või pigem 2,5 dl?

Tuuli ütles ...

See klaasitäis on pigem 2 dl ehk siis selline nõukaaja klaasimõõt :)

Kersti ütles ...

Superhea pirukas!
Just saabysume sealtakandist ja kasutasime Kolkja sibulaid.

Tuuli ütles ...

Kersti, väga vahva, et pirukas maitses. Kohalike sibulatega peaks eriti magus olema :)

Anonüümne ütles ...

Jah!!!Kirjutasin retsepti kah igaks juhuks üles!!!
Ehk õnnestub tegema hakata!!!

Anonüümne ütles ...

väga vahva jah!!!!väga maitsev pirukas jah!!!!!!!!

Anonüümne ütles ...

super maitsev pirukas tuli välja!!!!!!!!!!
suurepärane!!!nii ammu pole saanud midagi nii maitsvat!!!!!!

Tuuli ütles ...

Nii vahva kuulda, et pirukas õnnestus ja maitses pettuma ei pidanud! :)

Getter ütles ...

Ma teen väga sarnast pirukat ja see pirukas on absoluutne hitt! Ei ole vist kedagi, kes sellesse koheselt armunud poleks.

Omaltpoolt olen veel lisanud sinihallitusjuustu ning ka parmesani, et saada eriti kuldne kiht peale :) Ja sibulale tüümiani ka.

Tuuli ütles ...

Getter, väga vahva kuulda, et see supermõnus pirukas ka teie juures hitiks on :) Nee sinihallitusjuustu ja parmesani lisandid tunduvad väga mõnusad!