1. juuli 2011

Jahutav maasikasorbett laimi ja rummiga ingverivahvlites

Käes on ometi see aeg, kus meie karmipalgeline külma kodumaa on korraks leebunud, oma teravajoonelised näolihased pigevabaks lõdvendanud ning rikkalik soe valgusküllane suvi on võimust võtnud. Külma kodumaa kui jälgiks meid eemalt sellise emaliku leebe ja kõikemõistva-andestava elutarga naeratusega. Ööd on soojad ja valged, hing on igasuviselt tuttavlikult ärev ja tunne on selline, et tahaks emmata kogu ilma. Maasikad on ka valmis saanud ja metsmaasikalõhn hõljub metsa all ning hullutab vastupandamatult.
Maasikaaeg on mõnus! Alla kilo meil igapäevaselt maasikaid ei kulu. Eelkõige niisama söömiseks, koogi sisse, toormoosina pannkoogile ja kui midagi eriti hõrku soovida, siis kerge rummi- ja laimilisandiga sorbetiks daiquiri* ainetel.  Ai kui hea see oli!


Idee ja inspiratsioon on pärit juunikuisest ajakirjast Delicious, väikesed muudatused tulid töö käigus lisaks. Kohe, kui seda jäätist nägin, teadsin, et ma pean selle ära proovima. Järeleproovimine kinnitas minu kahtlusi: see on väga maitsev ja eriti hea on see ingverimaitselises koonusvahvlis, mille valmistamine ka lihtsamast lihtsam.



Ingverimaitseliste vahvlite jaoks läheb vaja:
50 sulatatud võid
2 lahtiklopitud munavalget
1 dl muscovado suhkrut
50 gr jahu
lahke käega riivitud värsket ingverit või siis 2 tl ingveripulbrit.
Sulata või, sega hulka munavalged, lisa suhkur ja jahu ning ingver. Sega tainas ühtlaseks, võta supilusikatäis tainast ja määri see ringikujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 5 minutit. Proovi kuuma trotsides keerata ümmargused õhukesed koogid koonuseks. Mida kuumemalt saad koonused vormida, seda töödeldavam vahvlimaterjal on.



Maasikajäätise ehk maasikadaiquiri sorbeti jaoks läheb vaja:
ca 400 gr maasikaid
4 spl valget rummi
1-2 laimi mahl
100 gr suhkrut
Puhasta maasikad ja tükelda. Lisa laimimahl, suhkur, rumm ja purusta kas köögikombainis või blenderis ühtlaseks massiks.


Jäätisemasin töötles veidi rohkem kui poole tunniga maasikamassi just selliseks
Töötle kas jäätisemasinaga (ca 30-40 minutit) või aseta sügavkülma ja mikserda iga poole tunnni tagant mass läbi. Siis lubatakse tulemuseks mitte päris sorbetti, aga pigem granita-laadset ja ka väga maitsvat maasikajäätist.



Tõmba kuuma vette kastetud jäätiseluskaga sorbetist parajad pallid ja aseta ingverivahvlitele.



Söö kiirelt, sest praeguses kuumas sulab jäätis sekunditega, mida on ka pildilt näha. Jahutab hästi ja maitseb oivaliselt!

Samalaadse väga-väga mõnusa jahutava koosluse võid teha ka metsmaasika-daiquiri jäiseks koogiks.

* Daiquiri on klassikaline kokteil, mille põhikomponendid on laim, suhkur ja valge rumm. Maasikas sobitub sinna kokteili väga suurepäraselt.

Ja pilte teengi nüüd ise :)

4 kommentaari:

Voisula ütles ...

Jälle tôestus sellest, kui ilus on maasika punane värv! Sorbee on kindlasti maitsev ja hästi on sul pildid ônnestunud.

Juc ütles ...

Oh kui ilusad pildid (minu lemmik on see esimene:) ja väga põnevad maitsed üheskoos. Niimoodi vahvlite tegemise peale pole ma ausalt öeldes iial tulnud. Väga hea idee, mul polegi endal vahvlimasinat. Kas lastele ka maitses või oli rummimaik liialt üle nende jaoks?

Tuuli ütles ...

Käisin vahepeal EKI-st vaatamas ja tuleb välja, et eesti keeles on meil sorbett. Parandasin kirjapildi ära, aga ma pean tunnistama, et sorbee (rõhuga siis ee-l ehk sorbeé) kõlab palju mõnusamalt. Sorbett on nagu pett või kett või pekk - kuidagi eesimaine ja labane. Aga no kui keeleteadlased nõuavad, siis sorbett, mitte sorbee.
Juc - see vahvliküpsetamise moodus on tõesti hästi lihtne ja vahvel on väga maitsev. Ma lastele ei ole seda sorbetti pakkunudki (suuremad lapsed on Pärnusse puhkama komandeeritud ja kõige noorem ei pea jääkülma ollust siiani söödavaks), aga no ma ei oska öelda... Liiga tugevat rummi maitset jäätisel ei ole küll tunda (pigem vastupidi, see on pigem ainult aimatav ja seda ka eelteadmise puhul) ja see kogus ei tohiks ka ühelegi lapsele liiga teha. Võib muidugi ka ilma, aga maitse on rummitibakesega kindlasti mõnusam.

Pille ütles ...

Milline kaunis värv!!!

See sorbeti-sorbee teema on mulle tuttav, Muutsin nami-namis kõik sorbeed sorbettideks vist umbes 2 aastat tagasi, kuigi mullegi tundub sorbee palju suupärasem..