13. juuli 2011

Aprikoosikook peidetud martsipani ja tibakese tüümianiga

Aprikoosi-, virsiku-, ploomi- ja teiste luuviljaliste koogid on minu jaoks kindlasti ühed lemmikud. Hästi head mahlased viljad, kus piisavalt ka hapusust sobivad ideaalselt üheks lihtsaks ja suviseks koogiks. Kindlasti võib teha ka vana head kohupiima või ricotta virsikikooki, mis on ajatu klassika, kuid väga mõnusa vahelduse saab pakkuda ka lihtsalt õhukesele krõbedale tainapõhjale paigutatud viljadega, kus siis maitseks kas pähkleid, maitseürte (näiteks münti või tüümiani), kaneeli, mett, vaniljesuhkrut, haput moosi, martsipani või mida iganes. Fantaasiaga ei tasu koonerdada.


Minu selle hooaja esimene aprikoosikook sündis üsna spontaanselt. Turult tõin ära hästi huvitava aprkoosisordi - värvilt pigem virsik ehk heledam, kui tavapärane aprikoos. Maitselt ka ei üks ega teine - vähem jahune ja mahlasem kui tavaaprikoos, samas ikkagi hoopis teistsugune kui virsik. Koogipõhjale kasutasin veel ära parasjagu järelejäänud martsipani ja maitseürdiks sättisin peale terrassil vohavat tüümiani.


Koogi valmistamise jaoks läheb vaja:
500 gr pärmi-lehttainast
ca 700 gr aprikoose, virsikuid või nektariine (kivid eemaldatud, sektoriteks lõigatud)
ca 150 gr külmkapikülma martsipani
1 dl muscovado suhkrut
sidrunimahla
tüümiani
serveerimiseks kas jäätist või vaniljekastet


Tee nii: rulli tainas ahjuplaadi suuruseks ja kata sellega ahjuplaadi põhi ja küljed. Taina põhja peale riivi külmkapist võetud martsipani. Külmkapikülm martsipan on üsna hästi riivitav, toasoojana muutub ta pehmeks ja kleepuvaks. Laota martsipanile aprikoosisektorid. Nirista peale sidrunimahla ja puista suhkrut. Suhkru asemel võid kasutada ka näiteks punasesõstraželeed, mis soojenda vedelaks ning nirista aprikoosidele peale.
Küpseta ca 200 kraadises ahjus kuni koogi servad on kaunilt kuldpruunid ja aprikoosid küpsenud.
Võta ahjust välja ja lase enne lahtilõikamist veidi taheneda (kuumalt on koogi täidis üsna vedel, kuid jahtudes tõmbab jälle tahedamaks).
Serveeri vaniljejäätise palliga või vaniljekreemiga.
Maitseb imeliselt suviselt :)

5 kommentaari:

Ragne ütles ...

Minul läks just umbes taoline - (muretainas+lihtsalt marjad pisikese lisandiga) koogike ahju. Eile käisin mustikal, nii et kohe saab mustikapirukat:)

Pille ütles ...

Mina olen teinud analoogset kooki nektariinidega (pilt retsepti juures pole küll minu oma, aga olen ise kohe mitu korda teinud: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=457 ). Kusjuures praegu müüakse niiii suuri ja maitsvaid aprikoose (ideaalsed moosi jaoks :P), et ma täitsa kujutan seda aprikoosidega ette. Tänud idee eest, armas Tuuli!

Tuuli ütles ...

Pille - see martsipani ja nektariiniga analoog on kindlasti ka väga-väga maitsev. Aprikoosimoosi teen ka juba ei-tea-mitmendat aastat ja on üks parimaid moosilisi.
Tundub, et selliste lihtsate marjaste-puuviljaste kookide austajaskond on päris suur. Ragne mustikapirukas on ka kindlasti ülimõnus!

Kristel ütles ...

Ma ei jõua isegi puhkuse ajal sinuga sammu pidada :):) Aga pingutan kõvasti! See on nii ahvatlev retsept, et laupäeval teen järgi, martsipangi külmikus ootamas juba. N ja R olen Saaremaal, naudime ilusat Eestimaad. Eilne baklažaaniikra tuli ka väga hea, küpsetasin seemnesepiku ka juurde ja sellega maitses veel eriti hõrgult. Aga tšillimoos on nüüd meil aukohal! Suured tänud inspireerimast, Tuuli!
Täna olen lapse palvel mässanud kihilisi šokolaadikattega küpsiseid teha ja eile sai esimene mustikakook ka tehtud. Puhkus on ikka mõnus küll!!

Tuuli ütles ...

Kristel - suured tänud heade sõnade eest ja eritänud ka minu poolt, sest inspiratsiooni olen ka Sinult saanud ning mitte vähe! Suvine Saaremaa on kindlasti tõeliselt nauditav koht ja järgmisel nädalavahetusel on ka meil sinna plaanis põigata.
Hästi tore, et jagad sama kiiksu ja suudad vaimustuda nii baklažaaniikrast kui tšillimoosist. See kohe on selline teismoodi rahvas, kes toiduteemal kirglikuks muutub ja mulle see tõug meeldib :))))