8. juuni 2011

Rabarberitriipudega kondenspiimane jäätis

Magus-koorene kondenspiim sobib rabarberi hapuka erksusega imeliselt. Tulemuseks on tõeline südametemurdja jäätis ja seni ei ole veel kedagi kohanud, kelle see jäätis külmas jätaks. Valmistamine on hästi lihtne ning jäätisemasinat ei ole valmistamise juures vaja. Kui sul on aga masin olemas, siis võib loomulikult selle abil rabarberijäätise veel kohevamaks segada.



Vaja läheb:
500 ml vahukoort
300 gr magusat kondenspiima
200-300 gr rabarberit
1-2 dl suhkrut
soovi korral värsket riivitud ingverit

Koori ja haki rabarber. Lisa suhkur ning keeda vaiksel tulel kuni rabarber on pehme ning vedelik veidi kokku keenud. Kui soovid särtsakust lisada, sega rabarberile juurde värsket riivitud ingverit. Magusus timmi enda maitse järgi parajaks, kuid arvesta sellega, et jäätis ise on üsna magus ning täidiseks minev rabarberimoos võib seetõttu olla mõnusalt hapukas.

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega juurde kondenspiim. Aseta jäätisenõusse, millega mass sügavkülma läheb. Nirista vaikselt peale jahtunud rabarberimoos. Sega paari tõmbega läbi just nii, et rabarberimoos on jaotub igale poole, kuid ei segune jäätisemassiga. Külmuta mass läbi, selleks kulub vähemalt 6 tundi. Enne serveerimist tõsta jäätis toatemperatuurile või tavalisse külmikusse, et jäätisemass veidi pehmeneks.

Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011 juunikuises numbris

12 kommentaari:

Merit ütles ...

Kondenspiim ja rabarber..yum! Tegin ka ise mõni aeg tagasi marcarpone, kondenspiima ja maasikatega jäätist, mis masinat ei nõua. Paraku oli aga tulemuseks kõva jääkristallidega mass, mis kohe üldse ei vastanud minu ettekujutusele kooresest jäätisest:( Ma muidugi ei hoidnud seda enne serveerimist tavalises külmikus.. kas võib olla, et sinna see koer maetud ongi? Või on mu sügavkülmik lihtsalt eriliselt madala temperatuuriga?

Roosi ütles ...

Issand Jumal....mis Sa nüüd oled kokku kokanud!!!
Kui ilus....
Ma isegi ei julge mõelda kuidas see veel maitseb?!
Pildisaavutusi ma ei hakka üldse mainimagi...siin on ikka tegu juba parimaga mis üldse teha võib.Ja üleüldse...See sooritus on täiuslik!!!! Suvi... ma ütleks...
Aitäh teile...ja oleks vaja mõelda raamatu peale...!

Tuuli ütles ...

Merit - ega ma nüüd kindla peale lubada ei julge, aga minul on see vahukoore-kondenspiima baasil tehtud jäätis alati ilusti õnnestunud ja jäänud kreemja konsistentsiga. Paraku teistes külmkappides ei ole proovimud teha. Igaks juhuks võib alati mõned korrad külmumise ajal läbi mikserdada, selle tegevuse eesmärk ongi just jääkristallide lõhkumine. Kui julged, proovi järgi ja anna teada :)

Roosi - suur tänu! Eks see ajakirja retseptide tegemine ole selline omamoodi mõnus sundus - kokkad mingi teema põhjalikult läbi ja teed ühtlasi korralikult pildid ka. Pärast ainunlt ülesriputamise vaev. Tegemise juures avastad ise ka tõeliselt vahvaid uusi lemmikuid. Juulinumbrisse läheb näiteks tšillimoos ja see on meil nüüd uus lemmik. Porgandimarmelaad on ka superhea leid. Nii et uute retseptideni :)

Kritukas ütles ...

See oli võrratu! Just pühkisin suunurkasid ja lõpetasin retsepti ümber kribamise oma väiksesse köögi märkmikusse (tulevate põlvede ja mälulünkade pärast). Mõtlesin, et teen paar purgikest seda rabarberi moosi ette talveks sügavkülma,sest siis saab ka karmi külmaga soojas toas kevad-suvist jäätist limpsida:)

Tuuli ütles ...

Kritukas - see on tõepoolest mõnus kooslus ja eriti vahva on selle juures see võluv lihtsus. Klassikalist jäätist (munakollase ja eelneva kuumutamisega) tunnistan, liiga sageli ei viitsi teha. Selle koosluse puhul on kõige suurem vaev mustade nõude pesemine. Ja kummalisel kombel saab see kooslus alati palju rohkem punkte, kui mõni teine, olulselt rohkem vaeva nõudnud jäätiseline.
Hea, et meelde tuletasid, et praegu oleks juba täitsa õige aeg rabarberit sügavkülma panna. Talvisel ajal on rabarberi maitse täiesti hulluks ajav.

Juc ütles ...

Tuuli, kiidan aga takka, kondenspiimajäätis sobib rabarberiga suurepäraselt, tegin eelmisel suvel. Lisasin vist tegelikult ka sutsu inverit, mis sobis samuti hästi, aga rabarberimaitse oli ikka selle jäätise boss :)

Tuuli ütles ...

Juc - see rabarber ja kondenspiim on jah selline alati toimiv kooslus ning see jäätis on alati kõigilt, keda sellega võõrustanud olen, maksimumpunktid saanud. Ingver ja rabarber on muidugi ka alati imeline kooslus ja vahel hoian ennast jõuga tagasi, et mitte IGASSE rabarberitoitu ingverit toppida :)

i. ütles ...

Oo, Tuuli, sa päästsid mu päeva! Otsisin midagi magusat, mida homsel sünnipäeval külalistele pakkuda. Võtan plaani.
Räägi veidi lähemalt kas Peab vahepeal seda massi mingi mikseriga läbi laskma ja kui soovitad seda teha, siis kui läbikülmunult seda teha? Tundukse, et ta jäätub ära korralikult ega kujuta ette, kuidas see läbi surada kõik vahepeal (kardan just, et äkki siis tekib kristalle rohkem).

Tuuli ütles ...

i - selle jäätise võlu ongi selles, et ei pea ei vahustama ega segama. Kristallide teket aitab muidugi see vahepealne segamine küll vältida (lõhub juba tekkinud kristallid jälle laiali). Tegelikult võib teha ka nii, et rabarberimoosi baasretsepti järgi tehtud jäätisele peale sättida ehk siis teha ainult kondenspiimast ning vahukoorest jäätis ja serveerides rabarberikasmesse sättida. Igatpidi on mõnus :)
Soovin igal juhul õnnestunud jäätisetegu!

Anonüümne ütles ...

Kaua selline mõnus maius külmkapis säilib?

Tuuli ütles ...

Anonüümne, mõned nädalad kindlasti, tõenäoliselt ka veidi kauem. Liiga kaua hoides võib tekkida sama efekt nagu päris jäätisega, et osa rasva eraldub ja tekivad jääkristallid.

Kristi ütles ...

Oih, ei olnud plaanis anonüümsena postitus panna. Aga olen praegu suurel rabarberilainel ja kardan, et kodused ei jõua kõike seda kraami ära süüa, mis ma kokku vaaritan. Tänud vastuse eest!