19. juuni 2011

Oh-ma-ei-või-kui-hea grillitud kammkarp taipärases marinaadis

Ma pean tunnistama, et kammkarbi teemal ei ole ma sugugi objektiivne. Kohe üldse mitte. Ma oleksin tõenäoliselt valmis kasvõi Keskerakonda astuma kammkarpide eest. Või mida iganes. Tea, kas olen oma eelmises elus olnud kalur kusagil sooja ja liigirohke mere kaldal või lihtsalt ausaid meremehi meres kimbutav mingi alatu näkinärakas, aga minu kires mereandide vastu on midagi sellist, mis ei allu argipäevaloogikale ning tundub olevat geenidesse talletunud.
Lühidalt, mulle hullult maitsevad kammkarbid. Mida suuremad ja mahlasemad, seda uhkem.



Õnneks on juhul, kui hull kammkarbi isu jälle painama tuleb, muutunud lihtsamaks nende hankimine. Sadamaturul saab neljapäeviti väga värskeid kammkarpe koos karbiga, millest tark perenaine peale hoolikat pesu tekitab võitaldriku vm vajamineva looduslike vormidega aluse. Stockmann pakub samuti hirmkalli hinna eest kammkarpe, sügavkülma letis olen Prismas kammkarpe kohanud ja ise ostan neid kõige sagedamini kalatooteid pakkuvast hulgifirmast. Värske toode ja mõistlik hind on garanteeritud.

Kauneima pakendi võistluse paneks kammkarp kohe kinni

Ja kui sul on laual paras ports kergelt magusalt ja värske mere järgi lõhnavaid kammkarpe, tuleb neid mõnusa valmistuskäiguga vääristada.
Aasiapärase seesamiõliga, allpool pildil nähaoleva ja väga-väga maitsva kammkarbi ceviche retsepti leiad SIIT.


Teine, sarnase valmistuskäigu, kuid samas hoopis teistlaadsete maitsevarjunditega kammkarbi ceviche retsept olgu ka siinkohal ära toodud. Pärit on see Marco Pierre White'i raamatust "Marco made easy".
Esmalt määri taldrikule veidi laimimahla ja lükka see näppudega ühtlaselt laiali. Samamoodi tilguta taldrikule veidi oliiviõli ja lükka laiali. Siis laota ühtlase kihina hästi õhukuseks lõigatud kammkarbid. Kammkarpidele nirista peale paar supilusikatäit head oliiviõli ja vajuta see näppudega kergelt kammkarpide sisse. Samamoodi korda protseduuri laimimahlaga. Puista peale imeõhukesi ingveriribasid, pudista mõned värske koriandri lehed ja viimistle kogu õndsust näputäie hästi kvaliteetse meresoolaga. Voila! Milline delikaatne ja samas täiusliku harmooniaga taldrikutäis. Mina nüüd korraks minestan :)


Meie viimane kammkarbitegu oli selgelt aasiapärast mõjutustega, sest kõik kammkarbid ja muud mereannid, mida Vietnamis sõime, olid väga maitsvalt valmistatud. Väga sageli grillitakse kammkarpe koos karbiga s.t. lõigatakse karp kannalt lahti ning grillile läheb "pannina" kammkarbi maja üks pool. Grillimine sel moel võtab veidi rohkem aega, samas jääb kogu grillimise käigus eralduv mahl alles.
Meil olid ilma karbita ostetud kammkarbid, mida grillisime otse restil.

Valmistuskäik on hästi lihtne: marinaadi tuleb kokku segada ühe laimi mahl, 2 spl kalakastet, 4 spl oliiviõli, 1-2 hakitud küüslauguküünt, 1 punane peeneks hakitud tšillipipar, 1 spl mett või vahtrasiirupit ning lahke käega värsket hakitud koriandrit.
Siis kammkarbid umbes 15 minutiks marinaadi.


Siinkohal soovitaks küll, et marineerimisaeg võiks olla täpselt selline veerandtunnine. Marinaadis olev hape hakkab kammkarpe omalt poolt "küpsetama" ja see ei ole kindlasti eesmärgiks.
Samal ajal kui kammkarbid marineerivad, võid juba grilli sooja panna. Võta kammkarbid marinaadist ning grilli mõlemalt poolt üsna kiirelt (1-2 minutit sõltuvalt kammkarbi suurusest). Kammkarp peaks jääma mõnusalt vetruvaks nagu beebipõsk s.t. kindlasti oleks vale teda tuimaks ja kuivaks küpsetada. Nagu näha, ei jõua selle aja jooksul isegi korralikult tumedad grillirandid peale küpseda. Ühtlasi tasub arvestada sellega, et grillilt võttes küpsevad kõik kuuma saanud toidud veidike edasi ka enda sisekuumuse abil. Seega pigem vähem kui rohkem kehtib kammkarbi grillimise puhul (vähemalt minu jaoks).




Aseta kammkarbid taldrikule, kuumuta pannil kergelt ka ülejäänud marinaadi  (ära keeda) ning viska sinna sisse üks tükike võid. Lase võil sulada ning nüüd on sul olemas suurepärane kaste kammkarpide jaoks.
Naudi! Mina ei suutnud süües oma emotsioone talitseda ja ohkisin pea iga suutäie peale, KUI head on ikka ühed värsked kammkarbid. Mõned sõltuvused tunduvad olevat ravimatud :)

30 kommentaari:

Juc ütles ...

Oi milline vesistamapanev postitus. Minu meelest on kammkarp täielik suveroog - ilus ilm, külm vein ja kerge värske toit. Mul on ka muide just paar kammkarbiretsepti ülespanemist ootamas, lihtsad teised, kammkarbiga mu meelest polegi imet vaja teha. Mind väga häirivad meil Luxis poes müüdavad eelvalmistatud kammkarbid, kus pöidlasuurune tükike kammkarbiliha on uputatud hunnikusse paksu bechamel kastmesse ja kaetud veel paksu rasvase korra saiapuruga. Võeh! :)

Mari-Liis ütles ...

Neid Juci kirjeldatud asjandusi õnnestus meil Liina ja Piretiga Brüsselis maitsta:) Kergelt võõristust tekitav oli küll, karpidest hakkas lausa kahju. Aga ju see siis miski beneluxi komme:)
Tuuli, esmaspäeva hommikul selliste postituste ülesriputamine peaks olema seadusega keelatud. Niimoodi teisi vesistama ajama...:) Mõlemat ceviche'i olen saanud proovida ja võin kinnitada, et õhkamised ei lõppenud veel järgmisel päevalgi:)

Tuuli ütles ...

Nagu aru saan, olete samasugused õnnetud kammkarbisõltlased :) See kirjeldatud kammkarbi valmistoit on tõesti päris ehmatav. Sellest hullem annab olla ainult esmalt keedetud, siis aroomisoolaga maitsestatud ja mikrouunis soendatud kammkarp ohtra ketšupiga.
Mõtlesin just, et oleksin võinud postitusse lisada ühe mu lemmikvariandi ehk siis lihtsalt pannilt läbi soola-pipra-sidruniga maitsestada ja kastmeks peterselliõli. Nii hea puhas maitse!

Profa ütles ...

Jah, maal on tore olla, aga kammkarpi külapoest juba ei saa ..., veini peab ka linnast tooma.

Tuuli ütles ...

Profa - no küll jõuab jälle sügise tulles linnas olla, kammkarbiga maiustada ja head veini ka juua. Suvise maaelu vastu ei saa isegi kammkarp :) Pean muidugi tunnistama, et vahel käin lustimas maapoodide veiniriiulite ees. See valik on ikka raju! Uue maailma masstoodangu Chardonnay ja Cabernet Sauvignon on juba edasijõudnud poodide repertuaar :)))

Silja ütles ...

Sina, Tuuli, oled ikka täisti erakordne blogija - suudad peaaegu igapäevaselt mõne ahvatleva roaga üllatada! Sinu blogist leiab eriti huvitavaid ideid ja kõigist retseptidest kumab läbi Sinu tõeline entusiasm nii toidu, selle valmistamise kui ka blogimise suhtes! Ja see lahedate postituste sagedus on ikka hämmastav! Jääb üle taaskord vaimustunult õhata ... Respect!!!
Btw, ma jagan täielikult Sinu kammkarbivaimustust:)

Tuuli ütles ...

Silja - no selle peale ma nüüd küll punastan. Tänud heade sõnade eest, kuigi mulle endale tundub, et meil on nii palju väga-väga põnevaid eestikeelseid (toidu)blogisid sh. ka Sinu blogi, et raske on midagi tõeliselt põnevat omalt poolt pakkuda. Olen väga õnnelik, kui see vahel korda läheb. Head kaasblogijad ei lase sammalduda ja latt nihkub kogu aeg kõrgemale.
Rõõm kuulda, et oled ka kammkarbisõltlaste klubist. Ükspäev tuleks siis sõltlastega koos üks korralik dekadentlik kammkarbi ja champagne' õhtu teha ehk loom välja lasta :)))

tiguteek ütles ...

Tegelikult see kuninglik kammkarp ei käigi sooja kliimaga kaasas, vaid püütakse väga külmast Norra merest :)
Vahemere Saint Jacques pidi isegi mõnede asjatundajate arvates olema Norra kuningkarbi vaene sugulane- lihtsalt säälkandis kulinaaria paremini arenenud. Ja kusjuures minule on kammkarp novembri toit- siis saab teda julgelt süüa toorelt ja sekund panni näidata jne. meetodil. Suvine kammkarp kahjuks nõuabki töötlust ja Béchamel ei ole kindlasti ka õudsaim asi, mis kammkarbi gratineeringuks välja mõeldud. Meil õnnestus Liinaga kord Vigos saada kammkarpi mingi Toome salati või purgi -Rassolinik supi sarnase ollusega gratineeritult ja ka ei suutnud ära imestada, et kes arvab, et see hea on? Aga kohalikud sõid ja kiitsid.

Kristel

Silja ütles ...

Tuuli, ei ole üldse tänu väärt- ma tõesti siiralt imetlen, kuidas Sa suudad ülilühikese ajaga nii palju nii toredaid (aga samas lihtsaid ja maitsvaid) retsepte välja võluda! Kammkarpe olen mina valmis sööma iga päev ja iga kell, niiet kammkarbi-õhtu võiks küll plaani võtta ;-)

Tuuli ütles ...

Kristel - tõepoolest, tegelikult ma ju tean väga hästi, et kammkarp kõige värskemal kujul tuleb Norrast. Ja sellegipoolest paigutas minu alateadvus kammkarbi sooja mere või ookeani sisse. Ja ikkagi pean ohkama, et miks siin meie vetes seda kammkarpi ometi ei ole. Ei oleks kohe üldse midagi selle rahvusliku mereanni vastu. Mitte et räimel midagi viga oleks... :)
Silja - peaks äkki sihikule võtma Dominicis regulaarselt korraldatavad kammkarbiõhtusöögid ja blogarditega peale lendama. Seal pakutakse just täpselt neid Norrast korjatud ülivärskeid mõnusaid kammkarpe.

tiguteek ütles ...

Tigus me oleme igal aastal novembris-detsembris kammkarbi orgiaid teinud. Tellinud 50-60 kilo karpe, pannud uksele sildi reserveeritud ja kutsunud sõbrad... ja siis ise puhastanud, küpsetanud, söönud. Ja võin teile väita- saab isu täis. Viimane kord jäi üle- ei suutnud nii palju süüa!

Silja ütles ...

Tuuli, super-idee! Polegi ammu Dominicis käinud ja mõte sinna kammkarpe (eriti koos blogarditega) sööma minna kõlab ikka väga hästi:)
Huvitav, mitu kilo peaks kammkarpe enne ära sööma (per face), et isu täis saaks...?:)

Tuuli ütles ...

Jeerum, Kristel, selle kammkarbiorgia kirjeldamine niitis ikka täiega jalust. See kõlab peaaegu nagu episood: "peale seda võiks või surra".
Püstitaksin ka Silja küsimuse, et huvitav, mitmenda kilo pealt äratõukerefleks käivituks :)
Silja, ma kuulan maad, millal Dominicis jälle see kammkarp teemaks tuleb ja siis saab infot blogardite ringis levitada. Kuigi, tuleb hoiatada, seal saab ainult hamba verele, mitte isu täis :)))

tiguteek ütles ...

Kuna läks juba selle teema peale, siis võin teile vihjeks öelda, et seesama meesterahvas, kes Dominicile kammkarpe toob- temalt saabki tellida kammkarpe. Ja see on suhteliselt odav lõbu (võrreldes resto hindadega) Pluss on aga see, et nii palju karpe saab, et võib katsetada neid igatpidi küpsetada, kartmata ära rikkuda. Kuigi peab ütlema, et minu lemmik on kõige tavalisem toores- väikse laimimahla ja pisukese oliiviõliga.

Piret ütles ...

Oh, mis mõnusaks peoks kisub:) Mulle ka meeldib üle kõige toores kammkarp tsitruseliste mahlaga. Kerge küpsetamine pannil või grillil pole ka sugugi paha. Vat, aga see karbi-pooliku peal grillimine mul väga ei õnnestunud. Kipub seal mõtetult keema ja tulemus veidi nukker, kahju karbist kohe:( Toores on ikka parim, võib süüa minestamiseni:)

Liina ütles ...

Kuulge sõbrad, pidage hoogu! Mul ei ole vähimatki Dominici vastu, aga ma hindan alati hinna ja kvaliteedi suhet. Selle raha eest, mille eest peab sukad jalga panema ja suu värvima, 200% juurdehindlusega šampanjat ja veel suurema juurdehindlusega kammkarpe sööma Dominicis, saaksime ükskõik kelle koduõuel teha meeletu orgia, kus vahuveinikorkidega kammkarbipoolikutesse täpsust lasta ja kammkarbimarjaga kasse toita. Ja ilma igasuguste sukkade ja suuvärvimiseta :-D
Või ku kõrvale jätta hinna-teema, siis kamoon, me suudaks igaüks genereerida kolm erinevat kammkarbi menetlusviisi ja panna lauale seega nii umbes kolmkümmend erinevat rooga. Nagu Kristel juba mainis, mina võtaks enda peale Toome salatiga gratineeritud karbid :-P

Liina ütles ...

Ahjah, ma tahtsin veel öelda, et seesama mees, ongi sama, kes meile neljapäeviti karpi tarnib.

Tuuli ütles ...

Teame-teame seda kammkarbimeest, nägin teda isegi Türi grillfestil ja loomulikult lasin endale kammkarpi grillida :)
Aga tegelikult on Liinal tuline õigus ja ühe kammkarbiteemalise õhtu võiks ette võtta küll ja ilma suuvärvimise ning pitssukata. Ehh, tegelikult oleks tõesti lahe, kui sissepääsupiletiks oleks vähemalt 1 retsept, kuidas kammkarpi valmistada. Abivahendiks grillahi. Wow! Mulle hakkab see idee järjest rohkem meeldima :D

Silja ütles ...

mulle ka see idee meeldib!:) kusjuures Liina ennetas mind mõne tunniga, sest pärast Kristeli kommentaare hakkasin ka ise mõtlema, et peaks hoopis ühe kammkarbi-grilli/aiapeo korraldama ja plaanisin sellest Tuulile kirjutada, kui arvuti taha saan, aga õnneks on juba plaan vahepeal paika loksunud:) olen muidugi valmis iga kell ka Dominic'i külastama, aga kui on valida, mõne kammkarbi ja hunniku kammkarpide vahel, siis ma otseloomulikult eelistan viimast varianti:)

Juc ütles ...

kui vähekenegi aeg sobib, siis kammkarbipeole olen iga kell käpp tulemas! :)

Liina ütles ...

Ma kardan, et kogu selle ideederohkuse juures tuleb neil vähestel meist, kes igapäevaselt tööl käima peavad, lahkumisavaldus lauale panna. Paistab, et me suudaks 3xnädalas midagi välja mõelda :-P

Tuuli ütles ...

Nüüd siis ainult koht ja aeg veel paika panna :)
Liina, ma küll juba ammu kurdan, et mu hobi on hakanud kõvasti muud elu segama :) Kui veel täiskohaga töö lisaks tuleks... siis kohe ei oskakski ennast jagada või kui et ainult nii, et hobi olekski töö. Siis oleks kohe päris tore!

tiguteek ütles ...

Kui te jõuate ennast kokku ajada enne oktoobrit, siis minust asja ei saa. Aga spetsiaalselt Liinale mõeldes tellin Vigos endale kammkarbi Toome salatiga :)


Kristel

Tuuli ütles ...

Kristel - halasta kammkarpidele ja palu Vigos salat eraldi tuua :))) Aga minupärast ei ole vahet, kas kammkarp suves, sügises või talves. Juc on meil vist ainult suvine nähtus või kuidas? Äkki satub meie kosmopoliit sügise poole ka siiakanti. See oleks hea põhjus kammkarbiteemale keskenduda.

kammkarbimees ütles ...

Südantsoojendav arutelu kammkarbi teemadel. Põnev oleks nüüd teada kas kammkarbi pidu ka toimus või jäi see mingil põhjusel pidamata. Omalt poolt võiks teile regulaarselt pakkuda elusaid ja värskeid kammkarpe just Norra külmadest vetest. Ja loomulikult ka kõiki teisi Norra mereande. Mina ja minu firma tegeleb nii kammkarpide korjamisega Norras kui ka värskete mereandide regulaarse toomisega Eestisse. Meie kaupa on võimalik nii ette-tellida kui ka osta valitud kauplustest.

Tuuli ütles ...

Kammkarbimees - tuleb tunnistada, et seni ongi see kammkarbiorgia vaid õhkamiseks jäänud. Mis ei tähenda, et viga ei tohiks parandada. Kui mätas jälle rohelisem ja grillid taas kuumaks aetud, siis võiks ühe hedonistliku õhtupooliku ohtra kammkarbi seltsis ette võtta küll. Tuleb võimalikud osalejad ja siin arutelus sõnavõtjad jälle ärevaks lihtsalt ajada :)

Silja ütles ...

no minuga ei ole Sul, Tuuli, enam vaja vaeva näha - ma muutusin juba sellest Kammkarbimehe jutust ärevaks :D

Tuuli ütles ...

Silja - ei ole nüüd midagi, moodustame koos initsiatiivgrupi ja viime selle ürituse seekord võiduka lõpuni :)

kammkarbimees ütles ...

teatan, et super värsked kammkarbid otse Norrast saabuvad Tallinna sellel laupäeval, 31.märts. Kellel huvi siis teatage meilile: mereannid@gmail.com või SMS numbrile 5013406. Kui vaja siis toome kauba koju kätte........

Tuuli ütles ...

Kammkarbimees - tänud olulise info edastamise eest! Jagasin seda oma sõprade-tuttavate seas rõõmsalt edasi.
Ise paraku sellest saadetisest osa ei õnnestu saada, kuna olen lihtsalt kodust eemal mõned päevad.