6. juuni 2011

Mulgi kuues dolma ehk mustsõstraleht on uus tegija

Olgu koheselt ära mainitud, et algne idee mängida mustsõstralehega pärineb ajakirjast "Ruoka ja Viini" ning sealt edasi meie kodumaisest toiduajakirjast "Oma Maitse".
Kogu loo mõte on selles, et meie armas mustsõstraleht, mida me kurkidele maitseks lisame, annab märkimisäärselt laiemaid võimalusi kasutamiseks. Sööme selle lehe hoopis ära! Maitse on ju mõnusalt mustsõstralehene ehk mõrkjas ja vürtsikas üheaegselt. Lisaks sellele tuli mul taaskord peopesaga otsaesisele laksata - mustsõstralehe kuju on ju pea identne viinamarjalehega ning soovi korral saab sinna lehe sisse igasugu väärt kraami keerata. Miks ma seda seni veel ise taibanud ei olnud!



Nii see idee materialiseeruski ning esimesed katsetused ei tekitanud pettumust.
Mustsõstralehti võib aastaringselt kasutada - suvel korjad põõsa otsast ning leotad ööpäeva kerges soolvees. Talvisel ajal saab ära kasutada aga kurgimarinaadi sees olevad mustsõstralehed.
Mustsõstralehe sisse keerasin eelnevalt mõne tunni jooksul tüümiani-peterselli-küüslaugu-oliiviõli marinaadis olnud halloumi juustu (see on spetsiaalne küpsetamiseks mõeldud juust, mis pruunistub, kuid ei sula laiali). Sobima peaks ka brõnza ja suluguni juust.
Mustsõstralehtedega toimisin nii, et panin nad ööpäevaks soolvette (umbes merevee soolasusega), lisasin sinna vette veidi ka sidrunimahla (see on soovituslik) siis kuivatasin ja kasutasin sarnaselt viinamarjalehtedega.
Lühidalt siis retsept selline, et ürtidega ja küüslauguga marineeritud juust tuleks keerata mustsõstralehe sisse ning saadud pakikest kas grillida (krõbedama tulemuse saavutamiseks võib "pakikesi" eelnevalt õliga pintseldada), või siis friteerida kuumas õlis, et ümbritsev leht krõbedaks muutuks.



Katsetamise käigus täitsin mustsõstralehe ka tavapärase dolma täidisega ja valmistasin dolmadega samal moel. Tulemus oli hästi mõnus ja siiski hoopis teistmoodi maitsenüansiga, kui viinamarjalehti kasutades.

7 kommentaari:

Liina ütles ...

Jaa, mul oli see retsept ka juba eelmisest aastast ootel. Kas Ruoka ja Viinis mitte ka kala mustsõstralehesse kääritud pole? Igatahes hää meeldetuletus meie endi "viinamarjalehtede" teemal.

Tuuli ütles ...

See minu inspiratsiooniallikas oli sellekevadises ajakirjas, kus Sami Tallberg jagas oma retsepte.
Kala on absoluutselt suurepärane mõte! Vaatasin täna himura näoga ka mustsõstrapõõsa all olevaid rabarbereid, nende lehtedesse annaks ka üht koma teist keerata (süüa vist ei soovitata, aga mõnusa lisanüansi võib toidule üks rabarberileht anda küll).

Liina ütles ...

Just, oli jah sel kevadel Tallbergi juust ja eelmisel või lausa üleeelmisel suvel ahvenafilee mustsõstralehe sees.

Juc ütles ...

Vaat selle asja teen kindlasti suvel ära. Mis juust see selline krudisev oli... lapi juust vist. Ei tea, kas see ka sobida võiks! Ma olen täiesti grillitud juustude haige ja mustsõstrakate annaks ainult hoogu juurde. Mul on juba pikemat aega kuskil ootel üks viinamarjalehtedes sisse keeratud kalaroog, aga mustsõstralehega oleks tõesti huvitavamgi. Kuigi aias on mõlemad olemas!

Tuuli ütles ...

Juc - see Lapi juust sobiks kindlasti ka väga hästi. Ise olen teinud (küll viinamarjalehtedega) ja eelnevalt marineeritud kitsejuustu ja see oli ka väääga hea. Nii et mänguruumi jagub ja saame kõik hullata mustsõstralehe teemal :)

karimakene ütles ...

päris lahe möte.Rabarberi lehti vöib kyll syya.neist saab suppi ka keeta,nagu oblikasupp aga rabarberi lehti kasutada.Noored lehed on selleks ideaalsed vanadel on natuke teine maitse ja need rootsud vöi kuidas neid nimetatakse on kövad.

Tuuli ütles ...

Karimakene - mu rabarberilehtedega on kaksipidised tunded. Sinna sisse keeratuna tahaksin küll toidu valmistamist proovida. Aga mingid allikad väidavad, et rabarberilehes endas on siiski liiga suurel hulgal oblikhapet, nii et väga tema söömist ei soovitata. Või kui, siis ainult kõige varasemaid lehti kevade alguses.