26. mai 2011

Ümbert maja umbrohutoidud - oblikapesto, umbrohusalat, nõgesesupp ja oblikased oad

Saabunud on vaimustav aed. Toiduideede jaoks piisab sellest, kui aias väike tiir teha ja vitamiinidest pakatavad erkrohelise alatooniga road on olemas. Rääkimata sellest, et üks korralik värske kraam maitseb võrratult paremini, kui mistahes konserveeritud, säilitatud, sügavkülmutatud või hoidistatud toit.
Nurmenuku-, võilille ja nõgeselehtedele on hetkel juba üsna viimane piir, aga tahtmise korral leiab veel väikeseid noori võsusid. Õnneks on kasvuhoonest asemele tulemas oma värsked salatid, rukola jagab lahkelt oma lehti juba teist nädalat  ja oblikas on aasadel laiutamas. Seega, sätime end jätkuvalt umbrohulainele ning laseme murueidel meie menüüs kaasa rääkida.


Oblikapesto
Hapuka alatooniga oblikas on taaskord üks tänuväärne taim, mis sobib imehästi pestosse. Raske on  tegelikult leida kevadist taime, millest pestot teha ei annaks. Pigem on põnev katsetada, kuidas mingi taim talle omaste nüanssidega pestosid rikastab. Oblikapesto on parajalt hapukas, kuid soolakas juust ja teravust lisav küüslauk aitavad moodustada ühel mõnusal maitsebuketil.
Oblikapesto ainete vahekordade puhul võid küll üsna loominguliselt katsetada ja täpselt oma maitsele sobiva pesto valmistada. Igaks juhuks annan siiski mingid umbkaudsed indikatsioonid, millest võib esimest korda pestot valmistades lähtuda.


Vaja läheb:
100 gr oblikaid (rootsud eemaldatud)
50 ml oliivi- või muud õli
näpuotsaga soola
50 gr pecorino- või parmesani juustu
2 küüslauguküünt
peotäis röstitud päevalilleseemneid (neid võid ise kiirelt kuival pannil röstida) või ka piinia- vm pähkleid
soovi korral veidi värsket peterselli
maitse järgi soola
Purusta kõik koostisained köögikombainis või purustajas. Väike tähelepanek: küüslaugupressis või ka purustajas purustatud küüslauk muudab toidu kergelt mõrkjaks-teravaks. Seetõttu võib küüslaugu lihtsalt noaotsaga lamedaks suruda ja siis peeneks hakkida. Pesto paksust ja soolasust timmi veel üle maitstes täpselt oma soovide järgi parajaks.


Maitseb hästi koduse rukkileivaga ning sobib maitsestama erinevaid toite (näiteks kalale ja sea- ning kanalihale sobib hapukas pesto imehästi).
Kes aga soovib oblikast suppi keeta, siis OBLIKASUPI retsepti leiad SIIT.

Oad oblikaga
Hästi kiirelt valmiv ning väga mõnus toit nii omaette toidukorraks kui ka praevkõrvaseks. Maitseb ühtmoodi hästi nii soojalt kui külmalt.
Pannil koos küüslauguga läbikuumutatud oblikad kaotavad küll oma kepsaka erkrohelise värvuse, kuid meeldiv hapukas maitse jääb alles ning vaatamata toidu mitte kõige särtsakamale välimusele on tulemus siiski järeleproovimist väärt.
Vaja läheb:
100 gr oblikaid, rootsud eemaldatud
2 küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
1 väike purk valgeid ubasid (sobivad ka kikerherned või punased oad)
oliiviõli, soola ja pipart
parmesani juustu



Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli, lisa sinna hakitud küüslauk ning oblikalehed. Inglise keeles on selle tegevuse tulemuse nimi "wilted sorrel". Nii olen ka mina hakanud parema väljendi puudumisel spinati, oblika jm pannil läbikuumutamist nimetama viltimiseks. Selle tulemusena kahaneb vilditava rohelise mass märkimisväärselt ning tulemuseks on kreemiselt pehme olemisega roheline lehemass. Sinna massile lisa maitse järgi soola ja pipart ning soovi korral ka riivitud parmesani. Juust muudab lõpptulemuse maitse hästi meeldivalt kreemiseks. Sega sisse nõrutatud oad ning serveeri kas soojalt või ka jahtunult.

Umbrohusalat uputatud vutimuna, röstleiva, parmesani ja vürtsikiluga
Üks selline mõnus salat, mille puhul võib lasta fantaasial ja hetkemeeleoludel oma maitseid juhtida. Kergelt ahjus soojaks röstitud koduleiva krutoonid, vutimuna ja vürtsikilu annavad kogu taldrikutäiele sedavõrd mõnusa kooskõla, et olen sarnase salati võrku juba mitmeks nädalaks jäänud. No lihtsalt ei saa isu täis.





Vaja läheb:
ohtralt umbrohtu ja salatit (minul moodustasid salatipõhja noored nõgeselehed, noored nurmenukulehed ja -õied, veidi rukolat, jääsalatit)
peotäis ahjus oliiviõliga röstitud kodusest rukkileivast valmistatud krutoone
koorega või kooreta keedetud vutimunasid, soovitavalt vedela kollasega
parmesanilaaste
vürtsikilu
kirsstomateid, rediseviile, värske kurgi viile vm meelepärast
soovi korral ka keedetud kartuli viile (sobituvad väga hästi siia maitsebuketti)
Kaste sega valmis oliiviõlist, sidrunimahlast või veiniäädikast, meest, Dijoni sinepist, soolast. Soovi korral võid lisada kastmesse ka hakitud küüslauku. Lähtu komponentide vahekorra puhul täiesti oma maitsest
Laota salatipõhja rohelised komponendid taldrikule või kaussi ning lisa kõik ülejäänud salati koostisained. Kaste kalla peale vahetult enne söömist. Vajadusel viimistle veel soola ja väskelt jahvatatud pipraga.

Nõgeseseupp
Nõgesesuppi valmistas minu ema igal kevadel. See oli selline kevadine rituaal, ilma milleta ei saanud ühelgi aastal. Olen proovinud ka mina nüüd seda tradtisiooni alles hoida ja tuleb tunnistada, et see ei ole keeruline. Nõgesesupp on väga maitsev supp, lisaks sellele puhastab nõges verd ja on üldse vereloome turgutamiseks asendamatu. Valmistuskäik on samas piinlikult lihtne, nii et sobib hästi ka argiõhtu toiduks, kui toiduvalmistamise peale liiga pikki tunde aega võimalik kulutada ei ole.




Vaja läheb:
korralik punt nõgeseid, mida väiksemad, seda parem. Kuuma veega üle kallatult ning peenemaks hakitult
kanapuljongit (soovitavalt isekeedetud või puljongifondist valmistatud)
kanamuna (kas keedetud või pošeeritud
soola ja pipart
soovi korral ka kartulit.
Kalla nõgesed keeva veega üle. Haki vajadusel nõgeselehed peenemaks. Kuumuta potis puljong, lisa sinna nõgeselehed ja kuumuta korra läbi. Serveerides lisa muna. Keedetud muna võid ka peeneks hakkida. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral keeda puljongis kartulikuubikuid, siis saad veidi toekama supi.

Veidi teistmoodi NÕGESESUPI retsepti leiad SIIT ja kui nõgeseid veel kipub üle jääma, siis võib teha ühe maitsva NÕGESEPIRUKA.

9 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

mulle tundub, et olen täpselt sama kausikest, milles pesto, näinud hiljaaegu ühes L-Eesti talurestoranis. Pistsid selle ka lisaks bordo spinatile kotti, jah! :D
Aga mul on olnud õnn Tuuli oblikapestot maitsta ja see on tõesti mõnus: kergelt hapukas, täitsa oblikamaitsega ja rukkileiva peal super!

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - näed nüüd, vahele jäin! Ma toppisin, jah, parimate palade nõud Tammuris käekotti, et pärast hea kodus rahulikult taldrikuid üle limpsida :)))

Piret ütles ...

Umbrohu aeg on hullult lahe, poekotid jäävad kergemad:))

Kristel ütles ...

Tuuli, sa oled ikka väga kokkuhoidlik, ühtegi umbrohtu ära ei viska, vaid söödad perele ja külalistele :) Tegelikult on tore, et meil kasvab nii palju häid söödavaid umbrohte. Ainult naadiga ma ei harju, mulle hakkab naadi lõhn vastu. Olen kuidagi karulaugu võrku sattunud ja ei suuda päevagi ilma olla. Avastasin, et minu karulaugud on siiski kasvama läinud ja kui nii edasi, siis järgmisel aastal on mul endal päris arvestatav saak tulemas. Karulaugupesto on võrratu ja ma usun, et oblika oma ka. Peab vist ära proovima!

Tuuli ütles ...

Kristel - õnneks mul sõbrad ja külalised leebe loomuga, ei ole umbrohuga kiusamise pärast veel väga kurjaks saanud :)
Tead, selle naadiga tuleb täitsa ära katsetada. Pean tunnistama, et naadi lõhn tundub mulle ka kõike muud kui meeldiv. Selline pealetükkivalt mõru-rohune. Samas, kui panin koos sinihallitusjuustuga pirukatäidiseks, imestasin ka ise, kui mõnus tulemus maitsena jäi. Nii et tasub katsetada. Ja oblikapesto on ka mõnus. Tõin täna turult veel suured pundid karulauku, et karulaugupestot sügavkülma suruda. Hullult hea asi!

Kristel ütles ...

Mul oli oblikasupp lapsepõlve lemmik. Seega peaks mulle ka oblikapesto meeldima. Karulauk on hullem kui narkootikum :):) Tegin täna karulaugupesto ja seemnetega(röstitud kõrvitsa-seedri-päevalilleseemned) pastat, natuke pruuniks praetud peekonit ka ja serveerisin parmesaniga ja väikese rukolaga. Lihtne ja väga maitsev! Ilmselt pean ka nüüd uue karulaugu laari järgi minema ja sügavkülm on hea mõte. Aitäh!
Võilillemesi on küll hea! Aga võilillejuurika kohv päris jube. Mercedes Merimaa oma raamatu(Minu tee taimede väeni) esitlusel pakkus. Tegelikult igasugu söödavad taimed ja umbrohud on toredad. Kressi ja saialille kasvatan ma ka eelkõige sellepärast, et oleks salatisse ja tordi peale panna...

Anonüümne ütles ...

Meie tegime nädalavahetusel nõgesesuppi. Keetsin loomaliha puljongi, kartulit ja porgandit lisasime ka. Peenestatud lihatükid panime ka sisse. Nii hea supp sai. Isegi 2 aastane poiss sõi tublisti.

Tuuli ütles ...

Kristel - pasta karulaugupestoga on kindlasti ülimaitsev. Gnocchid on samuti tõelised pestosõbrad ja minu üks lemmikuid on rukola-kitsejuustu pestokastmes gnocchid.

Anonüümne - mina naudin ka veel seda, et kaheaastasel puuduvad igasugused lollid eelarvamused toidu suhtes ning tema jaoks on oblikas ja kitsejuust veel igati normaalsed toiduained :) Kindlasti oli selline tugevam nõgesesupp ka väga mõnus ja kui veel mõelda, kui kasulik see on, siis on selline toidulaud ju tõeline väärtus!

Siiri ütles ...

Ammu oli tahtmine proovida nõgesest midagi teha. Täna sai see siis teoks supi näol ja oli väga maitsev. Tegin sama retsepti järgi, väheke lisasin tšillit ja kõik sööjad küsisid juurde.
Paar päeva tagasi proovisin ka naadi-karulaugupirukat. Kuna kasutasin silikoonvormi, oleks pidanud põhja natuke kauem küpsetama, aga eks siis järgmine kord õpin vigadest. Maitsev oli seegi. Kuna aed karulauku täis, pean kindlasti veel kordama.