18. mai 2011

Taas rabarberikook - seekord beseekihi all ja kondenspiimaselt kreemise vahekihiga

Rabarberihooaeg on täies hoos ja nüüd saan hakkama juba naabrinaise ja turu abita. Maja taga on rabarberivarred päris pirakaks sirgunud ja ühe koogi jaoks võetud rabarberikogus ei vähenda kogupuhmast märkimisväärselt. Jeeee! Ma armastan seda kevade esimest vilja, mis oma tulihapuka olemusega meid talvetardumusest välja ehmatab. Muide, kas teadsite, et rabarberi tõi Euroopasse Marco Polo ja seda esmalt ravimina. 18. sajandiks oldi ka siinmail aru saadud, et lisaks ravimile on tegemist ka suurepärase toiduainega. Tänud Marcole selle kingituse eest!


See suurepärane kook sai alguse kahe juhuse kokkulangemise tõttu - esmalt ahvatles Juc oma kirgliku "kõige-kõigem-rabarberikook" postitusega ja teisalt vedeles külmkapis eelmise õhtu külalistest (kellele valmistasime oma hetke leivanumbrit ehk Vietnami kohvi) järele jäänud avatud poolik kondenspiimapurk. Ja, nagu nimetatud, maja taga rabarberipuhmas. Nende soodsate asjaolude kokkulangemisest piisas, et üks ülimõnus kook sünniks. Retsepti ümberkujundades lähtusin veel sellest, et kõik munakollased-valged saaksid ära kasutatud. Tea, kas olen ainuke loll, aga alati olen hädas, kui retseptist jääb järele mingi kogus munavalget või -kollast ja järgmise päeva menüü on tugevalt nende jääkide ärakasutamise poole kaldu. Äraviskamine ei tule kõne allagi.


Põhja jaoks läheb vaja:
200 gr jahu
120 gr külma võid
1 dl suhkrut
1 munakollane
1/2 tl soola
1 sl jääkülma vett
Sega sool, suhkur ja jahu. Lisa külm või ja haki kas suure noaga või ka näiteks juustunoa (vm suure lõikepinnaga labidataolise tööriista) abil läbi, kuni tekib purutaoline mass. Aitab ka lõiketeradega köögikombain. Sega munakollane külma veega kergelt vahule. Vala munasegu jahusse ja sega kiirelt läbi, et tekiks tainas. Suru tainas palliks, pane kilesse ja külmkappi, kus ta peaks vähemalt 30 minutiks kuni tunniks jääma.
Võta tainas külmast, suru vormi põhjale ja külgedele ning küpseta 200 kraadi juures ca 7-10 minutit, kuni taina pind on kuivaks tõmbunud. Alanda täidise küpsetamise jaoks kuumus 180 kraadile.

Täidise jaoks läheb vaja:
500 gr rabarberit
200-250 ml magusat kondenspiima
3 munakollast
Vispelda munakollased kondenspiimaga segamini, lisa tükeldatud rabarber (Pille õpetuse järgi olen ka mina loobunud rabarberi koorimisest) ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda.

Beseekatte jaoks läheb vaja:
4 munavalget
1,5 dl suhkrut
sidrunimahla (soovi korral)
Vahusta munavalged sidrunimahlaga. Lisa lõpupoole osade kaupa ka suhkur. Vahusta kuni tugeva teravatipulise vahu tekkimiseni. Laota munavalgekiht rabarberikihile ning küpseta 180 kraadi juures, kuni vahu tipud on kergelt pruunikad (7-10 minutit).


Lisaboonuseks saad veel koogile pisarapärlid. Ja see kook on tõesti mõnus!

18 kommentaari:

Voisula ütles ...

Väga uhke kook!

Juc ütles ...

Oi kui ilus. Ja aina paremaks ja magusamaks läheb - kondenspiimaga! Tore, et hästi maitses. Mul on ka see munaülejääkide teema alati päevakorral ja pean piinlikkusega tunnistama, et vahel ma siiski ei suudagi midagi tarka välja mõelda ja nii nad ära visatud saavadki :(

Pille ütles ...

Väga kaunis ja roosaträpsuline :) Teretulemast rabarbri mittekoorijate klubisse, Tuuli ;)

Tuuli ütles ...

Pille - suur tänu klubikutse eest! :)
Peale esimesi kogemusi võtab tõepoolest nõutuks see püüdlik rabarberi koorimine, mis millegipärast nii levinud on.

Maarja ütles ...

Kohandasin eile su retsepti külmkapile vastavaks, ja no tuli kook...häääää on.

Tuuli ütles ...

Maarja - on jah üks mõnus kook. Pere tungival nõudmisel on läinud juba kordamisele ka :)

Mari-Liis ütles ...

tegin ka, väikeste muudatustega ja ahjuplaadil. Jube hea!

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - selles rabarber-kondenspiima koosluses on mingi võlu jah, pane neid siis kokku mis viisil iganes. Kahtlustan, et sul on sama kooslusega ka vist üsna soe suhe (sinu koogiretseptide põhjal tuletades) :)

Anonüümne ütles ...

Tehtud! Kallile mehele kaugelt maalt kojusaabumise puhul ja perele pühapäeva õhtuks. Maitses hää, nõuti lisa, kiideti ja limpsiti lusikaid. Seega - suurepärane suvine kook. Tänud taaskord hea retsepti eest!
Terv.Katrin

Tuuli ütles ...

Katrin - no mul on ainult hea meel, kui minu koogid teie pühapäevaseid ja pereisa kojutulekujoovastuse õhtuid suudavad magusamaks muuta! Aga see on tõesti üks hästi mõnus kooslus ja suvel võib rabarberi asemel erinevaid marju ja proovida. Mustikate, vaarikate, murelite või ka mustsõstardega võib sama kook samuti väga mõnus olla.

Anonüümne ütles ...

Väga huvitav kook. Midagi tundub mulle aga põhjaga korrast ära. Ootasin ja ootasin ja ei see põhi valmis saanud, lõpuks hakkasin uurima: sellise koguse või puhul tuleks jahu võtta kõvasti rohkem. vaatasin samalaadsetest retseptidest järgi ca 3 dl ehk siis 300 g. muidu 5+ kook!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - tänud tähelepanu juhtimast, nüüd kargas endale ka kohe silma, et tasakaal veidike ehk paigast ära. Kusjuures ise kasutan siis kui retsepti ei viitsi kasutada alati 2 osa võid ja 3 osa jahu + muud ained valemit. Siin veel lisaks ju munakollane ja vesi, mis ka vedeldavad.
Ma võib-olla päris 300 g peale jahukogust ei tõstaks (kusjuures jahu puhul on 1 dl ca 60 g mitte üks ühele) , aga 200 g peaks ära kuluma küll. Ida Savi kuldlõigete järgi on 150 g jahu jaoks vaja 100 g võid ja 50 g suhkrut + 1 munakollane. Tõenäoliselt olen osade ainete koguse kohandanud ja osad ained mitte. Kohendan kohe õigeks ja veelkord tänud.

Anonüümne ütles ...

Kui suurt vormi Sa kasutasid?
Väga tihti jäetakse retseptis mainimata, kui suurt vormi kasutati, kuid paraku on sel väikesel faktil päris suur osa selles, kuidas kook lõpuks välja näeb ja kas see üldse õnnestub..
Olen viimasel ajal mitu korda pidanud tulemuses pettuma, sest selgus, et vorm oli liiga suur/väike..

Tuuli ütles ...

Anonüümne, selle koguse jaoks peaks olema kõige parem suurus 26 cm läbimõõduga. Proovin edaspidi oma postitustes selle ka juurde märkida :)

Krissu ütles ...

Tuuli, kas sa oskad soovitada, mis koguseid tuleks kasutada, kui teha sama kooki ahjuplaadil?

Tuuli ütles ...

Krissu, ahjuplaadi jaoks peaks võtma miinimum kahekordse koguse. Sellega peaks välja tulema. Või kui tahta paksemat varianti, siis 2,5-kordse koguse.

Krissu ütles ...

Kook tuli väga-väga hea, pere kiitis, töökaaslased kiitsid ja sõbrad kiitsid :) Aitäh!

Tuuli ütles ...

Väga vahva, Krissu, et kook meeldis :) Kas tegid ahjuplaadil ja millise koguse siis lõpuks arvestasid?