29. aprill 2011

Maasikatega Pavlova, kuhu peidetud rabarberi-ingveri vahekiht ja tume śokolaad

Selle Pavlova nimi võiks olla ka teravamaks tuunitud Pavlova.
Miks ma klassikat tuunima hakkasin?
Põhjus on lihtne: nimelt tekitas minu elu esimene Pavlova mulle korraliku pettumuse. Tegemist oli hästi klassikalise variandiga - beseepõhi, vahukoor ja maasikad - ja see kõik kokku maitses läägelt ja minu maitsele üsna mõttetult. Mul nimelt mingi geneetiline defekt, et magusat väga ei armasta ja kui üldse magusat söön, siis peab olema parajalt haput ja/või mõru maitset magusale õigustuseks. Sellele elu esimesel Pavloval polnud ei üht ega teist. Oli üsna lääge ja suurem osa magusroast minust sinna taldrikule jäigi.
Teemat veidi arendama hakates olen leidnud variante, kuidas Pavlovale veidi teravust lisada. Kõnealusele Pavlovale tuli tavapärastele komponentidele lisaks veel rabarber ja ingver (taevalik kooslus, üks minu lemmikuid) ning tume mõru śokolaad. Kokku sai ülimõnus õhuline kevadine kook, mis sai üsna kiirelt laualt otsa. Ja ingverise rabarberikreemiga, mille alla peidetud veel tume śokolaad, sai ka magus ja vahune pealispind korralikut särtsu juurde.
Ahjaa, maasikaid ostes tasub küsida Kreeka maasikaid. Need maitsevad nagu päris maasikad ehk siis tunduvalt magusamalt, kui valdavalt saadaolevad Hispaania marjad.



Pavlova põhja tegemiseks kasutan Nami-Nami retsepti väikeste muudatustega. Tegin poole kogusest ja jätkus viieliikmelisele perele ning jagus ka lisatükkideks neile, kel ühest tükiks väheks jäi.


Vaja läheb:
4 L suurusega muna valget
näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 spl tärklist
1 tl valge veini äädikat
Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga koos tugevaks vahuks. Lisa vahustatud munavalgetele jaokaupa suhkur. Lisa vahule veel vaniljesuhkur, tärklis ja veiniäädikas ning sega ettevaatlikult läbi. Laota munavaht õliga määritud küpsetuspaberile ümmarguse kuhjana ning vormi keskele süvend. Alanda ahju kuumus 110 kraadini ning aseta Pavlova ahju. Küpseta vähemalt 1,5 tundi, minul kulus isegi rohkem. Valmis Pavlova peaks olema pealt krõbedaks ja kuivaks muutunud. Keera ahju kuumus maha ning lase paokil uksega ahjus maha jahtuda.
Sulata veevannis ca 50 gr tumedat śokolaadi. Mida mõrum ja suurema kakaosisaldusega, seda parem. Śokolaadisel vahekihil on lisaks mõnusale maitsele ka erinevaid täidiseid omavahel blokeeriv omadus - täidisega vettiks Pavlova üsna kiiresti läbi, śokolaad aitab moodustada vahekihti, mis aitab beseel oma krõbedust kauem säilitada. Aitäh, Kristel, kasuliku nipi eest. Laota sulanud śokolaad beseekihi keskele süvendisse.


Koori ja haki ca 200 gr rabarbereid, riivi sisse paar lusikatäit värsket ingverit ning keeda 1 dl suhkruga, kuni rabarber on pehme ning mahl veidi vähemaks haudunud. Sega rabarberimoos 100 gr toorjuustuga ning pane külmkappi jahtuma. Jahtunud toorjuustusegu laota hangunud śokolaadikihi peale.


Vahusta 200 ml vahukoort 0,5 dl suhkru ja 1 tl vaniljesuhkruga üsna tugevaks vahuks. Kata vahukoorega raberberi-toorjuustukiht. Vahukoore peale laota ohtralt maasikaid. Kaunista melissilehtedega.


Naudi hõrkudel hetkede. Veinisõbra veinisoovitus: siia sobib kenasti kõrvale vahuvein ning rohke happega vähemagus dessertvein, nagu Beerenauslese või Picolit Itaaliast. Hetkel soovitan suviselt kerget vahuveini Canella Spumante Rose Pinot Noir marjast.

Miks ka mitte eelseisval emadepäeval pakkuda maasika-rabarberi Pavlovat koos mõnusa piduliku joogiga kõikidele armsatele emadele.

9 kommentaari:

Keili ütles ...

Olen minagi selle blogi, st Tuuli, Sinu siinsete tegemiste suur fänn :) Kõik seni ettevõetu on suurepärase vastuvõtu omaks saanud ning ikka ja jälle tulen siit uusi ja huvitavaid retsepte otsima. Lisaks veel kaunid fotod...

Selle Pavlova võtan kindlasti emadepäeval ette ja just seetõttu, et ka mina ei ole suutnud kunagi klassikalist varianti lõpuni süüa... Tunnen juba ette, kuis uus versioon mulle meeldima hakkab!
Päikest ja rõõmu Sinu tegemistesse!

Mari-Liis ütles ...

Milline pavlova!
Olen pavlova fänn, aga just, et selline, kus lihtsalt besee ja vahukoor ja marjad, on lääge. Minu "nipp" lääguse leevendamiseks on olnud veidi lemon curdi kreemi alla panna ja täidisesse ei lisa grammigi suhkrut. Rabarbri-ingveri-toorjuustukiht tundub täiesti vastupandamatu, kindlasti proovin.

Tuuli ütles ...

No näedsa siis :) Tuleb välja, et mitte-klassikaliste Pavlovate austajaskond on ka täiesti arvestatav. Lemon curd on kindlasti ka hästi mõnus, olen ise ka sidrunit või laimi hapustajana kasutanud. Mina teen jälle Pavlova põhja tunduvalt vähem magusa, kui originaalis ette näeb. Nii et igaühel oma nipid, aga lõpuks saab maitse täiesti suu(re)päraseks tuunitud :)

Tuuli ütles ...

Keili - suured tänud heade sõnade eest. Kui selle blogi abil mõni vahva idee või hea kooslus leida õnnestub, siis on siiras rõõm ka minu poolel :)

Voisula ütles ...

Kui ilus ja ahvatlev maasikatort! Kreeka maasikaid siin ei ole näinud, ikka Hispaania. Ilusat kevadpüha!

Tuuli ütles ...

Voisula - kaunid kevadised soovid ka Sulle!
Kreeka maasikaid ei ole ka mujal kohanud, kui Kesturul. Või noh vähemalt väideti mulle, et need on Kreekast. Kontrollimoment paraku puudub nagu ka Keskturu "jeesti tomatite" puhul :)
Ja oh seda õnne! Täna kutsus mind naabrinaine rabarberit lõikama, tal kile all juba täitsa suured varred.

Voisula ütles ...

Juba rabarberit! Eestis kevad nii kaugel. Mul alles nüüd avanes, mis on "jeesti tomatid". Jes!

Kristel ütles ...

Oi Tuuli, kui hea oli lugeda justkui oma retsepti. Ma ei peagi ise blogi pidama, sinu ja minu maitse ühtib pidevalt, ka retseptid on sarnased... Ka mina teen juba ammu Pavlovat ainult šokolaadivahekihiga, et tasakaalustada läägust. Ma panen isegi beseerulli vahele õhukese kihi šokolaadi. Rabarberi-ingverikreem on ka minu lemmik. Tegin just Britta kooki selle kreemiga. Lemon Curdi kasutan ka mina koos beseega ja vahukoorele lisan toorjuustu ikka selleks, et oleks maitsed tasakaalus. Pildid on jällegi võrratud!

Tuuli ütles ...

Voisula - vähe sellest, et rabarber, mul naabrinaine on suutnud aprillikuu lõpuks juba spargli ka söödavasse suurusesse kasvatada. Ja oli lahkelt nõus ka mulle seda imemaitsvat vilja jagama.
Kristel - tuleb vist uus termin kasutusele võtta: maitsesugulased (hingesugulaste loogikast lähtuvalt) :) Aga olen isegi vahel imestanud,et mingi maitsetaju ja -eelistused on mõne inimesega nii sarnased ja teistega jälle nii erinev kui vähegi saab olla. Baleriini moel tehtud pavlova on üks näide - mõnele meeldib just klassikalisel moel ja mõni kohe peab klassikat ümber tegema hakkama :)