17. aprill 2011

Key lime pie ehk laimise kondenspiimavahuga kook śokolaadisel põhjal

Key lime pie ehk laimikook on ajatu klassika. Nagu ka sidrunikoogid, mis oma hapumagusa kooslusega on täiesti vastupandamatud.
Key lime pie algne ja ameerikapärane variant on sarnane meie pere lemmikuga sidrunikoogiga, millel krooniks beseevahune kiht. Võib ka ilma beseeta. Koogi oluliseimad komponendid on värskelt pressitud laimimahl, millele assisteerib magus kondenspiim.


See imelihtne laimikook sai inspiratsiooni aprillikuisest Delicious ajakirjast, kus klassikaline laimikook oli Nigella Lawsoni poolt sümpaatselt lihtsustatud. Omalt poolt lihtsustasin kogu retsepti veel veidi ja tulemuseks sai imemaitsev ja häbematult lihtne retsept. Kõige suurem vaev on koogivormi paberiga vooderdamine, muu on juba tunduvalt lihtsam :)
Vaja läheb:
1 pakk ehk 180 gr śokolaadiküpsiseid (Kalev või Selga)
50 gr võid
300 gr suhkruga kondenspiima
300 ml vahukoort
4 laimi mahl + 2 laimi riivitud koor
riivitud tumedat śokolaadi


Vooderda lahtikäiva koogivormi (24 cm läbimõõduga) põhi küpsetuspaberiga. Purusta köögikombainis śokolaadiküpised ning lisa küpsisepurule sulavõi. Sega küpsisepuru võiga läbi ning suur saadud mass vormi põhjale. Aseta koogipõhi täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Vahusta vahukoor. Sega kondenspiima sisse laimimahl ning lisa saadud mass vahukoore sekka. Sega hoolikalt läbi ning kalla saadud segu koogipõhjale. Kata vorm kilega ning aseta kook külmkappi. Ideaalis võiks kook külmkapis olla vähemalt 24 tundi. Ajapikku ehk ööpäeva jooksul täidis taheneb ja kook ei ole liiga pehme tükkide lõikamiseks. Hädapärast piisab ka mõnest külmkapitunnist, kuid siis ole valmis selleks, et kook on mõnusalt pehme ja tükid üsna isetekkelise vormiga.


Enne serveerimist puista koogile peale riivitud laimikoort ning śokolaadi. Külmast tõsta välja vahetult enne serveerimist. Soojas toas muutub kook jälle pehmeks.
Nauding hapukasmagusest täidisest ja śokolaadisest maitsest on garanteeritud. Nagu ka rõõm sellest, et nii lihtsa vaevaga valmis niiii maitsev kook :)

Olgu tõe huvides veel maintud, et särtsakama laimise maitse visualiseerimiseks lisasin vahekihile veidi ka looduslikke toiduvärve rohelise tooni väljatoomiseks. Ilma nendeta on kook täpselt sama maitsev, ainult vahekiht on kahvatuvalge.

9 kommentaari:

Liina ütles ...

Tuuli, kas see tuli ikka tuntava laimimaitsega? Ma kunagi tegin ühe retsepti järgi ja seal kadus laim täiesti muu hulka ära, oli lihtsalt magus kook :-(

Tuuli ütles ...

No sellel koogil oli laimi hapukust ikka korralikult. Muidu oleks kondenspiima lääge maitse vist talumatu olnud :) Äkki mingi hooaja või sordi küsimus, et vahel on laimid hapumad ja mahlasemad. Need praegused olid üsna suured, mahlased ja korralikult hapud. Nelja laimi mahlast jäi isegi veidi salatikastme jaoks järgi.

Voisula ütles ...

Ilus heleroheline kook. Häid munadepühi vôi kevadpühi! Kuidas kellelegi.

pille ütles ...

Tegin emadepäevaks selle koogi. Kõik, kes sõid, kiitsid. Lihte teha ja maitsev :)

Tuuli ütles ...

Pille - ka minu meelest on selle koogi võlu just selles, et lihtsa vaevaga saab väga suurepärase tulemuse. Tore, et samad emotsioonid ka sinul selle laimikoogiga seotud on :)

Triin ütles ...

Ka mina võtsin selle koogi valmistamise emadepäeval ette. Tõeliselt lihtne ja tulemus suurepärane, kõik sööjad kiitsid! Tänud Tuuli!

Anonüümne ütles ...

Kuidas Sa selle nii ilusaks roheliseks said? Minu kook on valge mis valge ...:S Tahan ka rohelist kooki :D

Tuuli ütles ...

Ei oskagi midagi muud tarka öelda, kui et laimid on vist erinevad. Minu kook sai igal juhul heleroheline ilma igasuguste salanippideta ��

Tuuli ütles ...

Ei oskagi midagi muud tarka öelda, kui et laimid on vist erinevad. Minu kook sai igal juhul heleroheline ilma igasuguste salanippideta ��