15. märts 2011

Pähkline kook karamellise vahekihiga tumeda šokolaadikatte all. Taevalik trio

No ei saa nii suurepärase koosluse puhul asjalikult väljenduda. Tegemist on tõeliselt "vauuu" elamust põhjustava koogiga ja seepärast kaldun veidi emotsionaalseks.


Mina, Liivimaa nirum magusasööja, haukasin seda kolmekihilist kooki esmalt tavapäraselt hambaotsaga veidi prooviks ja siis juba mauh-mauh suutäitega. No on mõnus! Natuke vaeva tuleb näha, aga proovin võimalikult detailselt tegevuskäigu jäädvustada,et saaksite seda õndsust ka ise proovida. Koogi puhul võlub see, et põhjakiht on ilma jahu ja rasvaineta ja olin väga üllatunud kuivõrd meeldiva mahlase olekuga jääb selline pähklitainast küpsetis. Kindlasti proovin sama pähklipõhja ka teiste kookide puhul kombineerida.


Algne retsept on pärit Delicious ajakirja märtsinumbrist nimeks oli tal "Not millionaire's shortbread", koogi päritolumaaks Malawi ja retseptirubriigi teemaks olid Fairtrade toiduained. Seega peaksid-võiksid olla kõik koostisosad ausa kaubanduse märgiga. Paraku on Eestis Fairtrade toiduainete kättesaadavus lünklik. Ja teades veidi kogu selle liikumise telgitaguseid, siis ei tasu ka liiga kindel olla, et kaubale kleebitud Fairtrade märk on midagi enamat kui märk ja hinnalisa. Vähemalt kakaoubade ja šokolaadi puhul.


Kõige enam nõuab keskendumist ja tähelepanu suhkru karamellistamine. Selle protseduuri ajal on soovitav telekast mitte poole silmaga lemmiksaadet jälgida ega ka samal ajal võileibu valmistada. Keskendu sportlase kombel sooritusele ja kui oled 100% oma tähelepanust karamelli valmistamisele pühendanud, peaks lõpptulemus olema ka igati perfektne.

Pähkline põhi
150 gr röstitud ja kergelt soolatud maapähkleid (võid osta valmiskujul või siis kergelt kuumas ahjus koos 1 tl soolaga röstida ca 5-7 minuti jooksul)
50 gr röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
(algretsept sisaldas vaid maapähkleid, kuid sarapuupähkel andis väga mõnusa maitse veel lisaks)
2 muna
1,5 dl muskovaado vm pruuni suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
õli vormi määrimiseks.
Rösti pähkeid ahjus, koori sarapuupähklitelt koor ning purusta köögikombainis. Klopi lahti munad, lisa sinna suhkur. Sega küpsetuspulber pähkliseguga ning lisa muna-suhkru segule.


Pane ca 20 cm kandilise vormi põhja küpsetuspaber, määri see õliga ning kalla saadud pähklimass küpsetuspaberile.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Jahuta põhi korralikult maha.

Kooreiirise maitsega karamelline vahekiht
2 dl suhkrut
100 ml vahukoort
Võta paksupõhjaline pann, kalla sinna peale suhkur ning lase keskmisel kuumusel (mina kasutasin 7/9 kuumust) suhkrul kuumeneda. Mõõda välja vajalik kogus vahukoort.
Suhkur on algul muutumatu, kuid mõne aja pärast hakkab alumine kiht sulama. Sega suhkrumassi kogu aeg kuni kogu suhkur on sulanud ja lase suhkrul pannil karamellistuda kuni kergelt punaka tooni tekkimiseni.




Minul hakkas lõpus suhkrukaramell ka juba kergelt suitsema.
Võta pann tulelt ning sega hästi kiirelt ja kogu aeg liigutades koor karamelli hulka.



Sega seni, kuni mass ühtlustub ning kalla siis karamelliiris eelnevalt küpsetatud põhjale.

Väga pikki mõttepause selles faasis ei tasu võtta, kuna karamell hakkab üsna kiirelt tahenema.
Vii põhi koos karamellise vahekihiga jahtuma.

Šokolaadikate
See on kogu protsessi kõige lihtsam osa. Purusta 100 gr suure kakaosisaldusega (vähemalt 70%) šokolaadi väikesteks tükkideks ja sulata kuumaveevannil.


Sulatamise kohta olen veidi täpsemaid juhiseid kirja pannud SIIN. Kui tahad veidi pehmemat katet, lisa šokolaadile veel paar supilusikatäit vahukoort. Väldi vee sattumist sulatatava šokolaadi sisse.


Kalla šokolaad jahtunud karamellisele vahekihile ning lase šokolaadil taheneda.


Lõika terava noaga kook tükkideks ja .... oehh, elu on ilus! Üks mõnus piimane kohv või naturaalsest kakaost tehtud hea kreemine kakao sobiks ka hästi kõrvale. Pühapäevatunne on päevast sõltumatult garanteeritud :)

21 kommentaari:

Ülle ütles ...

Vaatasin ajakirjas ka seda retsepti, aga lambike peas põlema veel ei läinud. Nüüd kui Sinu kirjeldust juurde lugesin, ei saa mitte enam kaua paigal püsida. Õhtul läheb proovimiseks:).

Aet ütles ...

Minul hakkasid ka neelud käima. Karamell on minu üks lemmikuid magustoitud sees. Kas sellise suhkru-koore suhtega jäi karamell veel veniv või muutus juba kõvaks?

Tuuli ütles ...

Hästi mõnus kooslus tuli välja jah. See karamell on selline, et lõigata veel kannatab, aga süües jääb veidi hamba külge ka, nii et ei päris veniv ega ka päris kõva.
Igaks juhuks annan ka algselt ettenähtud vahekorra: retsept nägi ette 200 gr suhkrut ja 130 ml vahukoort. Ma veidi vähendasin kogust, et läägemagus domineerima ei hakkaks.

Silja ütles ...

No see kook läheb kindlasti lähiajal proovimisele!:) Vastandina Sinule olen mina Liivimaa suurim (kinnitatud andmetel;-) ) magusasööja ning see kook pähklite, karamelli ja šokolaadiga on täpselt mulle!!! Sinu imeilusad/ahvatlevad pildid tekitavad vastupandamatu soovi kohe kööki küpsetama tormata...:)

Tuuli ütles ...

Silja - kui veel magusasõbra koefitsient juurde lisada, siis peaks see pähline kook küll kerge minestuse tekitama. Aga minestada tasub alles peale seda, kui koogitükk põske pistetud :)

Kristel ütles ...

Paeb ütlema, et mina ja noorem poeg oleme vinged magusasõbrad (fakt: mis muidu ajab üht väsinud tööinimest, kes jõuab koju pool kaheksa õhtul veel mooni-apelsinikeeksi küpsetama, praegu ahjus...). See kook on nii ahvatlev, et teen kindlasti selle laupäeval külla minnes kaasa. See kook on tõeliselt kutsuv.

Kersti ütles ...

Kui vaatasin selle postituse pilti, siis ei tundunud kook üldse ahvatlev- ma nimelt pole eriti suur pähklisõber. Kuid, siis hakkasin ka teksti lugema ning viimase rea juurde jõudes oli selle koogi isu nii peal, et oleks kasvõi otsekohe küpsetamisega peale hakanud. Tol korral oli kell aga pool kaksteist õhtul!

Hetkel on aga põhi juba ahjus! Ei jaksa üldse ära oodata, millal kook ahjust välja tuleb ning millal saaks ülejäänud asjad koogile peale panna ja seda hõrgutist nautima hakata! :)

Tuuli ütles ...

Kersti - täna väga tabavalt mainiti, et kook on selline mõnus kodutehtu Snickers :) Koostisosi vaadates on sarnasus tõesti olemas. Mulle meeldis väga see mahlase olemisega pähklipõhi. Kui ei teaks retsepti, siis ei usuks, et pähklist, suhkrust ja munast tuleb kokku midagi nii mõnusat.
Loodetavasti õnnestub kook hästi ja õigustab lootusi :)

Kersti ütles ...

Kusjuures, ma ei suutnud ka alguses uskuda, et pähklipõhi võib nii mahlane tulla.

Kook õnnestus hästi- mu mees(tegemist siis suure pähkli- ja šokolaadimaia inimesega) oli ikka väga rõõmus koogi üle. Inimesele, kellele maitsevad pähklid ja tume šokolaad, on see kook unistus.

Ma oleks aga koogi põhja sisse mandleid pannud sarapuupähklite asemel ja karamellikihi natuke paksema teinud. Hetkel jäi tumeda šokolaadi maitse kuidagi liiga domineerima.

Aga igatahes, on kook proovitud ja teen teinekordki! :)

Voisula ütles ...

Sinulle on tunnustus blogis Lautasellesi. Vôin tôlkida kui vaja.

Gerda ütles ...

Mina aga olen huvitatud sellest infost, mis postituses pisikeses kirjas on. Kui viitsid, palun jaga ka minuga oma teadmisi, mu mailiaadress on gerda86@hot.ee

Tuuli ütles ...

Voisula - milline suurepärane üllatus! Põhimõtteliselt saan aru, mis kirjas (kuigi olen üks kolmest eestlasest, kes soome keelt ei räägi, Pärnus Soome TV-d ei näinud ju).
See on nii südantsoojendav ja armas, kui minu hobi, kirg ja pühendumus ära märgitud saavad ja kellegile korda lähevad.
Pean ütlema, et tänu blogile olen saanud uskumatult palju väga ilusaid ja positiivseid emotsioone. See siin on üks neist, mis teeb ühe tavalise päeva väga eriliseks.

Tuuli ütles ...

Kersti - eks see kooslus olegi nüüd heaks ja toimivaks alusretseptiks, mille igaüks saab endale sobivaimaks kujundada. Mina, vastupidi, oleksin nõus veel karamellikihti vähendama ja tumedat šokolaadi lisama. Aga kindlasti leiab igaüks endale sobivaima tasakaalu :)

Gerda - kirjutan sulle meilile

Voisula ütles ...

Ma ei tea, kes neid tunnustusi on hakanut välja andma, aga Soome blogides olen näinud erinevaid tunnustusi. Need on n.ö. keerlevad tunnustused, tunnustuse saanud blogipidaja annab selle edasi enda meelest viiele imeilusale blogile ja vastab viiele küsimusele:
1. Millal alustasid oma blogiga?
2. Millest kirjutad oma blogis ja mida kôike see käsitleb?
3. Mis teeb sinu blogist erilise vôrreldes teistega?
4. Mis sai sind alustama blogi kirjutamisega?
5. Mida tahad muuta oma blogis?

Tunnustuse saaja vôib jättä logo oma blogisse üles.

Minul oli raskusi selle tunnustuse edasijagamisega, sest kohe tuli meelde rohkem kui 5 blogi ja sellepärast panin endale kriteeriumid, mille alusel otsustasin anda tunnustuse edasi:
- annan edasi tunnustuse blogidele, kus ma varem ei ole näinud tunnustusi ja need blogid on minule avaldanud muljet,
- annan tunnustuse edasi toidublogidele,
- jätkan oma stiili ja ületan keele- ja kultuuripiire.

Nii andsin tunnustuse edasi 3:le soome blogile, 1:le soomerootslase blogile ja sinule. Minu pôhjendus, miks andsin tunnustuse sinu blogile on: see on väga aktiivse eesti proua blogi, keda on küll hellitatud ernevate ilusate kutsetega ja viimati käis ta söömas Michelin tähe tasemel toitu kui Luomo oli Ö:l külas Tallinnas. Ei sellest… Blogi tekstid sisaldavad väga pôhjalikke tausta-andmeid kalendri tähtpäevadest, toitude ja jookide valmistamisest ja ajaloost, inimene valmistab kirglikult nii eesti rahvustoite kui erinevate kultuuride toite. Suure mulje tegi minule juustu-postaus, kus m.h. leidub Iittala taldrikul soome leib-juust. Peenetundeline auavaldus Soomele.

Ja siis minu soojad ônnitlused kôikidele nendele inimestele, kes nende blogide taga on!

Tehnilisest poolest. Sa vôid kopeerida The Gorgeous Blogger-pildi minu blogist ja liita omale, vastata küsimustele ja anda tunnustus edasi, jäta tunnustusesaajale teade. Mind juhendati, et vôin otse Männiköllä blogist kopeerida pildi ja liita oma Bloggeris uuele tekstile, aga minul se ei ônnestunud, ei tea miks. Minä läksin pildi peale, klikkasin hiire parema poolega, lahti tuli ”Avaa omat kuvatiedostot” ja nii sain liita pildi oma piltikaante vahele. Siis oli lihtne Bloggeris Uue teksti ruumis pilt liita. Ok, segane, aga ma ei ole tehnika inimene. Küsi, kui jäi midagi ebaselgeks vôi oled ise osav inimene.

Tuuli ütles ...

Voisula - see on väga tore algatus, kiitmine ja tunnustamine kipub vahel ikka (eriti eestlastel) kahe silma vahele jääma. Mõtlen nüüd hoolega nende viie peale, keda esile tõsta. NAgu isegi mainid, on viis üsna paras pähkel, sest tublisid tegijaid on kordades rohkem. Ja hästi vahva, et sa selle toreda traditsiooni ka üle lahe lõuna poole lükkasid! Tänud!

Inks ütles ...

Kooki vaadates tuli kohe isu katsetada. Minu ainukene mure on, et ma ei oma köögikombani ja seega on pähklite purustamine (korralikult peeneks) alati tõeline peavalu! Kas oskab keegi head nõu anda, kuidas saavutada köögikombaniline lähedane tulemus? Või ei juhtu midagi, kui pähklitest veidi suuremad tükid jäävad?

Tuuli ütles ...

Inks - ma ei ole küll proovinud, aga äkki aitab ka saumikser, kui koonuselise ja kõrge anuma põhja pähklid panna. Või äkki vana kooli kohviveski, kui selline peaks käepärast olema. Suuremate pähklitükkide korral maitse kindlasti ei kannata, aga kas nad omavahel piisavalt seovad. Võid veel proovida kombineerida jämedamalt purustatud pähkleid ja valmiskujul maapähklivõid äkki?

Inks ütles ...

Sain saumiksriga hakkama (kuigi pähklimass jäi natuke ebaühtlane ja mitte nii peen, kui köögikombainiga). Aga sidus ära ja kook tõesti suurepärane! Mees sööb ja kiidab. Minu jaoks on karamellikate veidi mõrkjas (ei tea, kas pingutasin suhkru pruunistamisega üle?), aga ehk ongi parem, sest muidu läheks liiga magusaks kätte ära! Igaljuhul hea ja huvitav vaheldus tavapärastele kookidele! Aitäh!

Tuuli ütles ...

Inks - väga vahva, et ka saumikseriga töödeldes korraliku tulemuseni jõudsid. Karamell ongi minu jaoks mõnusalt mõrkjasmagus ollus, mis hästi lääget maitset aitab tasakaalustada. Nii et ma arvan, et su kooki sai just täpselt parasjagu kõiki maitseid :)
Mulle hästi meeldib selle koogi puhul veidi teistmoodi lähenemine koogindusele :)

sassi194 ütles ...

Kas neid maapähkleid sarapuupähkliga ei võiks asendada? Mulle need va maapähklid kuidagi ei istu. Mis arvad?

Tuuli ütles ...

Sassi - ma arvan, et võid mängleva kergusega asendada maapähklid mingi muu meelepärase pähkliga. Kuigi, pean tunnistama, et ka mulle maapähklid muidu väga ei meeldi, kuid selles koosluses jäid nad väga mõnusad.