19. märts 2011

Kodune Nutella ehk sarapuupähkline šokolaadivõie

Ma ei tea, kuidas on teiste perede lastel, kuid mina pean Nutellat küll doseerima. Pean silmas seda, et kui poegadel oleks kogu aeg vaba ligipääs Nutellale, siis tõenäoliselt oleks neil kõigil kolmel silmavärv juba šokolaadipruun ja soontes ringleks šokolaadi ja sarapuupähkline ollus. No ei ole meil olukorda, et Nutellat ei taheta.


Nutella pärineb Itaaliast ja tegemist on Ferrero poolt kaitstud kaubamärgi nimega. Magusa pähkli-šokolaadivõide algne idee on pärit samuti Itaaliast ning selle valmistamiseks kasutati piima, kakaod, sarapuupähkleid, suhkrut, palmiõli ja vaniljet. Koostisainete loetellu võis kuuluda ka teisi pähkleid - näiteks võib kasutada nii sarapuupähkleid kui mandleid 50/50 vahekorras. Maailmas on see laste lemmik tuntud eelkõige Nutella nime all ja olen ka ennast tabanud igalt Itaalia reisilt ühte purgikest kaasa tarimas. Olete märganud, et heaks turundusvõtteks on veel erinevate piltidega klaasidesse pakendatud Nutella ning pakend on hiljem kasutatav joogiklaasina. Minul on küll väike kogumiskirg vahel välja löönud.


Hea uudis on see, et Nutella on täiesti koduste ja käepäraste vahenditega ka valmistatav.
Kes tahab keerukamat (ja kindlasti väga maitsvat) varianti, võib vaadata SIIA.
Mina eelistan veidi lihtsamat moodust ja sellegipoolest julgen kinnitada, et maitselt jääb see magus võie väga nauditav ja sarapuupähkli mõnus maitse joonistub välja palju selgemalt. Lastele meeldib Nutella kodune variant ka väga.
Minu versioon Nutellast on selline:
100 gr sarapuupähkleid
100 gr tuhksuhkrut
100 gr piimašokolaadi*
2 spl kakaopulbrit (ikka seda päris kakaod, mitte magustatud ja lahustuvat)
1 tl vanillisuhkrut
veidi õli (eriti hea on palmiõli, mina selle puudusel kasutasin tavalist rapsiõli)
Tegevuskäik on lihte. Rösti ahjus või pannil pähklid, kuni koor pähklitelt lahti lööb. See käib üsna kiirelt, mõne minutiga hakkavad pähklid kuumas kidisevat häält tegema, mis viitab sellele, et koor tuleb lahti.


Eemalda näppude vahel pähklitelt koor. Pildil on näha, kuidas isegi kerge esimese mudimise peale eralduvad tuumad koortest.
Püreesta pähklid köögikombainis kuni tulemuseks on pastataoline mass.


Pildil on näha, et pähklitest on moodustunud pasta, mis jääb nõu seinte külge kinni.
Kalla pähklimass kaussi, lisa kõik koostisained. Sulata šokolaad veevannil ning lisa ka sulatatud piimašokolaad. Sega kõik läbi. Lisa juurde ka õli ja timmi sellega võide paksus parajaks. Minul kulus õli ehk umbes neli supilusikatäit.

Kalla purki ja varu aegsasti valmis paras kogus saiaviile.
Voila!

* Olen teinud ka tumeda šokolaadiga ning lisanud siis piimase-koorese maitse andmiseks veidi kondenspiima. Jäi samuti väga maitsev.

10 kommentaari:

Alexchris123 ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Zoozi ütles ...

Sa kirjutad täpselt nagu minu poistest :) Ma õnneks ise sellest ei hooli.

Tuuli ütles ...

Zoozi - pean tunnistama, et ma ise ka liiga Nutella sõltuvuses ei ole. Põhiline maius (kui üldse) on väike tükk kõige tumedamat šokolaadi. Aga no nagu sa isegi tead, laste nimel ja heaks oled nõus mida iganes valmistama. Ja mingis koosluses vahel harva on täitsa mõnus :)

Mari-Liis ütles ...

kidisevat häält:)
Huvitav, kas mõnele lapsele Nutella ei meeldi ka? Aga ise tegemine on ju tõesti imelihtne! Ilmselt saab sedasama Nutellat kasutada ka muffinites jm küpsetistes, nii nagu poe omagi.

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - tõstsin korraks oma kulmud kõrgele ja siis taipasin: tõepoolest, tegemist on vist väga spetsiifilise ja ehk ka murdelise kõnepruugiga. Kidisevat häält tegid elus vähid, kellele oli peale visatud nõgeseid. Ja siis nad seal kausis vaikselt kidisesid. Viimati saigi väga ammu seda terminit kasutatud - umbes siis, kui maal vanaema juures veel vähke püüti (kes hiljem kidisesid).
Samamoodi olen elevust tekitanud, kui räägin millestki, mis on kinni ruitud :)

Aet ütles ...

Ma just paar päeva tagasi uurisin, kuidas Nutellat teha :) Tegemiseni veel pole küll jõudnud. Mul endal sellised imelikud isud praegu lihtsalt (laps veel ei tea sellisest maiustustest midagi). Teine kummaline asi, mida täna uurisin, on koduse Snickersi tegemine.

Tuuli ütles ...

Aet - keegi just nimetas minu hiljuti postitatud kolmekihilist pähklikooki koduseks Snickersiks. Kui mõtlema hakata, siis peaaaegu nii ongi - maapähklid, karamell ja šokolaad. Nii et lase aga isudel hõikuda. Millal siis veel ennast ja enda soove kuulata, kui mitte praegu ja pähklites on ju kuhjaga kõike head ja kasulikku :)

Anonüümne ütles ...

Mina pole poekauba fänn kunagi olnud. Ikka hangin vaid vajaminevad komponendid ja keerutan neid siis kokku. Kondenspiima keedan küll purgiga vahest, sest see on selline tegevus mille juures ei pea passima. Võiks loomulikult ka ise teha ja vahest teengi, aga ma laisk ikka enamus ajast :).
Pähkliline kraam on seepärast üks väga hea kraam, et saab teha nii soolast (pestod jms), kui magusat (kreemid), kasulik veel pealekauba.
Mina kasutan magusates pastades tihti mett, kuna seda on vabamalt käes. Rahfineerimata suhkur on nats kallis ja tavalist suhkrut ei kasuta sellepärast, et poekraamis on seda niigi liiga palju. Kodus tehtud asjade mõte ongi see, et kasutada maksimaalselt kasulikku ja vältida täiteaineid, lisaaineid ja muud sellist mittevajalikku stuffi.
Poe snikers tekitab mul gaase, aga kodune pähkel+piimakaramell+kakaokreem mitte.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - selles suhtes on sul küll õigus, et valge suhkru tarbimist võiks oluliselt rohkem piirata. Minul on ka suhkru asendamiseks nii mesi, vahtrasiirup (kes pääseb Kaupmehe lattu, siis seal müüaks väga mõistliku hinnaga 1 liitrist kanistrit vahtrasiirupiga) ja igasugused rafineerimata, roo-, indiaani jm suhkrud, mida ka võimalik leida. SAmas pean tuhka pähe raputama, et vahel lähen ikka kergema vastupanu teed ja kasutan ikka valget rafineeritud suhkrut. Siin on ruumi enesearenguks :)

Silja ütles ...

ma pole küll kedagi kunagi "kidisemas" kuulnud, aga Sinu postitust (koos kommentaaridega) lugedes tekib mingil seletamatul põhjusel täiesti selge ettekujutus, kuidas see kõlab:) ja tänud järjekordse retsepti eest, mis meie maiasmokkade perekonnas kohe kasutusse läheb!!!
PS toredat reisi ka!
PPS ja palju õnne tunnustuse puhul!:)