10. veebruar 2011

Sõir küüslaugu ja rohelise sibulaga viiruste ehmatamiseks

Olen viimasel ajal sõira kütkes. Enne kui üks ports otsa saab, on järgmine sõir juba nõrguma-tahenema pandud.
Praegu, viiruste hooajal, on meie lemmik ohtra küüslaugu ja rohelise sibulaga sõir. Maitseb hästi värskelt ja samas aitab viirused eemale hoida. Turgutab parasjagu ka pealetükkivast kevadväsimusest.


Olen katsetanud erinevate tootjate kohupiimasid ja tuleb tunnistada, et sõira iseloom varieerub üsna suurel määral. Lahja pakikohupiimaga on tulemuseks kuivem sõir, rasvasema ja vähem teralise kohupiimaga (nt Saidafarmi kohupiim) on tulemus jälle kreemjas ja pehme. Vahel naudin just sellist määritavat sõira, mis pigem toorjuustu kui juustu olemisega. Sõira pehmus sõtlub ka sellest, kui kaua teda hiljem marlis hoida ning kas panna vajutuse alla seisma või mitte.
Sõira tehes tasub vaid meeles pidada seda, et ricotta kohupiim (mis on vadakust tehtud) ei sobi ehk sõira ricottaga ei saa teha. Valima peaks ikka päris kohupiima.
Lühidalt: kogu sõirategu on parajalt mõnus mängimine, kus saab tulemuse endale täpselt parajaks sättida.

Vaja läheb: 1 l piima (kui õnnestub kätte saada, siis puhtaim jääb maitse pastöriseerimata piimaga, viimati sain Nopri pudeldatud toorpiima Stockmannist, ökopoodidest ja Sadamaturult tasub ka otsida), 500 gr kohupiima, 50 gr võid, 1 tl soola, 1-2 muna, 2-3-4 küünt küüslauku, peotäis hakitud rohelist sibulat, murulauku vm rohelist.
Kuumuta potis piim kuni keemiseni. Sega kohupiim ühtlaseks. Lisa potti piimale kohupiim ning kuumuta segu potis keskmisel kuumusel kuni vadak eralduma hakkab.


Vadak on kollakas läbipaistev vedelik, mis tekib kalgenduva kohupiimataolise massi vahele.
Võta pott tulelt ning kalla saadud mass sõelale ning jäta ca 15-30 minutiks nõrguma (siin on nüüd ka see koht, kus sõira tekstuuri saab reguleerida - tahad kreemjamat, nõruta vähem, tahad kuivemat lõpptulemust, jäta kauemaks. Võid ka kergelt lusikaga vajutada ja sõiramassi sõelal keerata, et võimalikult palju vadakut välja saada. Mina eelistan lihtsalt veidi nõrutada).


Sulata pannil või potis või ning lisa sinna nõrgunud kohupiimamass.


Sega läbi ning lisa lahtiklopitud munad, sool ning hakitud küüslauk ja sibul.


Kuumuta mõned minutid, kuni mass kergelt pakseneb, kuid ära keeda. Kalla marliga vooderatud kaussi, voldi marli nurgad sõirale peale ning jäta ööpäevaks külma nõrguma. Võid panna ka kerge vajutuse alla.



Järgmisel päeval keera kauss tagurpidi, et sõir kausist välja välja tuleks. Eemalda marli, lõika sõir viiludeks ning kasuta vastavalt soovile kas võileival, salatis või niisama suupistena. Koduküpsetatud leival maitseb hullupööra hästi ja koduselt.


Sõira võib edukalt ka kuumutada kas siis praadides või ka soojade võileibade valmistamiseks.
Vadakut ei maksa ka ära visata. Mina kasutan vadakut leivategemise vedelikuna, sobib samashästi ka saia, pannkoogi vms tegemiseks.

Sõira põhiretsepti osas tuginesin vanale heale nõukaaegsele raamatule "Eesti rahvustoite"

20 kommentaari:

Piret ütles ...

Seda retsepti olen ma oodanud, kohupiim ka olemas, hakkan tegutsema:)

Tuuli ütles ...

Piret - mõtle enne hästi järele. Pärast on äkki samamoodi kui mul, et ei saa enam pidama ;)

Mari-Liis ütles ...

pean siin nüüd edvistama, et mul on olnud õnn maitsta kõnealust sõira ja see on lihtsalt suurepärane! Soovitan kindlasti ise järele proovida!

Pille ütles ...

Mari-Liis, kes siis sedasi avalikult eputab :)

Tuuli, me ilmselt samale allikale vist toetunud, mul täpselt sama põhiretsept, millega ma siis mänginud olen erinevate lisandite osas. Hea retsept on!

Aet ütles ...

Minagi olen maitsnud Tuuli sõira koos Tuuli koduleivaga. See on super!
Tuleb ka teha, mis muud.

Terje - isehakkaja ütles ...

Suured tänud! olles Eestist püsivalt eemal, on nii hea kui keegi neid lihtsaid ja armsaid eesti toitude tegemise nippe, arusaadavalt jagab.

Terje Austriast

Tuuli ütles ...

Terje - kindlasti on kaugel olles kodused maitsed veel kordades paremad. Austria piimatooted peaksid olema ka väga hea algmaterjali ühe korraliku sõira valmistamiseks.

Tuuli ütles ...

Pille - täitsa huvi pärast tudeerisin oma raamatud läbi ning sõir tundub olevat üks erakordselt paigas koostisega retsept. Täpselt samad ained ja kogused on nii:
- 1970 Silvia Kalviku "Eesti rahvustoite"
- 1965 M.Eesmaa, A. Küüsvek ja S. Masso "Valik toiduretsepte" (seal siis kohupiimajuustu nime all
- 1968 A. Klais, M.Klais "Kohupiimatoidud"
Ja viimati veel 100 Rooga "Kohupiima- ja kodujuusturaamat"
Harva ollakse sedavõrd ühel meelel :)

Voisula ütles ...

Küll on tore lugeda sinu retsepti. Minu ema on valmistanud ka aastaid tagasi sôira, meil oli oma lehm ja selle piimast ema valmistas, tegi ise kohupiima. Sinu sôirategu äratas üles mälestused. Peaks ka proovima, kas oskan? Sôir on väga hea ja on küll nii, et kui korra sööd, siis tahaks veel.

Anonüümne ütles ...

Tere ja jõudu!

Kui nüüd poest vaid pastöriseeritud piima leidub, siis kas oskad soovitada mingi konkreetse firma piima....et sõirategu päris aia taha ei läheks?Meenub, et nägin piimaletis Farmi pastöriseeritud toorpiima-nii oli pakendil kirjas......kas võiks seda proovida? Samas Saidafarmi kohupiim oli igati olemas.

Kõike kena,

Kristel

Tuuli ütles ...

Kristel - mina olen teinud ja Farmi piimaga ja tõenäoliselt sobivad kõik tavalised pastöriseeritud piimad. Ainult UHT ehk kõrgpastöriseeritud piim ei sobi.

Anonüümne ütles ...

Proovisin teha ja väga maitses, panin juba uue sõira hakkama. Aga millegipärast kui eelmine kord hakkasin pannil praadima (et leivale panna), lagunes ära, ei saanud viile ümber pöörata. Tegin Nopri kohupiimaga.

Profa ütles ...

Tuuli, kas oled proovinud mängida erineva rasvasisaldusega piima ja kohupiimaga ja kui, siis kas on mingi vahe ka? Täna sõirategu plaanis ja mõtlesin et ekperimenteeriks ehk väheke.

Tuuli ütles ...

Profa - minul on kõige parema tulemuse andnud Saidafarmi kohupiim, mis on vist 9%-lise rasvasusega. Nopri jäi ka suhteliselt ok, aga millegipärast jäi palju rasva vadakuvedeliku peale. Sobib täitsa ka tavaline pakikohupiim. Väherasvasest kohupiimast sõir jääb kuivem ja rasvane veidi kreemisem. Pakikohupiimaga jääb tulemus teralisem kui Saida kohupiimaga. Täisrasvast toorpiima olen ka katsetanud, aga seal jäi samamoodi palju piimarasva vadakusse ehk siis sõira seisukohalt üsna kasutu piimarasva raiskamine. Minul läheb vadak küll leivaks-saiaks nii et lõpuks sööme selle ära niikuinii :)

Kärt ütles ...

Issand jumal kui hea asi see on! :)

Tuuli ütles ...

Kärt :))) mõistan su emotsioone!

Anonüümne ütles ...

Tegin ka esimest korda sõira (Pajumäe toorpiima ja Saidafarmi kohupiimaga). Kuna kokkuvõttes jäi seda massi ikka päris vähe järgi, siis tekkis selline küsimus, et mis võib juhtuda kui piima-kohupiimasegu liiga kaua kuumutada? Ma kardan, et äkki hoidin potti liiga kaua pliidil ja kuhugi ta kaduski :)

Kätlin

Tuuli ütles ...

Kätlin - ma ei usu, et liiga kaua kuumutamine massi vähenemisele kaasa aitab. See eralduv kogus ongi võrreldes vadakuga ikka pigem väike (aga see-eest tummine). Ei oska täpset kogust nägemata küll väga kindlaid väiteid jagama hakata, aga tõenäoliselt (kui muu tegu õnnestus ja sõir välja tuli) läks kõik nii nagu peab. Vadaku saab siis pärmitaina või leiva sisse panna, siis pole kahju suurt kausitäit väärt vedelikku ära visata :)

Anonüümne ütles ...

Tere
Olen minagi sõira teinud. Ja ei saa täpselt aru, kui kaua peab ootama, et see vadak eralduks. Mul on nii juhtunud, et see eraldunud mass on suhteliselt kõva ja nätske nagu juust ise juba ja pärast potis töödelda on raske...Kas ma lasen liiga kõrgel kuumusel vadakul eralduda või ootan liiga kaua?
Ilusat
Eliisa

Tuuli ütles ...

Eliisa - minu soovitus on et kohe kui on näha, et vadak eraldub ehk siis ühtlane valge ja vedel mass muutub tükiliseks, pott ära tõsta. See vadaku eraldumise protsess kestab järelkuumuses niikuinii edasi ja siis ei ole ohtu, et üle kuumutab. Ja kui tõesti tundub, et sõelale jäävat massi ei ole veel piisavalt eraldunud, siis võib poti korra veel kuuma peale tõsta. See sõelale jääv mass peaks olema ikka pigem selline pehme (et kui vajutad lusikaseljaga peale, siis eraldub veel vett ja mass ise on vetruv). Mina teen veel seda, et keerutan nõrgumise ajal veidi sõela, kuna vadak kipub sõelal nõrguva massi peale tõusma ja siis kallan külje pealt selle vedeliku lihtsalt välja. Muidu liiga palju ei vajuta ega pressi.
Ega muud ei oskagi soovitada, kui et katsetada, aga seekord võiks proovida kiiremat tulelt ära tõstmise varianti. Äkki õnnestub paremini. Edu katsetamisel! :)