19. veebruar 2011

Mõnus suupiste Leedust - heeringas, seened ja sibul

Tõeliselt tore on omada sõpru, kelle juures käies tuled koju tagasi alati mõne hea ideega.
Nii ka sel korral - rikkalikule ja ülimaitsvale suupistelauale oli ühe ampsuna sätitud must leib hapukoorega, millel tükk heeringat ning kaetud oli kogu leib praetud seente-sibula seguga. Pärit olevat see idee ja kooslus leedukate laualt.


Läbilõige ampsust - leib, hapukoor, heeringas, sibul-seened

Mõnus suupiste käepärastest algainetest
Eelroa mõõtu suupiste komponendid kõlavad kokku ülihästi ning vaadates neid lihtsaid ja igati kättesaadavaid algaineid, tuleb ainult peopesaga vastu otsaesist laksata - miks me küll ise pole selle koosluse peale tulnud!
Maitsed sobituvad just täpselt nii, et tekkiv kombinatsioon on 1+1=5 kategooriast.
Valmistuskäik eeldab seda, et tuleb hakkida sibul ja metseseened (või ka šampinjonid) hästi peeneks ja või-õli segus läbi praadida. Veidi soola ka maitseks. Vahekord sibulatel-seentel umbes 1:1.
Siis tuleb võtta viil musta leiba (eelistatult iseküpsetatud, nagu minul :) ) leiva võiks kergelt pannil krõbedaks röstida,  leivale lusikatäis paksu hapukoort, hapukoorele heerigatükk ja kõige peale seene-sibula segu, niipalju, kui suudad mahutada. Veidi rohelist sibulat või murulauku ka viimistlemiseks.


Enne ja pärast


Proovige järgi.
Mina kavatsen selliseid suupisteid kasvõi saabuva EV aastapäeva lauale sättida. Tervitus lõunanaabrite  poolt sobib hästi täidetud munade ja kiluvõileibade vahele.

5 kommentaari:

tiguteek ütles ...

Ma võiksin poolenisti leedukana selle peale öelda, et see retsept ei tule kindlasti Põhja -Leedust ehk siis Šiauliai ja Kuršėnai piirkonnast. Nimelt seal süüakse küll palju metsaseeni (meil perekonnas sealt pärit hull seene ja marjamees), aga absoluutselt eitatakse kilu ja heeringat. Tegelikult ka hapukoore kultus pole nii suur kui meil. Leedu on natuke suurem maa kui Eesti ja võime rääkida juba põhja ja lõuna Leedu toidukultuurist (räägib inimene, kelle "vanaema ja tädi" elab Kuršėnais)

tiguteek ütles ...

...lõpetasin eelmise targutuse enne, kui jõudsin öelda tähtsaima: need kuradi leedukatel on olnud mingi katoliikusest tulnud köök + kohalik ja see on kuradi sümpaatne. Isegi see heeringas metsaseentega on ju geniaalne :)

Tuuli ütles ...

Kristel - geniaalsuse koha pealt olen täiesti nõus ja autentsuse ehk leedupäraseuse koha pealt taasesitan lihtsalt mulle esitatud väidet (külas, kus seda pakuti, oli peremees just LEedust selle värske ideega naasenud ja õhinas oli isegi hapukoor rääkimata leivast Leedust kaasa toodud). Aga mingi piiriäärne fusion võib see kooslus ju küll olla ja kes korra on maitsta saanud, see selle oma menüüsse üle kannab rahvus- ja usukuuluvusest sõtlumata :)

Voisula ütles ...

Minul on üks heeringafileepakk jääkapis ootamas. Môtlesin, mis ma sellest teen? Nüüd tean, proovin ka seda leedupärast heeringaleiba. Leedu toidud on minule vôôrad, kuigi aastaid tagasi seal käinud. Suur tänu retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Voisula - ma usun, et üht head heeringat tasub metsaseene-sibula kattega õilistada küll. Hästi sümpaatne kooslus.