11. jaanuar 2011

Pähklite ja ürtidega pilaff bešamellkastme teki all

/prindi retsept/
Veidike teistmoodi pilaff, kus riisile seltsiliseks pähklid ja ürdid ning viimase lihvi annab toidule rikkalikku ja juustuse bešamellkastme all küpsemine. Sobib hästi nii iseseisvaks roaks kui ka pidulauale liharoogadele seltsiliseks. Kastme iseloomu arvestades söö toitu ahjusoojana.




Pilaff:
2 šalottsibulat hakituna
2 purustatud küüslauguküünt
Võid ja õli
250 gr (lühikese teraga) riisi
400 ml kanapuljongit
50 gr soolata pistaatsiapähkleid, hakituna
50 gr mandleid, kooritud ja hakitud
Värsket punet hakituna
Värsket petersrelli hakituna
Soola ja pipart
Soovi korral peotäis rosinaid

Bešamellkaste
2 spl võid
1,5 spl jahu
250 ml piima
Veidi jahvatatud muskaati
100 gr juustu (Gouda vm hästi sulav juust)

Haki sibul. Kuumuta pannil õli ja või segu ning hauta keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa küüslauk ja lase läbi haududa. Seejärel pane pannile riis, kuumuta klaasjaks ning kalla peale kuum puljong. Lase haududa vaiksel tulel ca 15 minutit. Sega juurde hakitud ürdid ja pähklid. Soovi korral võid lisada ka rosinaid.


Bešamellkastme jaoks sulata pannil või ning sega sulanud võile juurde jahu. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni moodustub ühtlane tükkideta pasta. Lisa vähehaaval piim, iga kord sega piim või-jahu massiga korralikult läbi, enne kui järgmise koguse piima lisad. Puista juurde muskaatpähkel ning kuumuta madalal kuumusel kuni kaste pakseneb. Lõpuks risa riivitud juust ning lase juustul kastme sisse sulada.


Aseta pilaff ahjupotti, kalla peale bešamellkaste ning küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni kastmekate on pruunistunud.

Retsept ilmus Oma Maitse 2011 jaanuarinumbris

Kommentaare ei ole: