11. jaanuar 2011

Läätse-riisisupp, kus sibulaga ei koonerdata

/prindi retsept/
Võluv oma lihtsuses kuid haarav oma maitsetega. Läätse ja riisi kooslus, kus särtsu andmas veidi tšillit ja magusat hautatud sibulat, peaks leidma endale koheselt head toitu armastavaid sõpru.

Selle supi puhul ei ole köögiäpardus see, kui riis ja läätsed veidi üle keevad. Pigem annavad supile mõnusat maitset juurde mõnusalt ülipehmeks haudunud koostisosad. Lihtsuse tõttu võiks selline supp sobida hästi argiõhtul valmistamiseks – supi keemise ajal saab muud toimetused ära tehtud ja värskelt keedetud maitsev toit on valmis suurema vaevata.



2 spl oliiviõli
3 sibulat hakituna (võid kasutada ka šalottsibulaid, neid kulub ca 5 tk)
0,5 tl tšillihelbeid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 l köögivilja- või kanapuljongit
150 gr (punaseid) läätsesid
100 gr pruuni riisi
Soola
Pipart
Röstitud mandlilaaste

Kuumuta supipoti põhjas keskmisel kuumusel õli, lisa hakitud sibul ja tšillihelbed ning lase vaikselt pruunistuda. Väldi kõrvetamist, pruunistumine peab toimuma ühtlaselt. Selleks kulub ca 10 minutit. Vajadusel alanda kuumust. Kui sibul on haudunud, lisa vürtsköömned ning kuumuta ka need läbi.
Kalla peale kuum puljong, lase keema tõusta. Lisa keevasse puljongisse läätsed ja riis (kui kasutad kiirkeeduläätsesid, siis lisa need 10-15 minutit enne keetmise lõppu). Keeda umbes pool tundi – selle supi puhul peab riis olema hästi pehmeks keenud. Kui supp kipub liiga paksuks minema, lisa veel vett või puljongit. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri röstitud mandlilaastude ning murendatud fetajuustuga. Supi pinnale piserda oliiviõli.


Retsept ilmus Oma Maitse 2011 jaanuarinumbris

5 kommentaari:

Maarja ütles ...

Ma eile tegin õhtusöögiks seda suppi.
Mulle väga meeldis, Mia ka suht rõõmsalt sõi.

Tuuli ütles ...

No kui lapsele (sul Mia küll tuleb kadedusega tunnistada, üsna kompleksivaba maitsete osas, mida ma kahjuks oma laste kohta öelda ei saa) idee õnnestub maha müüa, siis on kohe eriti hästi läinud :)
Mulle endale sobib see maitsekooslus ka väga hästi, vürtsköömned teevad maitse kuidagi "lihaseks" ja kokku tuleb selline mõnus paks ja toitev supp.

Tuuli ütles ...

Sry, üks koma oli ära pudenendud. eelmist kommentaari loe:
sul Mia küll, tuleb kadedusega tunnistada, üsna kompleksivaba maitsete osas.

Maarja ütles ...

:)
Ma võiks panna pika loetelu, mida eal suu sissegi ei võeta...
Kuigi üllatus meile oli, kui ükspäev laps teatas, et juust siiski on "kõlbulik päris".

Tuuli ütles ...

No see on ju täitsa hüppeline areng, kui juust päris kõlbulikuks muutub :)
Ma võin omalt poolt lisada üsna lühikese loetelu, mida mu keskmine laps on nõus suu sisse võtma. Paar nädalat tagasi oli läbimurre - hakkas omletti sööma. Keedumuna on veel liiga ekstreem, pasta, riis, liha (v.a. viiner), sink, kurk, tomat jpm ekstreemsused vajavad veel ka pikka harjutamist. Masendav!