19. jaanuar 2011

Jäine juustukook - siidiselt jahutav hõrgutis

Tihti on head ideed üllatavalt lihtsalt. Nii ka selle jäise juustukoogiga. Või nagu algretseptis nimetatud: jäätise juustukoogiga. Idee pärineb rootsi kööki tutvustaval raamatust, mille on välja lasknud Rootsi Nokia ehk Ikea.
Tõenäoliselt jagatakse nüüd igal pool, kus Ikea oma hiiglaslikud kauplused ehitanud, toidukaupade nurgas seda kokaraamatut.
Paraku õpetavad umbes pooled retseptid Ikea food-store'is müüdavatest sügavkülmutatud lihapallidest või vorstidest midagi söödavat tegema. Samas leiab sealt päris mitu vägagi vahvat ja kulme kergitama panevat toredat ideed. Ja eraldi peatükk on kilu ja heeringaga toitudele. Selle viimase eest andestan isegi sügavkülmatoidud.

Üks vahvatest ideedest oli juustukoogi jäine variant.


Retsept ise on põhimõtteliselt meile tuttav ja tuntud juustukook, kus põhi lihtsalt tavapärasest veidi õhem. Tegin ka väiksed omapoolsed mugandused ja minu variat sai selline:
6 Digestive küpsist (purusta köögikombainis)
200 ml vahukoort
150 gr toorjuustu või mascarpone juustu
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 muna
Aseta lahtikäiva koogivormi põhjale küpsetuspaber.
Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga ja munakollased suhkruga. Sega vahustatud munakollaste hulka ka toorjuust. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Ühenda kõik koostisosad ja sega ettevaatlikult läbi.
Laota 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale umbes 2/3 küpsisepurust. Suru veidi kokku, et pealekallatav mass küpsisepuru laiali ei lükkaks.
Kalla küpsisepurule toorjuustu-vahukooremass. Peale raputa ülejäänud küpsisepuru.
Pane sügavkülma vähemalt 4 tunniks.
20-30 minutit enne serveerimist tõsta toatemperatuurile. Tõmba noaga kook äärtest vormi küljest lahti ning eemalda vormi küljed.

Paku juurde toormaasikamoosi või muud hapukat magusat lisandit. Minu maasikamoos jäi õigel hetkel välja tõstmata ja üles sulatamata, seega tuleks pildile juurde mõelda veel maasikane kaste.
Maitses hästi siidiselt ja jahutavalt, väga mõnus ja erakordselt lihtne hõrgutis.

9 kommentaari:

k2q ütles ...

Eile Sfääris sõin täpselt seda kooki.

Tuuli ütles ...

k2q - wow! oleks seda teadnud, oleks ühe tüki prooviks-võrdluseks endalegi võtnud. Meie maiustasime Sfäärid safraniste merikarpidega ja need olid ülihead!

Kerli ütles ...

Tere!
Tundub väga hea retsept:)..aga kas peab just sügavkülmas hoidmas või piisab ka tavalisest külmkapist?:)

Tuuli ütles ...

Kerli - põhimõtteliselt piisab ka tavalisest külmikapist. Kuigi siis jääb ära see sulava jäätise kreemine efekt, mis sügavkülmast võttes koogil tekib.

Tuuli ütles ...

Kerli - hakkasin mõtlema, et kui teed ilma külmutamata, siis kasuta kas 1 spl želatiini või võta toorjuustu veidi rohkem (nt 200 gr) ja lase koogil kindlasti üleöö seista. Muidu on oht, et kook jääb veidi vedel ja ilusat tükki on raske lõigata.

Merit ütles ...

Tegin ka seda kooki ja kui ise sõin, siis ei jätnud nagu mingit muljet. Samas, kannatamatu nagu ma olen, ei lasknud ma koogil piisavalt kaua külmuda ega sulada. Ja moosi ka kohe juurde ei pannud, sellepärast tundus kook ehk liialt magus. Aga kui õhtul vanematele koos moosiga pakkusin, siis ema kiitis küll taevani, ütles, et väga hea leid. Ehk siis suur-suur tänu retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Merit - mulle meeldib ka mingit hapukat moosi sellele koogile lisaks anda, siis alles lööb õige särtsu sisse. Kui koostisaineid vaadata, siis ta tegelikult ongi üsna lihtsa maitsega - koor, toorjuust, suhkur. Külmana ja hapuka moosiga aga hoopis teine tera. Tore, et lõpuks kook ennast rehabiliteeris :)

Annika Oja ütles ...

Mina sain ka seda sfääris esimest korda ja nüüd tegin selle retsepti järgi, mis Oma Maitses ilmus. Väga mõnus sai. Aitäh!

Tuuli ütles ...

Annika - tore et maitses. Nüüd käes just see aeg, kus sinna koogi sisse või peale võib ohtralt suvemarju lisaks panna. Siis on veel eriti hea. Ja loodetavasti muutub ilm ikka varsti ka selliseks, mis jäised jahutavad koogid päevakorda toob.