23. jaanuar 2011

Härjasaba hautis ehk oxtail bredie

Härjasabast kui väärt kraamist olen ka enne SIIN kirjutanud.
Härjasaba on parim just korralikult pehmeks hautatuna ja  nii, et liha on kontide küljest lahti löönud. Rikkalik maitse ja tihe tume liimjas liha saavad pikalt haududes kogu oma hiilgust näidata. Seekord katsetasin saba teha veidi teistsugusel moel - nimelt tomatikastmes, tšilli ja vürtsidega maitsestatuna ning Slow Cooker potis 10 tundi hautatuna. Pärit on selline kooslus Lõuna-Aafrikast, kust pärit bobotie'd oli meil reede õhtul külas käies õnn nautida.
Bredie nimetus tähendabki tomatikastmes ja vürtsidega hautist.
Mõnusad lihased-vürtsised toidud mõlemad.



Sama retsepti võib edukalt ka tavalises ahjus teha, siis tuleks arvestada vähemalt 3-4-tunnise hautamisajaga (aga miks mitte ka pikemalt).
Härjasaba võib leida turult ja nädalalõppudel ka Stockmannist. Turul meeldib mulle eriti saba tükeldamisprotsess - kogenud müüa võtab noa ning lõikab lihtsalt liigese kohtadest saba läbi. Kuidas välisel vaatlusel aru saada, kus on kont ja kus liiges, see on mulle seni mõistatus.

Vaja läheb bredie jaoks:
1 kg härjasaba tükeldatuna
päevalille vm õli
2 suuremat sibulat, hakituna
pöidlasuurune ingverijupp, peeneks hakituna
1 tšillipipar, peeneks hakituna
1/2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 spl jahu
1 purk purustatud tomateid (400 gr)
300 ml veisepuljongit
2 loorberilehte
2 spl muskovaado suhkrut
2 spl linnaseäädikat (minu oma oli pärit M&S poest, selle puudumisel kasuta kas punaveini- või palsamiäädikat)
soola ja pipart
Kuumuta õli pannil ning prae härjasaba tükke seni, kuni need on igast küljest pruunistunud. Tõsta sabatükid ahjupotti.
Lisa pannile veel õli ning prae keskmisel kuumusel hakitud sibulat umbes 5 minutit. Lisa ingveritükid, tšilli, vürtsid ning jahu. Sega kõik läbi ning lisa siis veel purustatud tomatid ja kuum puljong. Lase keema tõusta, sega juurde loorberilehed, fariinisuhkur, äädikas ning sool-pipar.
Kalla saadud segu härjasabadele peale ning hauta madalal kuumusel ja pikalt (tavalises ahjus võiks see kuumus olla ca 110-130). Minu Slow Cooker lasi sabal higistada 77 kraadi juures 10 tundi, aga oi kui maitsev ja mõnus see lõpptulemus sai. Kulunud väljend küll, aga suus see saba sulas :)




Serveerimiseks lisasin taldrikule kartuli-bataadipüreed ning ahjus küpsetatud pastinaagilõike, mis olid saanud viimase lihvi vahtrasiirupilt.

7 kommentaari:

Liina ütles ...

Võijummel, kui apetiitne! Mul härjasabaga suur häda - meie veiselihamüüja lihtsalt ei usu mind, et sabale tasub liha külge jätta ja seibistada. See mees kraabib liha maha ja müüb sabakönte nii umbes 10cm juppidena. No kesse neid peaks ostma...
Eks ma pean ükskord talle Stockmanni lõigud ette näitama :-)
A see-eest osso buco on tal käpas, just ostsin ja eile tegin.
Mida aeg edasi, seda vähem viitsin ma mingite praetükkidega jännata. Sabad ja sarved on hulga isuäratavamad :-)

Mari-Liis ütles ...

See maitsekooslus tundub täiesti vastupandamatu. Kujutan ette, kuidas nii kaua haudunud saba suus sulab.
Ma ei tea, kus ma olnud olen, aga linnaseäädikast kuulen küll esimest korda. Kus seda veel kasutada-salatikastmesse näiteks?

Tuuli ütles ...

Liina - kahju jah, et mu laupäevahommikune saba lõpuks ikka keskturult tuli ära tuua. Aga sa töötle seda lihaonu, et ta saba ikka väärikalt kohtleks. Mul veel mitu sabarooga järjekorras. Saba ja sarveusku olen mina ka, isegi T hakkab vaikselt leebuma, muidu ikka hädaldas, kui liimja massiga pidi jändama. Ju mul kuskilt popsirahva geenid sisse lipsanud, et rupskid ja jäsemeotsad kirge tekitavad.
Mari-Liis - britid ise piserdavad seda linnaseäädikat oma fish&chips toidule. Aga muidu on ta suhteliselt tugeva maitsega äädikas ning liiga delikaatsetele toitudele vist ei soovitaks. Igasugu pubitoitudele ja tšantidele hakkab aga hästi kampa.

Juc ütles ...

Kõht on jumala täis, aga oi, kuidas tahaks seda saba selle püree ja kastmega... Peab selle saba ikka ise ka millalgi ette võtma vist! Ja osso-bucco on ka ebaviisakalt kaua oma järjekorda oodanud!

Pille ütles ...

Linnaseäädikat müüakse M&S toiduosakonnas. Ma ka ostsin, sest kasutan päris palju briti retsepte ja seal seda ikka nõutakse. Ilmselt annaks mõne kättesaadavama tootega asendada, aga no ma ei viitsi arvutada-arvestada neid erinevaid äädikaprotsente lihtsalt :)

Seda sabahautist muidugi sööks. Mmmm..

Mari-Liis ütles ...

Ei tea kas Sadamaturu veiselihamüüjaga on tõsine vestlus maha peetud või mis, igaljuhul reedel sain korralikku lihaveise saba. Jupid olid küll liiga pikad tõesti, nii 10-15 cm, aga liha oli palju küljes ja vaatamata sellele, et kodus pidi päris korralikku puhastustööd tegema (kelmed, liigne rasv jne), sain lõpuks väga kenad sabatükid. Tegingi suurte tükkidena ja oi, kui hea oli! Igaüks sai jupi taldrikusse, hautamiskastet peale ja siis tirisime ja närisime ja lutsutasime, näod ja käed kleepuvad...:)
Metslased, ma ütlen.

Tuuli ütles ...

No Liina on vist siis tõsiseid vestlusi sabateemal pidanud :)
Aga no ei saa midagi selle vastu, et need lutsutatavad, kleepuvad, luristavad, hammastega sikutatavad road on ikka need parimad. Peaasi et lõug läigiks! :)