13. detsember 2010

Lumivalge teki alla peidetud kõrvitsapiparkook

/prindi retsept/
Jõuluootus on mõnus aeg. Kõik küpsetised lõhnavad magusalt-vürtsiselt tekitades hinge mõnusa ootusärevuse. Tuleb tunnistada, et see ootus on isegi mõnusam kui kättejõudvad pühad ise. Selleaastane lumeuputus sobib ideaalselt jõulumeeleolu tekitamiseks. Valge, vaikne, puhas ja karge.
Ka kook ei pääsenud valge vaiba alla mattumisest.


Mulle meeldivad jõulumaitselised küpsetised väga. Sellist lõhnabuketti ei tekita tuppa miski muu, kui vürtsidest pungil jõulusai.
Sel korral sai koogile mahlasust lisatud veel kõrvitsaga, mis sobib ideaalselt piparkoogivürtsidega.


Retsept sai selline:
ca 2,5 dl kõrvitsapüreed (lõika kõrvits kuubikuteks, pane ahju 180 kraadi juurde küpsema kuni kõrvits on pehme ja püreeri kõrvitsatükid)
3 dl suhkrut (minul oli pooleks tavaline ja pruun)
3 muna
1 dl õli
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 tl piparkoogimaitseainet
2 tl küpsetuspulbrit
4 dl jahu
1 sidruni mahl
Katte jaoks:
200 gr toorjuustu
sidrunimahla, paar supilusikatäit suhkrut, teelusikatäis vaniljesuhkrut, hakitud kuivatatud jõhvikaid.


Vahusta kergelt munad ja suhkur, lisa õli. Sega juurde vürtsid ja kõrvitsapüree.
Lisa jahule küpsetuspulber, sega ning lisa siis muudele ainetele.
Kalla õlitatud vormi (sobib nii ümmargune kui ka keeksivorm) ja küpseta 170 kraadi juures ca 1 tund.
Küpsust kontrolli puutikuga.



Lase veidi jahtuda. Kata toorjuustukattega, mille jaoks sega lihtsalt toorjuust suhkru, vaniljesuhkru ja sortsu sidrunimahlaga. Määri koogile peale, saputa kaunistuseks veel hakitud kuivatatud jõhvikaid.

Kommentaare ei ole: