16. detsember 2010

Life is like a box of chocolate...

Jõuluaeg, maiustused, kommid on lahutamatud. Laste jõulupakkide komme leiab veel jaanipäeva paikugi diivani vahelt.


Aastast-aastasse ja perest-peresse korduma kippuvate jõulukaupade ostmise-kinkimise asemel võib ise midagi meisterdada, kuhu saab enda käesooja ja tegemise kirge sisse põimida ning hiljem karpi veel jõulusoove juurde sosistada.
Kommide puhul on hea asi see, et puudub võimalus ka mittekerkimiseks, ärakõrbemiseks vms. Ja maitsevad isetehtud maiustused hullupööra hästi.

Alustuseks väike viide šokolaadi sulatamise kohta. Täpsem ja detailsem info on kirjas SIIN. Soovitan väga üldjoontes läbi lugeda, muidu võib tulemuseks olla ülekuumenenud šokolaadikängar, millega ei tee mingeid trühvleid. Eriti kardab ülekuumutamist valge šokolaad.
Mina kasutan šokolaadi puhul kas vesivanni või siis pildil näha olevat agregaati. Lihakahvel ei ole pildil ka juhuslikult, sellega on nimelt kõige mugavam trühvleid šokolaadi sisse kasta ja hiljem veidi nõrutada.


All on näha koonuseline tops, kuhu kallan keeva vee ning peale panen peeneks tükeldatud šokolaadiga kausi, mis siis altpoolt kuumutades ära sulab (šoklaad siis ikka, mitte kauss). Sulamise ajal sega šokolaadi ning vajadusel kalla vahepeal kuum vesi jahtunud vee asemele.


Viigimarjad konjakis, martsipanis ja tumedas šokolaadis

No kas see kõik kokku ei kõla juba nagu poeesia. Puhas nauding!



Viigimarjad on, muide, minu lemmik kuivatatud puuvili. See krõmpsuv pehme täidis on kuidagi niiii...patune ja samas vastupandamatu. Kahjuks on viigimarjad meie kaubanduses mitte liiga levinud artikkel, aga kui otsida, siis leiab. Minu absoluutne lemmik (mis ka selles viigimarjamaiuses parima tulemuse annab) on Prisma Rainbow sarja kleepuvad ja pehmed viigimarjad.
Vaja läheb viigimarju, konjakit, martsipani, tumedat šokolaadi.
Koguseid on keeruline anda, aga 100 gr marjade peale kulus 5 spl konjakit, 150 gr mandlimassi ja ca 100 gr šokolaadi.


Siin on näha esmalt see, millised ahvatlevalt mahlased on kuivatatud viigimarjad, pelmeen seal keskel on tegelikult martsipani sisse mässitud viigimari ning et asi kindlam oleks, on ka pakend pildil
Leota umbes pool tundi viigimarju konjakis. Vahepeal võid külge ka keerata, et marjad saaksid ühtlaselt maitsestuda. Lõika martsipanimassist umbes viigimarja suurused tükid ning tuhksuhkrut jahuna kasutades rulli tainarulliga martsipan õhukeseks. Sinna martsipani keskele aseta viigimari ja voldi kõik ääred ja otsad kokku.
Nii tee kõikide marjadega.
Haki šokolaad ja sulata veevannis. Kasta kõik martsipanised viigimarjas sulašokolaadi sisse ning aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse tahenema.

Maapähkli-maisihelberuudud nougat-kattega

Lihtne ja veidi teistmoodi kommiline. Minu laste üks lemmikuid.



Vaja läheb:
1 dl suhkrusiirupit
1 dl (pruuni suhkrut)
300 gr maapähklivõid (M&S krõbe ehk pähklitükkidega või on parim)
ca 7-8 dl maitsestamata maisihelbeid
200 gr nougat šokolaadi.



Kuumuta suhkur ja siirup potis vaiksel tulel kuni segu kergelt keema tõuseb. Sega kuni suhkur on lahustunud. Lisa pähklivõi ja lase sellel sulada, kuni moodustub ühtlane kreemjas mass. Lisa maisihelbed, sega ning suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi. Kata segu teise küpsetuspaberiga ning suru nii tihedalt kokku kui võimalik.
Jäta külma tahenema.
Külmast võetud massile kalla sulatatud šokolaad, määri ühtlaselt laiali ja aseta jälle külma hanguma. Hangunud massist lõika terava noaga ruudud ja maiusta.

Kookostrühvlid kondenspiimaga Raffaello stiilis

Selle suurepärase retsepti leidsin Mari-Liis blogist. Tõeliselt mõnusad ja meenutavad oma maitselt igati Raffaello komme. Mina lisasin vahvlit umbes kaks korda rohkem kui algselt ette nähtud ja pool vahvlikogusest hakkisin üsna jämedalt, et trühvli sisse jääksid krõmpsuvad tükid. Mandli asemele paigutasin aga trühvlile soenguks ühe väikese hapuka kuivatatud jõhvika.



Mõnusad! Lastele väga maitsesid. Aitäh, Mari-Liis hea idee eest.

Tšillitrühvlid tumeda šokolaadiga

Vat need on nüüd minu lemmikud. Magusaarmastaja väga ei ole, aga kui kusagil pakutakse tšilliga trühvleid, siis võib seal trühvlite juures asjatamas suure tõenäosusega mind näha. Šokolaad tuleb valida ka mida tumedam seda parem. Ja tšilliga ei tohi koonerdada!

Minu kirg tšilliga trühvlite järgi - need väikese punase hoiatava märgistusega - on lootusetu juhtum :)


Vaja läheb: 1-2 kuivatatud tšillit
1 dl vahukoort
2 spl võid
200 gr tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi täidiseks + 200 gr tumedat šokolaadi katteks
1 tl mett
Pane potti vahukoor ja pudista sinna sisse kuivatatud tšillipipra tükid. Lase keema tõusta, tõsta tulelt ning lase tõmmata. Samal ajal haki šokolaad väikesteks tükkideks. Lase koorel veel korra keema tõusta ning kurna tšillipipar sõelal välja. Kui ei karda teravaid elamusi, siis las nad olla. Lisa mesi, lase sulada. Kalla koor šokolaadile ning sega hästi ühtlaseks massiks. Kalla vormidesse, millena võid kasutada kas jääkuubikute resti, tühjaks söödud kommikarbi resti vms. Aseta vorm koos täidisega sügavkülma.
Umbes 1 tunni pärast võta kommid külmast ja vormidest välja. Sulata katteks ette nähtud šokolaad ning kiirelt kasta kõik trühvlid vedela šokolaadi sisse. Koputa liigne šokolaad maha, aseta küpsetuspaberile hanguma. Kaunista tükikese tšillipipraga. Hoia jahedas.

Piparkoogi-mascarponetrühvlid tumeda šokolaadiga

Üks erakordselt lihtne moodus, kuidas tõeliselt hõrk trühvel valmis meisterdada. Kui piparkoogihooaeg läbi saab, võib piparkookide asemel kasutada mingit muud küpsiselist - nt tavalised šokolaadiküpsised, trühvlimaitselised küpsised, kaeraküpsised jne.


Vaja läheb:
200 gr mascarpone toorjuustu
200 gr piparkooke
3 spl Vana Tallinna likööri (või muud endale meelepärast jooki)
200 gr tumedat šokolaadi.
Tegevuskäik on täpselt nii lihtne, et purusta köögikombainid piparkoogid täiesti peeneks puruks. Sega toasooja mascarpone juustuga ning lisa ka liköör. Jäta mass tunniks paariks külma tahenema.
Külmast massist vormi kätega kreeka pähkli suurused pallid.  Sulata šokolaad veevannis ning kasta trühvlid šokolaadi sisse. Puista peale kas hakitud mandleid või näiteks kuivatatud viigimarja tükke. Aseta tahenema küpsetuspaberiga kaetud alusele jahedasse.


Valge šokolaadi trühvlid mooniseemnete ja sidruniga

Järjekordne vastupandamatu kooslus. Imalmagus valge šokolaad saab tasakaalustatud sidruni hapukuse ning moonseemne mõrkjusega. Ja kokku maitseb uskumatult hästi.

Valgete trühvlite leidmine ei tohiks vist väga keeruline olla. Teine vihje on mooniseemned :)
Vaja läheb:
1 dl vahukoort
ühe sidruni riivitud koor
1 tl mett
200 gr valget šokolaadi
2-3 spl mooniseemneid
Katteks 200 gr valget šokolaadi + veidi mooniseemneid kaunistuseks.
Kuumuta vahukoor ning lisa sinna sisse sidrunikoor. Lase keema tõusta. Jäta ca 15 minutiks tõmbama. Samal ajal haki šokolaad. Lase koorel uuesti keema tõusta ning kurna sidrunikoor välja. Koorele lisa mesi, sega ning kalla koor šokolaaditükkidele peale. Sega kuni ühtlase massi tekkimiseni. Lisa mooniseemned ning jäta segu külmkappi tahenema.
Tugevaks tõmbunud täidisemassist vormi kas käte või lusika abil pallikesed.
Sulata kattešokolaad ning kasta täidisepallid šokolaadi sisse. Puista peale mooniseemned. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning lase jahedas taheneda.

Aga kuhu sisse need trühvlid panna?

Üldse mitte vähetähtis küsimus kogu trühvliteo puhul. Laadung head-paremat on valmistatud, aga millisel moel need tuttavatele-sõpradele üle anda. Peos ei vii ja kilekotti ei topi.
Väikesed vihjed ka sel teemal. Trühvli jaoks neid väikesi aluseid (nagu pisike muffinivorm) olen saanud M&S poest ja eelmisel aastal oli ka Tallinna Kaubamajas olemas väiksesed muffinivormid.


Karbid ostan aga juba mitmendat aastat sellisest väikesest kohast nagu Lendliis. Seal on suur valik hästi armsaid ja erinevaid karpe. Osa nende valikust on ka pildil näha. Tiimarist leiab ka karpe ja karbikesi, kuid hinnatase on tugevalt Lendliisi kasuks. Võib ka kinkida dekoratiivsel taldrikul tsellofaani sisse pakituna, nii jääb "pakend" pärast kingisaajale kasutamiseks.

29 kommentaari:

Piret ütles ...

Appike, kui palju komme! ja üks ilusam, kui teine. Meil ka plaanis nädalavahetusel kommivabrik käima lükata, nüüd on, millest valida.

triin ütles ...

väga toredad retseptid, tõeliselt innustav.

Anonüümne ütles ...

Me ka teeme nii ja naasuguseid pallikesi. Eile näiteks tekkis tütrel mõte teha lehmakommi ( tegi piima asemel kappi seisma jäänud ja kasutamise järele karjuvast vahukoorest). Mina otsisin välja mandlipaki ja nii ta läks...)
Lehmakommi segusse sai segatud mandlipuru ja kahe lusika abil vormitud ilusad kommid, mis veel tumedast šoksist läbi käisid. Mees ütles, et poe kommi kommid hammustavad keelt :) ja ei sula nii mõnusalt suus.
Tegelikult ju nii ongi (v.a muidugi need kallimad, mida ei raatsi osta) aga isetehes saab sama raha eest ikka rohkem :) ja head.

ohhhhh viiiigimarjad.. mmmm pagan, ei raatsi enam sellel aastal suuremasse linna minna, et neid hankida. Mul oli varem ikka mõni viigikas kodus, mida hommikupudru sisse hakkida. Ongi kuidagi unustusse vajunud need viljad :/

Tuuli ütles ...

Minu meelest on ka kodus maiustuste valmistamisel ühendatud kaks meeldivat poolust - tegemine on tõeliselt mõnus zen tegevus, mis toidab hinge, ning maitsevad need kommid ikka hullult hästi (alati pean lastega eelnevalt kokku leppima, kui tahan mõned maiused kinkimise jaoks säästa, muidu kaoksid kõik kui musta auku).
Viigimarjadele võiksingi kiidulaulu laulma jääda. Sobib niisama süüa, kommi sisse panna, kommi kaunistada jne. Viimati lisasin lambalihast tagine´ile ja ka sinna sobis ülihästi. Super puuvili!

Liilia ütles ...

tänan heade retseptide eest! tahtsin küsida, kas tšillikommides võiks tšillikaunade asemel kasutada jahvataud Cayenne`i pipart ja palju seda 2 tšillikauna semel panna võiks?

Tuuli ütles ...

Liilia- muidugi võib ka jahvatatud tšilli- või cayenne´i pipart kasutada. Eelmimstel aastatel olen täpselt nii teinudki. Kogus - sõltub tšillitaluvusest - äratuntav õrn maitse peaks juba 0,5 tl tulema, aga korralik tšillilaks eeldaks ikka veidi suuremat hulka (1-2 tl). Muidugi maitseained ka erineva intensiivsusega, nii et kõige kindlam on maitsta :)

Liilia ütles ...

Aitähh, eks ma siis katsetan :)

Kristiina Anvelt ütles ...

Väga ahvatlevad! Nii ahvatlevad, et otsustasin täna õhtul neid maisihelvestega asjandusi teha. Mida ma aga poest ei leidnud, oli nougat šokolaad. Ostsin tavalist. Tuuli, palun ütle, millist Sa kasutasid ja kust ostsid. Suur aitäh!

Lisaks veel suur-suur aitäh hästi toreda ja inspireeriva blogi eest. Olen siit juba üsna mitu uut lemmikut leidnud.

Tuuli ütles ...

Kristiina - rõõm kuulda, et blogi vahendusel oled inspiratsiooni leidnud. See tegelikult ongi blogipidaja suurim rõõm, kui kellelegi see kõik ka innustust pakub :)
Pean tunnistama, et minu nougat-šokolaad oli mitte-Eesti päritolu ehk reisilt kingiks toodud. Aga asendamiseks võiks sobida ka piimašokolaad või siis ka Schwartau sarjas müüdav nougat-kate (neid müüakse samas reas, kus želatiini, essentse jm küpsetamiseks vajalikku ja kõnealuses sarjas on sidrunivõõp, nougat-kate ja tumeda šokolaadi kate). Hästi lihtne kasutada, kuumutad pakendis oleva võõba pehmeks, lõikad pakendil nurga ära ja niristad peale. See nougat-kate peaks olema ka täitsa mõnusa maitsega.

LG ütles ...

Tõeline kommivabrik :) Aitäh blogijale. Mul on ühed tatlikommid juba valmis meisterdatud ja mõned päevad siis misterdan siit miskit.
Šokolaadi sulatamisest- ütlen oma kogemusest, et teen seda keraamailisel pliidil, paksu põhjaga kopsikus. Kuumuse sätin 1-2 peale. Ja ei mingit muret. Teine vartiant sesiab mul kapis, OBH Nordic´u šokolaadi sulataja (on ka teiste valmistajate omasid) Soovitan soojalt muretseda koju. Selle masinaga on mugav šokolaadi vedelana pidada. Just nimelt trühvlite valmistamisel on see ideaalne. Seal on kaasas ka rest, kahvlid vormid šokolaadi kujude valmistamiseks, spaatel ja vist oligi kõik. Muidu kasutan pliiti aga kommide tegemiseks ikka sulatajat.
Ühe trühvlite retsepti juures nägin pildil, kuidas need olid kenasti munakarpi pakitud. Munakarp oli jõuluteemaliselt ära duunitud :)
Häid Jõule !

Tuuli ütles ...

LG - tänud heade jõulusoovide ja kasulike soovituste eest. Ausalt öeldes ei ole isegi taibanud vaadata ega otsida šokolaadisulatusmasinat.
See otse pliidil šokolaadi sulatamine on omal riskil :) Minul on ikka mõnel korral nii pliidil (küll väga vaiksel kuumusel) kui ka veevannil õnnestunud valge šokolaad tükiliseks muundada.
See munakarbi kasutamine pakendina on hästi vahva idee!

LG ütles ...

Vat jah, need pliidid on ka erinevate kuumustega. Mina näiteks olen oma pliidi peale väga kindel, et šokolaad ei tõmbu klönti. Valge šoklaadi sekka lisan vahel tilgakese rõõska koort. Oleneb mis sorti valget kasutan
Aga tegelikult tahtsin siia panna ühe lingi. EI tea, kas tohib? Kui ei siis kustutan kommentaari :)
http://www.kodinkuvalehti.fi/ruoka/resepti/1575/aprikoositryffelit
siin see munakarp kenasti värvitud. Kui aga mubnakarbil on kaane peal etikett või minig trükk, siis saab kaane ära rebida ja karbi pakkida tsellofani. Nii teen ka ise.

Tuuli ütles ...

LG - tänud lingi eest! Häid ideid tohib ikka jagada ;)

Berta ütles ...

Nii hea blogi.
See jõulud kavas ka endal kommitegu ette võtta.
Mina ei raatsi raha karpide peale raisata, seega meisterdasin ise armsad karbikesed.
http://www.youtube.com/watch?v=bsIiYXMEYOg
Soovitan teistelegi!
Peale saab panna igasuguseid armsaid kaunistusi.
Väike on, aga see eest eriline.

Tuuli ütles ...

Hästi lahe voltmise video, tõeline päkapiku meistrikoda. Tänud viite eest :)
Tegelikult on need Lendliisi karbid ka algul vaid stantsitud paberitükid, millele voltimiskohad sisse embossitud. Kokku tuleb voltida endal ja karbi kulu on sõltuvalt tüübist 5-10 krooni. Nii et saab veidi väiksema vaevaga kui päris paberitükki ette võttes, kuid veidi näputööd tuleb ikka teha. Ja see ongi mõnus :)

Nora ütles ...

Mis kellani see Lendliisi lahti on?

Tuuli ütles ...

Nora - minu teada tööajal ehk siis arvatavasti kell 17-ni. Igaks juhuks võiks vist ette helistada.

Anonüümne ütles ...

Tere!

Tegin neid viigimarjakomme ja need olid tõesti imelised! Aga minu arust on Rainbow viigimarjadest veel paremad Noberasco bio viigimarjad (müüakse Maximas), mis on küll suuremad ja kallimad, aga veel pehmemad ja mahlasemad. Soovitan proovida!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - paraku Maxima on tõesti selline pood, mis mulle kodukanti ei jää. Kui kunagi sinna poodi satun, siis proovin kindlasti ära. Ise olen veel avastanud,et paljudes öko- ja mahetoodete poodides on ka väga mõnusaid mahlaseid viigimarju. Igal juhul tänud kasuliku vihje eest.

Unknown ütles ...

Jummel, kui maitsvad need viigimarjadega maiused olid .... eriti see poolik, mis järgmiseks hommikuks alles jäi! Mis Sa arvad, (1) kas maius jääb veidra kujuga, kui viigimari enne martsipani sisse mässimist pooleks lõigata? Mul tulid need maiused hiiglama suured - ikka oma kahe suure trühvli mõõtu. Mõtlen, et need on kingikotti pistmiseks ehk liiga kogukad (loe: ei näe väga ilusad välja); (2) kas šokolaad jääks pisut säravam, kui sinna sulatamisel tilgake õli sisse segada? Mu maiused nägid pärast tahenemist veidi tuhmad välja.
Idee on igatahes suurepärane! Ja maitse on veelgi parem! Tuhat tänu selle eest!
Palju tervist ning toredat peatselt saabuvat pühadeaega!
Ingrid

Tuuli ütles ...

Ingrid - tere tulemast klubisse, mul on need viigimarjadega trühvlid ka ühed kindlad lemmikud :) Eks need terve viigimarjaga trühvlid ole jah sellise korraliku maguroa mõõtu :) Ei tohiks küll mingi probleem olla, kui see viigimari kas pooleks või ka neljaks lõigata. siis saaks sellise klassikalise trühvli mõõtu maiuse. Šokolaadi sisse võib läike andmiseks muidugi veidi õli või ka võid lisada ja eks see sõltub ka šokolaadi tüübist. Need spetsiaalsed sulatusšokolaadid (nööbid) peaksid jääma ka läikivama pinnaga niisamagi. Tahvlišokolaad jälle selline tuhmim. Vähemalt minu kogemus on selline olnud.

Liina ütles ...

Infoks: paberist minivorme oli Tartus saada vana kaubamaja Koduekstrast. Arvatavasti on neid siis teisteski Koduekstrates saada.
Trühvlitegu paari päeva pärast:)

Tuuli ütles ...

Liina - tänud kasuliku info eest. Edukat trühvlitegu ka. Et siis vesi sulašokolaadi või mida iganes peaks trühvlitegijale soovima ;)

Anonüümne ütles ...

aga kas neid mascarpone-iparkoogimaiuseid tavalise köögitoorjuustuga võiks proovida?

Tuuli ütles ...

Anonüümne - kindlasti võib mascarponet toorjuustuga asendaa. Ei ole mingi probleem :)

Anonüümne ütles ...

Tere Tuuli,
milist poodi pead silmas selle M&S-i all? Olen tervele linnale tiiru peale teinud aga väikeseid trühvli vorme ei ole kohe mitte kusagil :(

Ilusat jõuluaega ja tänud!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - vabandust, täpsemalt väljendatuna on M&S Mark&Spencer. See paraku ainult Tallinna inimestele abiks ja sel jõuluajal ei ole nüüd kontrollkäigul käinud. Olen näinud ka Koduekstrates väikesi vorme ning Tallinna Kaubamajas. Paraku värsket infot praegu ei ole, kas seal ka hetkel trühvlivorme leidub. Uurin FB vahendusel, äkki keegi oskab täpsema infoga varustada.

Anonüümne ütles ...

Hea idee jõulukingitusteks aga oskate te öelda kui kaua need säilivad oma parimate omaduste juures , st. kui pikalt ma enne kinkimist need valmis võiksin teha, et need ka kinkides suurepärased oleksid :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, eks nendega ole nagu kõigi toitudega, et parimad värskelt, aga paar nädalat ei tohiks probleem olla