15. detsember 2010

Jõuluvürtsidega punane ahjukapsas

/prindi retsept/
See kapsas sai kohe meie lemmikuks kui esimene kord ära proovitud sai.
Ei oskagi muud öelda, kui et kapsas on väga maitsev ja valmistada on lihtne. Arvestada tuleks vaid pika ehk 3-tunnise haudumisajaga.
Sobib eriliselt hästi pardilihaga - magus, vürtsidest küllastunud ja pehmeks haudunud kapsas täiendab hästi nii pardifileed kui ka pehmeks haudunud ja krõbeda nahakoorikuga pardikonfiid.



Retsept on algselt pärit Rick Steini "French Odyssey" raamatust.
Tänu jõuluvürtsidele sobib ideaalselt ka jõululauda kaunistama.
Vaja läheb:
500 gr punast peakapsas, peenteks ribadeks lõigatuna
2 tugevama ihuga hapukat õuna, kooritud ja tükeldatud
2-3 sibulat, peeneks hakitud
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud muskaati
(võid kasutada ka piparkoogimaitseainet)
2 spl palsamiveiniäädikat
2 spl pruuni suhkrut
2 spl võid
1/2 tl soola
Veidi värskelt jahvatatud musta pipart


Haki kapsas ja sibul, koori ja tükelda õunad. Sega kõik ained kokku, peale paiguta võitükid ning hauta kaanega kaetud potis150-kraadises ahjus 3 tundi.
Lihtne ja luksuslik.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega ja või asemel kasuta kas selitatud võid või sobivat õli. 

9 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

see ei ole võimalik...:D:D

Mari-Liis ütles ...

oma emotsionaalse kommentaari selgituseks soovitaks külastada korraks oma blogi, kus leiad just praegu postitatuna üsna sarnased koivakesed, ainult et kapsalisand on vähe teine. Ma ei taha seda kahesõnalist terminit enam öelda, muidu Liina kutsub meile arsti, aga see on juba väga naljakas:)

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - kommentaarid vist liigsed :)))
Kulinaarne kaksikõde on leitud ;)

Annela ütles ...

Hei teadjad!

See kapsavärk kõlab paljutõotavalt ja usun, et sobib ka nt hane kõrvale. Aga siit küsimus: soov on sel aastal eeljõuluna (23ndal siis) proovida ära kalkun või hani. Aga kumb? Kas on ühel teise ees mingeid arvestatavaid eeliseid. Olen täiesti eelarvamustevaba, sest piinlik küll aga pole kumbagi lindu päris iseseisvalt valmistanud. Aidake, andke nõu!

Tuuli ütles ...

Mnjah, tegelikult päris retooriline küsimus :)
Ise eelistaksin hane, aga sel juhul tuleks kindel olla, et lind on noor (üks kriteerium on kaal, see peaks jääma ca 3-4 kg kanti vahele, teine tunnus on see, et noorema linnu selgroog peaks olema painduv, mitte jäik). Hea kauba puhul saab tulemuseks mõnusa mahlase haneprae.
Kalkun on suhteliselt kuiv ja maitsetu (suur kere ning rasvavaene liha teevad päris keeruliseks mahlase tulemuse saavutamise). Küll on aga kindlasti taljesõbralikum :)
Ise eelistaks hane varianti ja see magusvürtsine kapsas sobib linnulihaga kindlasti suurepäraselt.
Ise plaanin jõululauale apelsinikastmes parti, mida portveini-apeslisinilikööriga kastetud. Apelsinine kaste veel peale ka. Usun, et ka hanele peaks apelsinine või õunane täide+kaste hästi sobima.
Mõned vihjed:
http://www.cuisine-france.com/recipes/duck-orange.htm

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Duck-a-lOrange-233535

Gordoni soovitusi tasub ka usaldada, tema jõuluhane leiab siit
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2428/gordons-christmas-roast-goose-

Tuuli ütles ...

Annela - nagu tellimise peale on tänases EPL Tanel Veenre jõuluhane valmistamise teema ette võtnud.

Ja oma eelmise vastusega tahtsin viidata sellele, et hane annab hästi ka pardile ettenähtud retseptid järgi valmistada. Üsna sarnase loomuga linnud need kaks.

annela ütles ...

Oeh! Lugesin seda Tanel Veenre juttu ja täitsa hirmus hakkas. Igaljuhul on aus Poola hani ostetud, selgroogu ei ole veel tsekkinud. Mõtisklen siis täna õhtul sügavalt täidise üle :). Tänud info eest!

getter ütles ...

Tänase päeva puhul otsustasin proovida pardi confit'd. Ja sellesamase kapsaga. Pardike maitsestub külmikus, küpsetada otsustasin nii, et kapsas alla ja part peale samasse potti. Loodan, et see viis ka töötab. Pardile lisaks rasva seekord ei pane. Usun, et tuleb väga maitsev õhtusöök :)

Tuuli ütles ...

Getter, loodan väga, et part ja kapsas olid väärilised toidud pidupäeva tähistama :)