6. november 2010

Kuidas lastele lambaliha maha müüa ehk burks lambahakklihaga

/prindi retsept/
Esmalt pean tegeva sügava kummarduse Tiinale kaugele lombi taha, kes mulle selle lihtsa ja geniaalse idee maha müüs. Nimelt sain temalt SELLE lingi koos soovitusega järele proovida.
Lambahakklihast valmistatud grillburgerite kooslus oli üsna sarnane NEILE meie lemmikutele suvel korduvalt tehtud koftadele, mida reeglina sõid täiskasvanud ja lapsed vältisid seda kui ilmselgelt mittesöödavat ollust (lambaliha, münt, koriander, vürtsköömned, öäkkk!). Ei taibanud kogu seda värki hamburgerisaia vahele peita (pitaleibade vahele torgatud kraami on nad juba õppinud kahtlustama).


Seekord alustasin sellest, et tegin lastele kavalalt silma ja ütlesin, et täna sööme burksi. Laste ilme oli kategooriast "ei-suuda-õnne-uskuda". Algaineid hoidsin kiivalt enda teada ja ausalt öeldes ei tundud mu varateismelised ka õnnejoovastuses väga huvi hakkmassi koostise vastu.

Lohistasin välja sõprade kingitud toreda talvise abivahendi ehk tubase lauapealse grilli.


Küpsetasime koos lastega grillburgerid valmis. Vaimustus laste silmis ei lahtunud.



Juurde hakkisin salatisibulat, enda marineeritud kurki, tomatit, rebisin salatilehti. Kastmeks lisasime ehtameerikalikku Honey Mustardit, mis rohkem salatikaste kui sinep. Eestis olen seda kohanud Stockmannis.
Samal plaadil soendasime ka Fazeri hamburgerisaiu.



Tõstsin lastele taldrikule ühe saia, ühe praetud lambaliha burgeri ja lasin neil komplekt ise kokku lappida. Natuke nohisemist, siis mõni minut matsutamist ja hinnang: "Elu parim burks!". Nüüd tulin kapist välja ja avaldasin saladuse ja .... nad kordasid kogu protseduuri olles täie teadlikkuse juures valmis lambaliha sööma!
Ma olin rahul :)

See imeline lambaburgeri retsept sai minu töötluses selline (ei suutnud jätta kaneeli lisamata, mulle VÄGA meeldib lammas+kaneel maitse):
500 gr lambahakkliha (minul oli turult ostetud 70% lammast + 30% noorlooma)
hakitud värsket münti
hakitud värsket koriandrit
paar hakitud küüslauguküünt
1 tl sherryt või ka näiteks brändit
1 tl valge veini äädikat
1 tl jahvatatud vürtsköömneid (müüakse ka Meira poolt juustuköömne nime all)
1 tl pruuni suhkru siirupit
1 tl kaneeli
näpuotsaga jahvatatud vürtsi
1 tl jahvatatud paprikat
soola ja pipart maitse järgi

Hamburgerisaia või pitaleiba. Juustu (soovitavalt murendatud fetajuustu) ja salatikastet.

Sega kõik burgerite koostisained, maitsesta. Vormi märja käega peopesa suurused pallid, vajuta need lapikuks ning grilli  kuumal pannil mõlemalt poolt paar minutit. Samal grillil/pannil soojenda ka saiad. Juurde paku meelepäraseid lisandeid.

Ja uskuge või mitte, aga kordustellimus on laste poolt sisse antud. Lambaliha rokib täiega!

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub ülimaitsev. Nämma!!! Aga kuidas ise neid pehmeid hamburgerisaiu teha?

Tuuli ütles ...

Mina olin täna laisk ja lasin saiad valmiskujul koju tuua. Kui teeksin ise, siis võib aluseks võtta umbes sellise kooslusega retsepti (jäta kardemon välja ning puista peale seesamiseemneid, mina lisaksin veidi ka 1 spl suhkrut või suhkrusiirupit, jätab ka soolase iseloomuga saiale parema maitse ja tainas kerkib ka paremini) http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=544

vernanda ütles ...

meil oli reedel lambakints, ja see kuidagi müüs ennast ise lastele maha...

Anonüümne ütles ...

Tore blogi. Tsekkisin teisi lambaliharetsepte ja kuigi mulle need väga meeldisid, mõistan neid lapsi. Ehk on abiks proovida midagi lihtsat, nt üks teine laps ei ütle kunagi ära kõige lihtsamast juurikatega hautatud lambast.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - juurikad paraku minu laste (eelkõige lähtun oma keskmisest pojast) puhul ei toimi. Kui tegemist ei ole just borši sisse peidetud porgandi-kapsaga, siis keskmisele lapsele tuvastataval kujul juurikate pakkumine on kulinaarne enesetapp. Ta ei söö ei kana-, sea, veise- ega lambaliha ega ka ühtegi köögivilja ei praena, ühepajatoiduna ega mingil muul moel. Sealt tulenebki minu lapselik ja siiras rõõm, et ometi leidsin mooduse, mis toimis. Toitude variatiivsus kodusel laual on oluliselt suurem kui blogisse üles riputan s.t. olen proovinud väga erinevatel moel talle toite valmistada. Tegemist on üsna raske juhusega, mitte tavapärase lapse meeldib-ei meeldi pirtsutamisega. Situatsioon on umbes sama nagu allergilise lapsega - ükshaaval ja ettevaatlikult proovin erinevaid toite tema menüüsse lisada, et toidulaud liiga üksluiseks ei muutuks. 90% juhtudest on määratud läbikukkumisele, vahel õnnestub ka toidusedelit laiendada. Lambalihast burgereid pean oma tõeliselt töövõiduks, edaspidi õnnestub neid ka tõenäoliselt ilma saia vahele toppimata pakkuda :)

Profa ütles ...

See 30-70 protsenti hakkliha on ka üks minu viimase aja lemmikuid. Sama tähelepanek, et müüb hästi, isegi neile kes muidu lammast ei söö. Järgmises toidus kus lambahakkliha vaja läheb, kavatsen ise kaks hakkliha kokku segada.

i. ütles ...

Tuuli, jäin vaatama seda lauagrilli ning tekkis küsimus kas see on ka asine aparaat ning kas valmiv liha on tõesti grill-liha laadne ning hoopis teise mekiga kui pannil tehtu? Tekkis mõte endalegi soetada, kui ta tõesti on grillilik grill :)

Tuuli ütles ...

i - minu arvates on see talvise aja üleelamiseks täitsa tore köögiaparaat. Loomulikult ei saa sellega kätte puusütel grillitud kraami maitset, aga nn "vaese mehe grilli" tiitli võiksin talle küll anda. Mis mulle häst meeldib, on veel see, et grillipind on suhteliselt suur ja saab korraga päris suure koguse valmis küpsetada/grillida. Maitse jääb grillitud kraamil umbes nagu gaasigrillil tehtul. Nii et kui ruumi kodus on, siis võib tubane grill ennast täitsa ära õigustada. Tehakse veel selliseid kambakesi grillimisi, et see lauagrill on keset lauda, igaüks saab endale toormaterjali kätte ja grillib siis ise endale parajaks. Söegrilli laua keskele just ei säti :)