5. november 2010

Kõrvitsasai juustuga, kuldkollane ja mahlane

Kuldkollane kõrvitsasai kiirgab sooja värvi ja küpsetajale boonuseks on saia kaasa pandud veel ka magusalt mahlast maitset. Meie kodus kulub esimene pool saia sageli niisama soojalt süües ära, ei taheta sinna peale ei võid ega mingit muud katet. Saia maitset võid varieerida juustudega – parmesani, tavalise juustu, mozzarella, suitsujuustuga – kõik need annavad veidi erineva lõpptulemuse.


200 ml käesooja kõrvitsapüreed*
1 sl siirupit või mett
0,5 dl kõrvitsaseemneõli (kui pelgad kõrvitsaseemneõli intensiivset maitset, asenda mõne teise õliga või kasuta 50:50 valemit)
400–450 g jahu
0,5 tl soola
1 pk ehk 11 g kuivpärmi
100 g (suitsu)juustu
määrimiseks muna
röstitud kõrvitsaseemneid
NB! Kõik koostisained peavad olema toasoojad.

KÕRVITSAPÜREE:
2 cm paksuseid kõrvitsaseibe ca 500 gr
vett ja/või õli


Kõrvitsapüree jaoks koori ja lõika kõrvits 2 cm paksusteks seibideks, pane ahjuvormi põhja veidi vett ja/või õli, laota sinna peale kõrvitsaseibid ning küpseta ahjus, kuni kõrvits on läbinisti pehme. Selleks kulub 30 minutit. Püreesta küpsetatud kõrvits saumikseriga.
Sega käesoe kõrvitsapüree siirupi või meega, lisa õli ja sega läbi. Järgmisena sega jahu sisse sool ja kuivpärm ning kalla kuivained vedeliku sisse. Sega ühtlase taina moodustumiseni ning sõtku, kuni tainas muutub ühtlaseks läikivaks ja lööb kausi seinte küljest lahti. Vormi tainapall, kata kauss rätikuga ning jäta sooja kohta 1,5–2 tunniks kerkima. Võid kergitada ka hästi kergelt (mitte üle 50 kraadi) soojendatud ahjus. Tainas peaks kerkima vähemalt kahekordseks.
Sõtku kerkinud tainas kergelt tagasi, lisa riivitud juust ning sõtku see saiataina sisse. Vormi jahusel tööpinnal soovitud kujuga sai või saiad. Aseta ahjuplaadile ning lase veel kerkida vähemalt pool tundi kuni tund. Määri kerkinud sai lahtiklopitud munaga, puista peale kõrvitsaseemneid ja küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit.


Retsept ilmus 2010 novembrikuises Oma Maitses

7 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Tuuli, täna on siin sul ju lausa saiaküpsetamise eri!:) Nii palju häid mõtteid enne nädalavahetust.
Kõrvitsapüree saia sees teeb värvi ja mahlasusega imet. Olen pea samamoodi küpsetanud focacciat, oli väga mõnus.

Koopatibi ütles ...

Oi kui ilus! Mul kõrvitsapüree sügavkülmas ideid ootamas. Nüüd pole enam muret :)

Anonüümne ütles ...

Küpsetasin ka seda kõrvitsasaia. Järgmine kord lisaksin kindlasti rohkem soola, kui retseptis toodud, rohkem suhkrut, kui retseptis toodud, rohkem juustu, kui retseptis toodud ... ja palju vähem kõrvitsaõli. Ühesõnaga teeks kõik, et saial vähem seda õli maitset oleks.
Toodud retsepti järgi sai küpsetis minu jaoks liiga õline (lausa käsi määrivalt) ja kõigist muudest maitsetest käis üle kõrvitsaõli spetsiifiline maitse, mis jahtunud saia puhul lausa häirivaks muutus.
Aga värv oli ilus :)

Tuuli ütles ...

Huvitav, minu sai ei jäänud sama koguse õliga tehtud sai sugugi õline. Võib-olla sõltub see sõtkumise intensiivsusest - minu tubli köögiabiline sõtkus urisedes kogu õli niimoodi taina sisse, et valmisprodukt ei olnud vähimalgi määral õline.
Panen igal juhul tähelepanekud kõrva taha. Soolasus ja magusus on hästi sõltuv personaalsetest maitse-eelistustest. Mina kasutasin suitsujuustu, mis on ise hästi soolane, seetõttu panin soola pigem vähem kui rohkem. Aga see puhtalt maitse asi ja tänud sulle, anonüümne, kasulike soovituste eest.

Terhen ütles ...

Ehk oli asi ka minu liigses pirtsakuses, sest muu rahvas sõi ja mõmises. Kui eile õhtul veel dijoni sinepist, riivitud juustust, küüslaugust ja võist tehtud määrde saiakäärule määrisin, oli tegelikult täitsa ok.
Igatahes aitähh. Tõenäoliselt teen seda veel (värvi pärast just), aga siis natuke muudan retsepti.

Põnnidega ütles ...

Oi ma käisin seda saia juba eelmisel sügisel hoolega piilumas aga alati said kõrvitsad enne otsa kui saia tegemiseni jõudsin. No aga nüüd võtsin saiateo siis ette. Ilus oranž kõrvitsapüree tuli juba hõõrusin mõttes käsi, et kui ilus värv saiale tuleb! Ja siis valasin hulka tumerohelise kõrvitsaseemneõli ning unelm ilusast kuldkollasest saiast torgati nõelaga, plaksti, puruks :(.
Noh, kerkis muidugi see kraam kõik väga kenasti ning ahjust tulles lõhnas ja maitses vääga hästi. Aga värv on selline oliiviroheline...mis muidugi sobib minu köögitoonidega kenasti. Lihtsalt järgmine kord valan täitsa tavalist õli sisse!

Tuuli ütles ...

Põnnidega - see kõrvitsaseemne õli on üsna varieeruva värvitooniga, tuleb välja. Sel ajal kui, kõrvitsasaia retsepti siia blogisse riputasin, oli pooleli üks üsna värvivaene õlipudel (pigem muutis kollase värvitooni veidi sügavkollasemaks). Nüüd on endalgi uus pudel käsil ja see õli teeb samasuguseid trikke ehk siis värvib saia rohekate toonidega. Kahju, et igatsus kuldkollasest saiast pidi asendub oliivirohelise saiaga. Hea, et sai ise maitses :) Järgmine kord võib siis värvi nimel muidugi mõnd teist ja vähemvärvilist õli kasutada.