28. november 2010

Kirsi-martsipanitäidisega struudel

Sellest koogist tuli tõeline üllataja. Retsept jäi üsna kogemata silma Rick Steini prantsuse köögi raamatust "French Odyssey" ja kooslus tundus paljulubav - magus mandline martsipan ning hapukas mahlane kirss krõbeda kihilise lehttainaga vooderdatuna. Kas ei kõla ahvatlevalt!


Järeleproovituna võib kinnitada, et kooslus toimis igati ja väga maitsev struudlit meenutav martsipanine kook tuli välja.
Koogi valmistamise jaoks läheb vaja:
500 gr lehttainast
150 gr martsipani
100 gr toasooja võid
1 dl suhkrut (või veidi rohkem, kirsid oma hapu olemisega "söövad" magusa maitse korralikult ära)
2 muna + munakollane määrimiseks
2 spl jahu
300-400 gr kirsse (külmutatud, sulatatud ja sõelal nõrutatud)
Tubli sorts konjakit või Vana Tallinna likööri
tuhksuhkrut

Riivi külmkapist võetud martsipan, sega toasooja võiga. Lisa kaussi ka suhkur, jahu ning klopi munad. Soovi korral lisa ka liköör või konjak - annab kindlasti luksuslikuma maitse. Kõige lõpus lisa ettevaatlikult sulatatud kirsid. Pane täidis ca 20 minutiks külmkappi.



Rulli tainas parajalt suureks ristkülikult (suurus 2x nii suur, kui suurt lõpptulemust soovid), aseta täidis ühele poolele, jättes servad tühjaks. Servad pintselda munakollasega ning keera tühjaks jäänud tainakiht täidisega poolele peale. Suru servad kokkuja voldi kahekordne tainaäär veelkord ülespoole. Määri tainas pealt munakollasega ning torka kahvliga mõned täkked pealmise tainakihi sisse.
Küpseta kooki 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, siis alanda temperatuur 180 kraadini ning lase veel 30-40 minutit küpseda. Küpsusastet kontrolli tikuga - kui täidise sisse torgatud tikk jääb puhtaks, on kook läbiküpsenud. Kui tikk jääb täidisega kokku ning pealispind on juba liiga tume, kata küpsetis fooliumiga.
Raputa peale ohtralt tuhksuhkrut ning lase küpseda veel 3-4 minutit 200-220 kraadi juures. Sellest moodustub mõnus karamelline pealispind.
Serveeri veidi jahtununa külma vaniljejäätise või -kastmega.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millal kirsid tuleb täidisele lisada? Ja kas sa sulatasid nad enne üles (sügavkülmutatud kirssidest tekib palju vedelikku). Tundub isuäratav!

Tuuli ütles ...

Lisasin retsepti vahele jäänud lause kirsside kohta :)

Neve ütles ...

Kirsside ja martsipani kooslus tundub väga ahvatlev, võtan lähiajal plaani :)

Anonüümne ütles ...

Tegin seda struudlit - tõeliselt hea tulemus ning läheb kindlasti kordamisele. Tänud suurepärase retsepti eest! Aga küpsetamise osas niipalju, et mul oli ta juba selle esimese 20 minuti pärast nii valmis kui olla sai, raputasin veel peale tuhksuhkru ning 4 minutit veel ahjus. Tuuli, kas Sa panid siis selle vahepealse (30-40 min) aja küpsemisel fooliumi peale? Lehttaigen ju küpseb väga kähku.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - olen enne ka täheldanud, et mul on suhteliselt "külma kõhuga" ahi ja minul oli ta just täpselt niikaua ka ahjus. Selle madalamal kuumusel küpsetamise eesmärk on see, et täidis korralikult läbi küpsetada, kuna sinna läheb ka toores muna. Aga kui sai ka 20+4 minutiga valmis, siis on kõik hästi. Ja tunnistan kohe üles, et ise jälgin küpsetades haruharva etteantud aega, vaid lähtun ikka visuaalsest vaatlusest ja otsustan selle järgi. Igaks juhuks vaatasin üle ja seesama pikk küpsemisaeg on antud ka Rick Steini raamatus.