14. november 2010

Kana dopiaza ehk kana koos 9 sibulaga bengalipäraselt

/prindi retsept/
See kanast ja ohtrast sibulast valmistatud roog jäi mulle silma iga kord, kui lehitsesin Camellia Panjabi "50 imelist India karrit" raamatut. Üks kana ja 9 sibulat tundus olevat väga meelepärase lõpptulemuseni viiv idee.




Mõnus oli, väga mõnus, eriti hea veel järgmisel päeval.
Sibulast ja india vürtsidest küllastunud kanaroog on tõeline maitsete kaskaad - tuliselt vürtsikas, veidi magus ja igati täiuslik.
Kes vähegi tahab muidu üsna igavat kanaliha ümber hinnata, siis kana dopiaza sobib just selleks toiduks.
Pärit on roog India moslemitelt Bengalist ning do tähendab hindi keeles kahte ning piaz sibulat. Ehk siis topeltsibulaga kana.



Retsepti sai veidi töö käigus kohendatud lihtsustamise suunas.
Vaja läheb:
1 kana (ca 1,2-1,5 kg või samas koguses kanatükke - koivad, kintsud vm)
9 keskmist sibulat
3 tl punase tšilli pulbrit (see on päris vürtsikat tulemust andev kogus, kes tahab vähem teravat, pangu 1-2 tl)
200 ml täisrasvast jogurtit
1 dl õli
2 hakitud küüslauguküünt
3 loorberilehte
1 kaneelikang
6 kardemonitera
1 tl musta pipra terasid
12 tera nelki
1 terve punane tšillipipar
1 tl jahvatatud ingverit või 2 tl peeneks hakitud värsket ingverit
1/2 tl kurkumit
1 purk purustatud tomatit
1 spl võid
soola
garam masalat.

Lõika terve kana 8-ks tükiks või kasuta juba valmis kanatükke. Sibulatest lõika 3 tk veeranditeks, 2 sibulat haki ja 4 sibulat püreesta saumikseriga või köögikombainis.

Sibulat läheb dopiaza sisse kolmel erineval kujul.
 Sega tšillipulber vähese veega.
Kuumuta pannil õli ning prae hakitud sibul madalal kuumusel helepruuniks. Tõsta sibul kõrvale.
Prae samal pannil piisava hulga õli sees keskmisel kuumusel küüslauk, loorberilehed, nelgiterad, pipraterad, kaneelikoor ja kardemon. Lisa sinna õli sisse ka terve punane tšillipipar. Lase kogu kraamil õli sees vaikselt küpseda ca 15 minutit.
Lisa samale pannile ingveripulber või hakitud ingver, tšillipasta (pulber + vesi), kurkum ja kuumuta pidevalt segades läbi. Lisa kanatükid ning tomatikonserv, jogurt ja suhkur. Küpseta kanatükke ca 12-15 minutit. Vajadusel lisa vett. Lisa sibulaveerandid ning purustatud sibul. Kuumuta veel paar minutit pannil.
Kalla segu pannilt ahjupotti. ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 45 minutit (raamatus oli 20-25 minutit 150 kraadi juures, aga minu maitse eelistab hästi läbiküpsenud pehme lihaga ahjuroa maitset, seetõttu pikendasin küpsemisaega).



Võta roog ahjust, puista peale esimesena valmis praetud sibul, soovi korral ka garam masalat.
Kõrvale sobib hästi kas aurutatud basmati riis või ka kartul.
Väga maitsev ja mõnus kanaroog kõigile sibulasõpradele.

1 kommentaar:

karin ütles ...

Roa kohta ei oska midagi öelda, aga serveerimisnõu on küll vapustav!